Здоровье и красота
1090

Păpădia


      Păpădia este o plantă din familia Compostas, care este foarte asemănătoare cu cicoarea. Este larg răspândită, dar în general este insuficient apreciată. Păpădia este un aliment colagog — crește secreția biliară, diuretic, tonic, aperitiv, stomacal, depurativ al sângelui. Doctorul F. Quer spune:„Ca virtuți mai general admise, dintre multele care se atribuie  acestei plante, rămâne cea de a purifica sângele și cea de a deschide apetitul când este folosită proaspătă. Frunzele, tulpinile și rădăcinile dau primăvara o salată excelentă, cu un gust amar, ce excită asupra întregului organism, o acțiune  profund depurativă, îmbunătățind și regenerând sângele. Această salată este indicată în special în anemii și este recomandată persoanelor cu „sânge sărac”. Frunzele se prepară cum se prepară spanacul. Sucul lăptos ce se stoarce din frunzele și rădăcini este folosit în curele depurative fiind bun în anemii și foarte recomandat pentru persoanele care sufăr de boli de ficat și vezica biliară.”
         Acest suc este unul din cei mai valoroși tonici, este util pentru a combate hiperaciditatea, contribuind la normalizarea alcalinității organismului. Sucul de păpădie obținut atât  atât din frunze cât și din rădăcini, combinat cu sucul de morcov, ajută la combaterea bolilor de măduvă și oase, face dinții puternici, ajutând astfel la prevenire paradentozelor și a cariilor dentare.
      Recoltarea frunzelor, a florilor sau a bobocilor de păpădie se face primăvara, înaintea sau la începutul florii, iar uscarea lor se realizează la umbră, în strat subțire, în locuri bine aerisite. În schimb, rădăcinile pot fi recoltate din luna iulie până toamna târziu și se usucă la soare, după ce au fost în prealabil spălate și îndepărtate cele seci sau noduroase.
      Este bine ca recoltarea plantelor și florilor să se facă de pe terenuri aflate la periferia orașelor, mai puțin poluate și care nu au primit substanțe chimice, pesticide, ierbicide, etc.
      Păpădia este foarte mult consumată în Japonia, Italia, Franța, India, SUA, etc., fiind cultivată ca orice plantă de grădină.
      Încă din antichitate, frunzele tinere de păpădie au fost consumate sub formă de salată mult apreciată pentru gustul deosebit, ușor amărui. Ca valoare nutritivă ea se situează cu mult înaintea lăptucii, a spanacului, a roșiilor, etc. — având 45 calorii la 100 g produs — fiind destul de bogată în protide (2,8%) și glucide (7,5%).
      Frunzele verzi mai conțin vitaminele A, B2, G si D, precum și numeroase elemente minerale, fiind indicate în curele timpului de primăvară. Din frunzele tinere se obține o excelentă salată; se spală bine cu apă rece, se sărează, li se adaugă oțet și ulei, putând fi consumate ca atare sau ca un adaos la slănina tăiată bucățele foarte mici în prealabil rumenite. Salata poate fi dată la cuptor încins timp de 2-3 minute.
      În afară de salată, frunzele proaspete se pot adăuga și altor mâncăruri, mai ales celor cu carne și pește. Floarea, eventual măcinată, se adaugă de asemenea la ciorbe și salate orientale sau poate fi consumată prăjită, ca o adevărată delicatesă.
      Rădăcina uscată și tocată mărunt se folosește la prepararea unei excelente băuturi care poate înlocui cafeaua sau ceaiul. După ce rădăcinile au fost curățate și spălate bine se fierb în apa sărată cam 5-6 minute, apoi se pun la uscat.
     Florile gălbui, atât de răspândite, pot fi folosite și ele la prepararea dulceței. Pentru dulceața se adună circa 400 de flori de păpădie care se lasă în apă rece timp de o zi. După ce au fost bine spălate, florile se amestecă cu o lingură de sare de lămâie, sau 2 lămâi tăiate mărunt, inclusiv coaja.
      Amestecul respectiv se toarnă într-un vas de 0,5 litri plin cu apă clocotită, după care totul se fierbe timp de 15 minute. Fiertura respectivă, rădăcina, se strecoară, i se adaugă 1 kg zahăr și se fierbe din nou până se obține o zeamă de dulceață asemănătoare ca densitate și gust cu mierea de albine.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.