Здоровье и красота
1222

Ce efecte are Cola asupra organismului uman

    Coca-Cola este o bautură răcoritoare, comercializată în peste 200 de țări. Este produsă de The Coca-Cola Company în Atlanta, Georgia, S.U.A. și este denumită simplu, Coke (o marcă a The Coca-Cola Company în Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (în Europa și America) sub denumirea de cola. Această băutură a fost gândită ca un tratament în domeniul medicinei, a fost inventata la sfârsitul secolului XIX.
        Aroma distinctivă de «cola» provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie,  restul ingredientelor având doar contribuții minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În prezent, Coca-Cola este cea mai consumată băutură răcoritoare din lume.
          Publicitatea masivă, gustul inconfundabil și imaginea pozitivă asociată acestei băuturi o face cea mai vândută din lume. Unele persoane ajung să înlocuiască cantitatea de apă din necesarul zilnic cu aceeași cantitate de cola.
          Am întalnit persoane care mi-au mărturisit că sunt atît de dependente de această băutură, âncât apa le creează dezgust.
          În spoturile publicitare ni se sugerează că orice masă e mult mai savuroasă alături de un pahar de cola, iar tinerii sunt cei care cad cel mai des  pradă strategiilor de marketing. Una dintre cauzele obezității este consumul exagerat de băuturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor băuturi asupra sănătății nu se limitează doar la asta. Consecințele sunt numeroase, iar oamenii de știință au început să publice studii care să ni le prezinte cât mai bine, cu toate că interesele economice îi obligă pe unii să păstreze tacerea.
         Scriitoarea americană Wade Meredith a publicat  un articol în care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei băuturi cola în timp de o oră de la consum.


         Iată care sunt efectele ce se petrec în organismul nostru dupa ce am servit  cola:

În primele 10 minute
Echivalentul a zece lingurițe de zahăr sunt întroduse în sistemul digestiv. Această cantitate acoperă 100% din doza zilnică recomandată. În mod normal unele persoane ar putea avea o senzație de greață, însă acidul fosforic conținut de băutură face ca aceasta sa nu apară.

După 20 de minute
Toata cantitatea de zahăr ajunge în sânge, forțând pancreasul să elibereze o cantitate mare de insulină. Din cauză că nivelul glucozei din sânge este ridicat, ficatul este obligat să transforme surplusul în depozit de grăsime.

După 40 de minute
Absorbția cofeinei este completă. Pupilele se dilată, excitabilitatea neuronală crește la fel ca și tensiunea arterială, iar ficatul eliberează și mai mult zahăr în fluxul sanguin.

După 45 de minute
În organism crește producția dopaminei, o substanță care acționează la nivel neuronal, stimulând centri ai plăcerii. Efectele acestei substanțe sunt similare cu cele ale heroinei și prin acest lucru se poate explica dependența de a bea cola.

După 60 de minute
-Acidul fosforic ajuns în intestinul subtire se leagă de calciu, magneziu și zincul, formând compuși insolubili care impiedică absorbția acestora. Situația este agravată de dozele mari de zahărșsi de indulcitorii artificiali care cresc excreția urinară de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor și dinților a căror densitate scade.
-Și proprietățile diuretice ale cofeinei au un rol important în eliminarea calciului din organism, a unor electroliți și a apei.
-Pentru că glucoza din sânge crește și scade foarte brusc, se instalează o stare neplăcută de irascibilitate și uneori lentoare.
-Având în vedere că apa din conținutul băuturii se elimină foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nulă.

            Deci acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginați-vă ce înseamnă consumul de cola zi de zi, săptămână după săptămână! De aceea o idee foarte buna este aceea de a redescoperi sucurile naturale proaspete, ceaiurile neîndulcite sau chiar apa.

Ingredientele unei băuturi cola:

1.Apa carbonatată;
2. Sirop de porumb;
3. Caramel –colorant și aromatizant de culoare brună obținut prin încălzirea zahărului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac și sulf, pentru a-i intensifica culoarea;
4. Acid fosforic — un produs incolor, inodor produs din piatra de fosfat (nu un produs alimentar). Poate duce la pierderea calciului din oase și la eroziunea dinților.  Poate provoca osteoporoză. Este asociat cu afecțiunile renale și apariția pietrelor la rinichi;
5. Arome naturale- substanțe care nu sunt obținute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale;
6. Cafeina- compus amar, de culoare albă, cristalin, stimulent psihoactiv.
 

via | romedic.ro

2 комментария

avatar
am citit undeva ca chiar s-au folosit la procesul de preparare celule din embrioane omenesti, pentru gust. Am uitat unde, dar am ramas socat, de atunci nu mai beau deloc, sub niciun pretext!
+1
avatar
In linii generale orice bautura gazoasa are efecte negative asupra organismului. Coca cola nu face o exceptie in acest sens. Ca si majoritatea eram si eu intr-o perioada innebunita de gustul ei pentru ca nustiu ce adaosuri ii mai pun, dar chiar este buna. Dar asta a fost pina la un moment!!! Am o buna prietena care lucreaza profesoara de chimie. Ca sa-mi mai «stoarca» din gustul ei mi-a facut un experiment. A turnat cola intr-un pachet de polietilena pe care l-a pus intr-un vas si mi-a zis doar atit: efectul ei o sa-l vedem miine impreuna. Ce credeti? A doua zi mi-a pierit pofta. Pachetul era «mincat» complet iar pe peretii vasului se depusese o masa de tipul jelatinei. Atunci ea mi-a zis: închipuie-ti ce se intimpla in organismul tau la consumul ei? E adevarat ca tare se mai da la baut, dar totuşi...trebuie sa si ne mai abtinem (macar cite o data).   
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.