Здоровье и красота
621

Produsele cosmetice pot fi periculoase pentru sănătate

          Produse chimice, metale grele, bacterii şi alte componente periculoase au fost identifiate în produsele cosmetice, cremele pentru îngrijirea tenului şi în produsele de styling. 
         Forbes a făcut o listă scurtă cu cele mai problematice produse folosite în machiaj şi oferă câteva sfaturi pentru a vă proteja de riscuri, fără a vă compromite obiceiurile de frumuseţe.


    1. Mercur în cremele de faţă
Aceasta a fost ştirea care a ţinut recent atenţia opiniei publice în Statele Unite atunci când FDA a descoperit că unele creme importate conţin niveluri toxice de mercur şi alte metale grele, prezentând un risc major de contaminare.
Lista de creme periculoase este destul de lungă, însă până acum nu conţine decât produse importate din America Latină, Asia sau Orientul Mijlociu. Cremele cele mai periculoase sunt cele pentru iluminarea sau albirea tenului şi cremele antirid.
Dacă aţi folosit o cremă de îngrijirea trenului produsă în China, India, Mexic sau o altă locaţie exotică, verificaţi eticheta după conţinutul de mercur.
Ingredientul poate să apară şi sub formă de „clorură mercuroasă”, „mercuric” sau „mercurio”. Simptomele de intoxicare cu mercur inlcud tremur al corpului, probleme de memorie, iritabilitate, modificări ale vederii sau auzului. Asemenea creme au fost descoperite în şapte state din America până în prezent, unde s-au raporat câteva cazuri grave de intoxicare cu mercur.

     2. Plumb în rujul de buze
Deşi considerat a fi o legendă urbană, zvonul că unele rujuri ar conţine plumb s-au dovedit a fi adevărat atunci când FDA a testat sute de rujuri în urma unei alerte emise de Campaign for Safe Cosmetics.
Două anchete consecutive au găsit plumb în 100% din rujurile testate, în toate cazurile în cantităţi semnificative.
Marcile care au testat pozitiv pentru nivelul de plumb au inclus branduri americane respectabile – L’Oreal, Revlon, Avon, Cover Girl, dar şi branduri precum Dior şi M.A.C.
5 dintre cele mai contaminate 10 rujuri au fost fabricate de L’Oreal Statele Unite.Având în vedere că nivelul de siguranţă pentru plumb este zero – în alte cuvinte un produs este sigur dacă nu conţine deloc plumb – problema se dovedeşte a fi foarte serioasă.
Totuşi, FDA a emis o listă de întrebări şi răspunsuri, afirmând că rujurile nu reprezintă un pericol dacă sunt utilizate corect. În traducere: dacă nu îţi lingi buzele, nu mănânci nimic, nu săruţi pe nimeni după ce te-ai dat cu ruj, totul va fi în ordine.


    3. Bacterii în rimel
La acest stadiu se poate ajunge dacă rimelul se păstrează pe gene mai mult decât este necesar. Conform unui studiu realizat de publicaţia Optometry, bacteriile care sunt prezente în mod natural în ochi pot fi transferate în rimel prin intermediul baghetei de aplicare.
În 33% dintre produsele testate s-au descoperit stafilococi, streptococi şi ciuperci.În mod normal, rimelul conţine conservanţi, care împiedică reproducerea bacteriilor şi este considerat sigur pentru trei luni.
Un avertisment suplimentar pentru femeile care îşi păstrează rimelul în poşetă: căldura favorizeză înmulţirea bacteriilor, aşa că rimelul trebuie păstrat mai degrabă într-un loc răcoros, iar după câteva luni trebuie înlocuit.
La aplicarea lui, opriţi-vă la două la două straturi, altfel ar putea afecta glandele aflate pe marginea pleoapelor. Foarte important, rimelul nu se aplică niciodată în maşină – oftalmologii au atras atenţia că sunt nenumărate cazurile în care femeile ajung în spital având corneea zgâriată (şi, eventual, infectată) din cauza unei mişcări greşite.


    4. Formol în produsele de îndreptare a părului
În ciuda etichetelor cu care anunţă că nu conţin formol, multe produse pe bază de keratină de îndreptare a părului s-au dovedit a conţine această subtanţă, cunoscută ca fiind cancerigenă. Nivelurile de formol identificate au fost destul de mici şi nu ar trebui să reprezinte un pericol dacă vă îndreptaţi părul de câteva ori pe an, însă de cele mai multe ori, frecvenţa este mai mare.
Stiliştii care utilizează produsele pe clienţii lor, în mod regulat, sunt, în general, cei mai afectaţi.     5. Produsele cu bază minerală
Adesea considerate ca o alternativă naturală la machiaj, produsele cu bază minerală, de multe ori sub formă de pudră, pot reprezenta de asemenea o problemă, deoarece particulele minerale, fiind atât de mici, plutesc prin aer şi pot fi inhalate în plămâni. Deocamdată nu a fost emis nici un avertisment în privinţa machiajului mineral, însă pnenumologii atrag atenţia că utilizarea frecventă poate provoca probleme respiratorii.

2 комментария

avatar
Chiar daca au asemenea componente daunatoare pentru sanatate, oricum nu ne pot convinge sa ne debarasam de ele, pentru ca daca nu aplicam machiajul parca ceva nu ne ajunge. Probabil inca nu «am patit-o» si de aia gindim asa. Important e sa nu ne transformam chiar ca «domnisoara» din imagine, in rest....Smile
0
avatar
Sunt de acord. Din pacate eu am avut de suferit o reactie alergica la un rimel, dar peste ceva ani din nou il folosesc, numai ca deja imi procur unul bio organic de origiene germana. Se deosebeste de celelate.
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.