Здоровье и красота
617

Napii (Helianthus tuberosus)

       Napul este o plantă medicinală cunoscută şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri. Esteun leac modest și prea puțin folosit, care vindecă însă un număr foarte mare de boli. O ofertă gratuită din farmacia naturii, care cere să fie folosită mai pe larg, mai des și cu încredere. Nativi din Asia de Vest, napii au servit ca hrană atât oamenilor cât și animalelor. Napii erau un aliment zilnic în Europa, înainte de apariția cartofului. Provenind din culturi ușor de întreținut, napii au fost considerați alimentele oamenilor săraci. Actualmente este folosit în alimentație mai mult de cei vârstnici.  Planta are miez dulce-picant, poate fi consumată fiartă sau în stare proaspătă. Comestibile sunt şi frunzele, care se prepară la fel ca şi frunzele de spanac.
      
      Tulpinile napilor sunt înalte, cu frunze mari și flori galbene, ce se întrec, parcă, cu floarea-soarelui, sunt atat de frumoase, încât unii oameni le plantează cu scop decorativ.
       Deși bulbii care rămân în pământ îngheață și se dezgheață de mai multe ori în timpul iernii, își păstrează valoarea nutritivă neatinsă. În februarie-martie, napii se scot din pământ și se consumă adăugându-se și frunzele tinere, în salate și în ciorbe. Sunt legume bogate în vitaminele A, B1, B2, C, fier, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi și albumine.
       Țăranii au observat că napii ajută mult și în creșterea animalelor. Vacile care îi mănâncă dau mai mult lapte. Găinile și gâștele se ouă mai bine dacă în amestecul pentru hrană se adaugă napi tocați, care pot înlocui parțial rația zilnică de cereale.

       Datorită calităților puternice de imunomodulator cu acțiune tonică generală, napul îndeplinește visul tuturor medicilor din antichitate și până în zilele noastre: prevenirea bolilor, chiar și a celor mai grave accidente vasculare cerebrale, cancere, depuneri de săruri, exces de colesterol. Bulbii conțin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandați persoanelor cu anemie. Napul este indispensabil în profilaxia și vindecarea afecțiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze și tulpini ajută la curățarea sângelui, îi asigură acestuia circulația, scad tensiunea arterială. Practica dovedește că alternarea curelor de tratament cu suc, ceai și infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizează îmbunătățirea metabolismului lipidic, regleaza HTA, duce la îmbunătățirea stării bolnavilor cu afecțiuni cardiace. Napii sunt bogați în inulina (20-35%), ușor asimilabilă de către diabetici. Dacă sunt consumați cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zahărului în sânge se stabilizează, funcționarea pancreasului se îmbunătățește.


Contraindicaţii
 

      Sucul de nap nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer gastric sau duodenal ori de gastrite acute, dar nici celor care au afecţiuni ale ficatului, precum hepatită acută sau cronică ori cu afecţiuni ale rinichilor sau intestinelor. Totodată, persoanele care au probleme cu glanda tiroidă trebuie să limiteze consumul de napi sau să-i evite în totalitate, deoarece conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei tiroide. Consumat crud, napul creează uneori probleme persoanelor cu afecţiuni ale sistemului digestiv. În acest caz se recomandă să se fiarbă puţin.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.