Здоровье и красота
717

Ce trebuie să știm despre căpușe

    Odată cu venirea căldurii încep plimbările prin parcuri, ieșirile la iarbăverde…. Așa cum mult s-a mediatizat în ultimii ani, una dintre problemele care apar în această perioadă este mușcătura de căpușăcu toate consecințele care pot săapară.
    Copiii suntcei  predispuși în perioada primăvara-vara-toamna la mușcăturile de căpușă, deoarece preferă  săse joace în iarbă (în parcuri, în jurul blocului, etc); în plus, în aceastăperioadăsunt frecvente ieșirile în familie la îarbăverde. Iatăde ce este bine căpărinți săștiți cum să-i protejați pe micuți împotriva acestor paraziți și ce săfaceți (și mai ales ce săNU faceți) în cazul în care copilul a fost muscat de o căpușă.
     Căpușele poate fi foarte periculoase atât pentru copii cât și pentru adulți nu atât prin mușcăturăîn sine, ci prin bolile pe care le pot transmite în cazul în care sunt infectate.
 

Iată câteva boli transmise prin mușcătura de căpușă:

                                                                    
                                    
1. Meningo-encefalită virală
Începe să se manifeste de obicei la o săptămână după mușcătură, prin febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală nejustificată. După o perioadă apar semne de afectare cerebrală: dureri puterni­ce de cap, vâr­să­turi, somnolență, convulsii, stare de confuzie. 
2. Boala Lyme (borelioza)
Se poate manifesta atât la câteva zile, cât și la câteva luni sau chiar ani de la mușcătură de căpuță. Pe termen scurt, zona mușcăturii se înrosește, se um­flă, se extinde. Pe parcursul a câteva săp­tă­mâni erupția se extinde și este însoțită de febră, frisoane, dureri musculare, du­reri de cap, oboseală. Dacă boala nu este tra­tată apar complicații neurologice gra­­ve, cardiovasculare, oculare, hepatice. 
 3. Babesioza
Este o boală infecțioasă cauzată de un parazit asemanator malariei, Babesia. În multe cazuri, semnele nu sunt foarte clare, bolnavul se plânge cel mult de febră (de intensitate moderată) și  simptome sugestive pentru anemie. Cazurile grave au simptome asemănătoare malariei, cu accese febrile care pot ajunge chiar și la 40 de grade Celsius, frisoane și anemie hemolitică importantă. Pacientul poate să prezinte inclusiv insuficiență multiplă de organ. Boala este severă doar în cazul persoanelor a căror splina a fost îndepărtată chirurgical, copiilor și vârstnicilor sau în cazul celor imunodeprimați. Babesia este un parazit ce se reproduce în hemații și determină apariția anemiei hemolitice.  
4. Tularemia
Este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Francisella tularensis. Această infecție poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.  Manifestările clinice obișnuite constau în apariția unor leziuni ulcerative la locul invaziei patogenului, însoțite de limfadenopatie și limfadenită regională. Manifestările generale nu sunt specifice acestei boli (febra, pneumonie), astfel încât, diagnosticul pozitiv este dificil de stabilit.  
Primul ajutor în cazul mușcăturilor de căpușă

       Nu toate căpușele pot transmite boli, dar asta nu înseamnă că mușcătura trebuie tratata superficial. Orice persoană mușcată trebuie să se prezinte la medic imediat după ce observă insecta pe piele. Căpușa trebuie scoasă cât mai rapid. Ideal este ca insecta să fie extrasă de medic, cu instrumente speciale, mai ales în cazul în care cel mușcat este un copil. Este foarte important ca insecta să fie scoasă integral.
  
    Căpușa trebuie apucată cu o pensetă în zona capului, cât mai aproape de piele, și să fie extrasă cu o mișcare fermă, fără a fi ruptă. Apoi locul mușcăturii trebuie spălat și dezinfectat, iar medicul va stabili dacă se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de căpușe. Măsuri de prevenire

        Persoanele care merg la iarbă verde trebuie să se protejeze cu ajutorul îm­brăcămintei, să poarte bluze sau că­mași cu mâneci lungi, care să fie băgate în pantaloni, iar manșeta acestora să fie băgată în șosete. La sosirea acasă este absolut necesar controlul corporal, mai ales în cazul copiilor, insistând asupra mâinilor, gâtului, cefei.
 
 
Tratament împotriva căpușelor
 

Tratamentul din bătrâni împotriva mușcăturii căpușelor valabil pentru oameni și pentru animale, indiferent de stadiul în care este căpușa, ori că este doar o pată neagră ori deja umflată de sânge ca un bob de fasole:
 
1. Dacă s-a prins o căpușă și ai în casă untură, acoper-o complet cu untură solidă și după doua-trei minute se sufocă și se desprinde deoarece untura nu permite nici un strop de aer și căpușa scoate capul din piele (daca nu s-a desprins încă, pui untură din nou).
 
2. Dacă ai tinctură de iod, îmbibi foarte bine un tampon de vată în tinctură și ții pe căpușă câteva minute (3-4) și ea se va desprinde ( eventual mai picuri câțiva stropi de tinctură pe tampon în timp ce îl ții pe căpușă). Atenție, nu iod simplu ci numai tinctură! Dacă este adânc prinsă în piele, repeți operațiunea. Atunci când o rupi forțat și rămâne capul în piele, se produce infecția. Faceți asta și nu veți ajunge la doctor.
 
3. Dacă vezi pe mână, picior etc. o insectă mică verde sau brună cu o poziție ciudată înfiptă sub piele faci următoarele. Un tampon de tifon bine înmuiat  în acetonă se tamponează insecta și în câteva minute cade singură. Se desinfectează bine cu iod și se spală bine mâinile cu apă și săpun. Se unge locul cu alifie de gălbenele cu propolis. Se institue regim cu fructe și legume iar medicul de specialitate face tratament cu antibiotice. Sper să nu fie nevoie dar este bine de retinut !

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.