Здоровье и красота
795

Ingrediente periculoase sănătății noastre

       De câte ori nu ai fost indus în eroare atunci cand ai citit etichetele produselor alimentare? Ingrediente aparent naturale, precum caramel, ulei de palmier, suc de trestie evaporat sau suc concentrat de fructe, ascund de fapt zaharuri și grăsimi periculoase pentru organismul uman.


 

Iată adevărul despre ingredientele naturale din produsele alimentare:

            Caragenan. Caragenanul este un extract dintr-o specie de algă roșie, folosit ca stabilizator și agent gelifiant în produse de larg consum, precum ciocolata, laptele praf sau supele instant.
          Acest ingredient este însă un factor inflamant, care favorizează apariția unor afecțiuni severe, precum artrita reumatoidă sau ateroscleroza. Caragenanul se găsește și în produsele lactate, prin urmare este foarte important să citești cu atenție eticheta produselor de acest tip pe care le cumperi.

            Colorant de caramel. Bomboanele de caramel pe care le consumai când erai copil erau obținute prin caramelizarea zahărului. Caramelul care se găsește astăzi în majoritatea băuturilor carbogazoase nu este însă același lucru. Acest colorant este obținut din zahăr și compuși de amoniu. În urma procesului de topire, se obține și un produs cancerigen, care contaminează și colorantul de caramel.
           Gândește-te bine înainte de a consuma băuturi carbogazoase, care pe lângă coloranți conțin și cantități mari de zăharuri. Consumul în exces de astfel de băuturi provoacă afecțiuni ale ficatului și predispune la obezitate.

           Ulei de palmier. Uleiul de palmier este folosit intens ca substitut al uleiurilor vegetale hidrogenate. Studiile recente arată însă că nici acest ulei nu este sănătos și conține chiar substanțe cancerigene. Uleiul de palmier este la fel de periculos pentru inimă ca și grăsimile trans, care se gasesc în uleiurile hidrogenate.
           Mărește  nivelul de colesterol din sânge, ceea ce reprezintă un factor de risc major pentru afecțiunile cardiace. Uleiul de palmier este folosit în industria alimentară la prepararea biscuiților, prăjiturilor, fursecurilor și a produselor de patiserie.

          Este indicat ăa eviți produsele care conțin acest ingredient. Uleiul de floarea soarelui este mult mai sănătos decât uleiul de palmier sau uleiurile modificate genetic din porumb, rapiță sau soia.

           Suc de trestie evaporat. Sucul de testie evaporat este de fapt denumirea sofisticată a zăharului alb rafinat. Nu este de fapt un suc: cristalele uscate de zahăr care sunt obținute în urma prelucrării zăharului brut sunt fierte, dupa care trec printr-un proces adițional ce indepartează orice vitamine și minerale pe care zahărul brut le conținea inițial.
 

             Atunci când consumi alimente procesate, încearcă să le alegi pe cele care conțin indulcitori naturali, cu valoare nutritivă reală, precum siropul de arțar, melasă sau mierea.

             Suc concentrat de fructe. Cu siguranță ai întâlnit acest ingredient pe etichetele gemurilor, dulceturilor sau sucurilor din comerț și te-ai gândit că este mai sănătos decât zahărul. Sucurile concentrate de mere, pere sau struguri sunt însă indulcitori artificiali, folosiți intens în industria alimentară.
           Sunt înlocuitori ai grăsimilor și au o concentrație mare de fructoză, un tip de zahăr care favorizează apariția afecțiunile cardiace.

             Fructele sunt «bomboane» naturale, astfel că este recomandat să le consumi în stare crudă, proaspete. Conținutul de fructoză este echilibrat de fibrele, vitaminele și minerale care se găsesc în mod natural în fructe.

 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.