Здоровье и красота
11710

Borșul acru și beneficiile sale asupra sănătății noastre

              Borșul acru este o licoare sănatoasă, rezultată din fermentarea tărâțelor de grâu care se folosește la prepararea cirbelor și borșurelor rusești. Occidentalii nu prea știu de acest preparat naturist, dar românii,  moldovenii  și rușii îl folosesc și-i cunosc virtuțile curative. A aparut ca o varianta a unei vechi băuturi rusești, cvasul. Borșul nu are alcool și dioxid de carbon. Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grăsime fiind neglijabile. Lichidul gălbui, acrișor este tonic natural și leac pentru multe boli. Cura cu borș are rol purificator al organismului și de ameliorare sau chiar vindecare a unor afecțiuni.
 
               Borșul sau zeama rezultată din măcerarea tărâțelor de grâu conține minerale și un complex de vitamine B și C, minerale, aminoacizi esențiali și carbohidrați. De aceea, acest aliment folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sănătate. Puterea terapeutica a borșului vine și de la drojdia de bere care ajută fermentația, ingredient care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D și H (biotină), enzime, minerale în forme ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Fiind un produs natural, borșul este foarte bogat în enzime.Țăranii români prețuiesc acest lichid atît de mult încât talentul de gospodină al femeilor se apreciază în funcție de cât de bine stiu să prepare borșul.
 
               Borșului i s-a dus vestea în popor că e cel mai bun leac la mahmureală.  Într-adevîr, înlătură simptomele intoxicației cu alcool, amețeală, durerea de cap, tremuratul membrelor, senzația de vomă. Se bea un litru de borș,  in cazurile de indigestie și de vomă, un pahar de borș băut înainte de masă poate fi de ajutor. Se spune că persoanele care beau zilnic borș mult, se lecuiesc de alcool. Mai ales după mese copioase, preparatele cu borș sunt binevenite. Borșul contribuie și la eliminarea toxinelor din organism. Este eficient și în curele de slăbire, deoarece stimulează digestia și arderea grăsimilor. Pe lînga aceste beneficii, poate fi și un adjuvant în cazul bolilor respiratorii precum bronșita, astmul și sinuzita. În cazuri de anemie, funcționează ca tonic extrem de eficient, prin mineralele și vitaminele conținute. Cura cu bors pentru revigorarea organismului durează 20 de zile, timp în care se bea un pahar de lichid, cu un sfert de oră înaintea fiecărei mese. Pentru boli respiratorii cronice (bronșită, astm, sinuzită), se beau două căni. Cura ajută la vindecarea acestor boli și, mai ales, preîntâmpină agravările și recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni. Ca adjuvant în tuberculoză, borșul se bea în fiecare zi, câte o jumătate de litru, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanțe active din borș blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
            Se știe că borșul elimină toxinele din organism, fiind recomandat în diete de slăbit. Se poate bea câte o cană de borș (250 ml) pe zi, timp de 10 zile. Acest tratament se poate repeta de două ori pe an, toamna și primăvara. Terapia se recomandă persoanelor cu diabet, artrită, gută și cu probleme reumatice, hepatice și renale. Pentru oboseala cronică, se bea un sfert de litru de borș dintr-o dată, ca sistemul nervos să se revigoreze. Pentru toate problemele de ficat și de fiere, fitoterapia recomandă borș, deoarece curăță și fortifică organele interne. Se bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană cu borș în care se adaugă o jumătate de linguriță de pulbere de pelin. Nivelul crescut al glicemiei poate fi reglat tot cu borș, băut înainte de a mânca. Persoanele care au afecțiuni pulmonare se refac mai repede dacă, în loc de apă, consumă în fiecare zi un litru de borș amestecat cu 250 ml de infuzie de soc (din două lingurițe de flori uscate și o cană de apă clocotită). Această băutură se îndulcește cu miere și se bea înaintea meselor principale. Tratamentul trebuie urmat cel puțin două luni. În cazuri grave, terapia se poate prelungi încă două săptămâni. De asemenea, borșul scade tensiunea și reduce colesterolul, curăță rinichii previne tromboza și infarctul, iar ultimele studii arată ca este anticancerigen, luptând cu cancerul de colon. Este folositor în boli cardiace, insomnii sau după un efort fizic sau intelectual. Singurele restricții sunt în caz de ulcer gastro-duodenal și gastrită.
                 Curele cu borș sunt eficiente dacă durează trei săptămâni. Este indicat ca borșul să se bea cu un sfert de oră inainte de masă. Dacă vrem să slăbim, se crește progresiv numărul cănilor, până la 7. Borșul poate fi băut și nediluat, însă are gust foarte acru, iar unele persoane nu-i suportă mirosul. Pentru a-i rafina și îmbunătăți gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfeclă de zahăr sau zer. Cura internă este recomandată în caz de: boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, tromboză, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice și fosfatice), tuberculoză, intoxicații cu alcool sau cu tutun. Este un stimulent al sistemului endocrin. Extern, se pot face spălături cu borș în ulcere cutanate, degerături sau uscăciuni ale pielii. Borșul poate face tenul catifelat, dacă ștegem regulat fața în fiecare dimineața. Se tamponează pielea cu un disc de vată înmuiată în bors sau se folosește în prepararea măștilor cosmetic, deoarece  înmoaie pielea uscată. Efectul borșului este salutar pentru ten în perioadele reci sau cu vînt puternic. Specialiștii în geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat că borșul favorizează absorbția în intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul și aurul, dar și a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale
  
       Nutriționiștii nu recomandă borșul industrial, de cumpărat. Acesta conține aditivi alimentari care dau un gust bun mțncării, dar este periculos pentru organism. Cel mai bun borș este cel preparat acasă. Deci, avem nevoie de 1 kg tărâțe de grâu, 200 g mălai, 200 g de huști (tărâțe folosite de la alt borș) sau 20 g de drojdie de bere, o mână de frunze de vișin, mărar sau leuștean verde sau uscat. tărâtele se amesteca bine cu malaiul si cu hustile. Se adaugă 0,5-1 l de apă calduță. Plămada se lasă la dospit timp de 20-30 minute. Se adauga frunzele de vișin și mărarul. Se toarnă 9 l de apă caldă, se acoperă vasul cu un tifon și se lasă deoparte, la temperatura camerei, pentru una-două zile. La inceput, se amestecă de câteva ori cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit, se filtrează, se pune în sticle și se păstrează la frigider. Vasul în care se prepară borșul trebuie să fie foarte curat și nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele. Iarna timpul de acrire crește pînă la 3-4 zile.
 
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.