Здоровье и красота
1888

Ce produse ne oferă albinele?

Cu toţii ştim că albinele sînt nişte insecte benefice care mai produc şi nişte produse „tare dulci”. Ca regulă de bază pentru aceste insecte mici, „dar cu suflet mare” e că absolut toate „bunătăţile” lor sînt destul  de utile pentru organism.
În acest articol, mi-am propus să trec în revistă toate produsele apicole cu prezentarea informaţiei vizavi de destinaţia lor. Astfel, putem vorbi la acest compartiment despre:



 
Miere. Este principalul produs al albinelor şi singurul care poate fi extras în cantităţi mari. În spaţiul Republicii Moldova, apicultorii extrag următoarele tipuri de miere: mierea de mai (sau de salcîm), mierea de tei, mierea de flori, mierea de salvie (în cazul în care se cultivă asemenea plante) şi mierea de lavandă (în cazul în care se cultivă asemenea plante).Mierea poate fi de un real folos la tratarea diferitelor boli care pot apărea în organism, graţie fructozei şi glucozei pe care o conţine. De asemenea, se poate utiliza frecvent si în cosmetologie, prin efectuarea diferitelor măşti pentru faţă şi corp. Fiecare tip de miere dintre cele nominalizate îşi are specificul ei de păstrare: poate să fie transparentă (mierea de mai), să se cristalizeze puţin (mierea de tei) sau complet (mierea de flori).

Fagurele.
Acest produs conţine de asemenea miere, doar că depozitat
în celulele de ceară construite de albină. Nu se diferenţiază după gust de mierea extrasă deja. Celulele umplute cu miere, sînt conservate deasupra cu un strat subţire de ceară.



 
Ceara se obţine în urma procesului de extragere a mierii sau în timpul lucrărilor de profilaxie efectuate de către apicultor. În esenţă, ceara însă nu se extrage aşa cum o vedem noi în forma sa finală (adică din lumînări). Pînă a ajunge la această etapă, mai este necesar de efectuat o serie de lucrări. Astfel, apicultorul extrage din stup ramele care sunt mai vechi sau care consideră că nu mai pot fi utilizate ulterior. După aceea, le pune într-un vas şi le topeşte. Impurităţile se depozitează la fundul vasului iar ceara curată se ridică deasupra. Se lasă la răcorit, după care ea se întăreşte şi ia exact forma vasului în care a fost depozitată. În mod normal, ceara trebuie să aibă culoarea galbenă deschisă, ca floarea soarelui. Dacă ceara are o culoare mai întunecată, asta înseamnă că nu a fost aleasă în totalitate de impurităţi.
Hoştina reprezintă resturile obţinute după procesul de fierbere şi obţinere a produsului ceară. Este de culoare cafenie închisă, cu nuanţe de negru şi are efecte uimitoare pentru tratarea bolilor de oase. Cum se întrebuinţează? Se încălzeşte la foc mic o masă de hoştină (de exemplu 1- 1,5kg), după care se pune într-o marlă şi se palică pe locul în care simţim dureri. Încercaţi! Are efect!  

Polenul
se prezintă sub forma unor granule mici şi nu necesită o prelucrare din partea albinelor, întrucît este un produs natural extras de pe florile de cîmp. Culorile acestor granule sunt diferite, în dependenţă de culoarea floriii din care albina l-a extras. Preponderent însă, are culoarea galbenă. Acest produs este benefic pentru ridicarea imunităţii organismului.





Propoliusul
are o consistenţă exact ca ceara, la temperaturi mai ridicate avînd proprietatea de a se face moale (exact ca plastilina). Bineînţeles că la temperaturi joase, acesta devine tare. Este foarte util în tratarea bolilor gastrointestinale, a pancreasului şi a ficatului, existînd mai multe recete de preparare a acestuia. Cel mai benefic este consumarea lui aşa cum este: preparaţi pastiluţe de cîte 2-3 grame şi le ţineţi în gură vreme de 15-20 minute, fără a-l ruguma (deoarece se lipeşte de dinţi) pînă cînd simţiţi puţină usturime şi iuţeală pe coardele vocale. Efectuaţi tratamentul dimineaţa, înainte de masă, după care consumaţi 2-3 linguriţe de miere.
 
Lăptişorul de matcă. Acest produs necesită condiţii speciale de extragere şi, în primul rînd, de păstrare. Lăptişorul de matcă este un lichid, care se extrage în cantităţi foarte, foarte mici, de aceea şi preţul de comercializare este unul pe măsură. Specific pentru el este capacitatea sa de a se altera foarte repede, în aceste condiţii nemaiputînd fi utilizat, întrucît îşi pierde proprietăţile sale specifice şi curative. De obicei, lăptişorul de matcă este util în cosmetologie, fiind introdus în compoziţia diverselor creme, măşti pentru faţă, etc.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.