Здоровье и красота
682

Sushimanie

           Bucătăria japoneza, naturală și armonioasă, este considerată una din cele mai sănătoase din lume. Conține puține calorii, este bogată în proteine și fier, fără a avea mult colesterol sau diverse grăsimi.

           În comparație cu alte bucătării se remarcă absența aproape totală a condimentelor, abundența orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a peștelui, fructelor de mare, algelor și legumelor. Este faimoasă pentru mîncărurile sale simple, minunat prezentate, în care nici unul din ingrediente nu umbrește gustul celorlalte.

            Cu siguranță  cel mai cunoscut de toți  fel de mîncare este sushi. Sunt sigură că mulți din cei care citesc acum au avut ocazia să guste din aceste bucate care de mult timp se pregătesc la noi în Chișinau. Fie că sunt preparate de bucătarii moldoveni și nu de cei japonezi, dar oricum cunoaștem cum arată și cum se mînîncă.
           Inițial sushi a fost un termen folosit pentru conservarea prin fermentare a cărnii și peștelui. Se crede că își are originea în Asia de Sud  Est unde carnea și peștele erau sărate și puse la fermentat pentru  perioade lungi de timp. În Japonia secolul X, peștii erau tăiați și spălați în interior cu sake (vin din orez, tradițional japonez).  Apoi erau umpluți cu orez crud și puși la fermentat. Peștii de apa dulce, precum crapul, erau folosiți pentru acest tip de sushi ce a fost numit Nare sushi. După perioada de fermentare, orezul era scos din interiorul peștilor și aruncat.În acele vremuri, era considerat o masă ieftină pentru oamenii de rînd, dar în prezent este popular în întreaga lume.

              Bucătarul japonez Hanaya Yohei a fost primul care a preparat sushi-ul așa cum îl cunoaștem astăzi. În principiu, acesta se compune dintr-o felie de pește pusă pe o mică buletă de orez, cu un pic de hrean japonez (wasabi). La preparare se folosește pește de cea mai bunș calitate și otet din orez. Bineînțeles se aleg cele mai gustoase părți ale peștelui.
              În prezent prepararea de sushi este  considerată o adevărată artă, care necesită ani de muncă, dar la fel se poate spune și despre amatorii de sushi, fiindcă aprecierea acestui fel de mîncare este ceea ce se cheamă în jargon gastronomic un «gust educat», primul contact cu sushi fiind de cele mai multe ori neplăcut pentru unii. Multor li se pare că ”arta adevărată” sună prea măreț, dar este adevărat. Am stat doua zile pe youtoube pentru a învăța din lecțiile practice cum se prepară, și tot nu mi-au reușit așa de bine. Mai am de studiat, căci sunt o mare amatoare de sushi.




Tipuri de sushi


Nigiri sushi, sushi foarte popular, cu o vechime mai mică de 200 de ani, se prepară punînd peste baza de orez, în diferite forme toppinguri din ingrediente variate, rezultînd bulete de orez cu o bucățică de ton, un crevete, caracatiță, ouă prăjite;

Gunkan, forme din orez și alge umplute cu fructe de mare;

Temak, foaia de alge marine este dispusă în formă de corneț, în interiorul căruia sunt puse ingediente de genul orez sushi, fructe de mare și legume;

Chirashi, un fel de mîncare din fructe de mare, ciuperci și legume presărate pe o porție de orez sushi;

Oshi, pește presat împreunî cu orez într-o cutie de lemn.

Există mai multe feluri de rulouri de sushi

Maki, orezul și diferitele ingrediente sunt presate pe o foaie de alge marine și rulate sub formă de cilindru și apoi tăiate în 6-8 bucăți;

Maki mono mîncarea perfectă pentru petrecere sau antreul ideal pentru dineuri, rulourile de sushi sunt probabil cele mai recunoscute forme de sushi. Acestea constau din orez asezonat și pește, legume sau omletă, răsucite în formă de rulou cu alge marine (nori) în jur;

Futomaki, obținut dintr-o bucată întreagă de nori, are două sau trei ingrediente, combinînd în acest fel diferite gusturi și culori. Futomaki este adesea vegetarian și poate include topping-uri precum legume, omletă sau murături japoneze;

Crunchy maki este un rulou maki mare umplut cu feli de avocado, castravete și piele de somon prăjită și avînd ca topping semințe de susan prăjite;

California maki format din feli de castravete, avocado și carne de crab, avînd ca topping tobiko (icre de capelin) sau semințe de susan prăjite. A fost creat pentru prima dată la începutul anilor '70 de un bucătar japonez născut în America, pentru a invinge mofturile inițiale legate de consumul de pește crud, de atunci a devenit un preparat clasic;

Hosomaki (rulouri subțiri) alcătuite dintr-o jumătate de bucată de nori, avînd în general un singur ingredient pe lînga orez și nori. Kappa maki, un fel de hosomaki umplut cu castravete și numit după legendarul drăcusor al apelor din Japonia înnebunit după castraveți. Kappamaki este consumat intre mai multe feluri de pește crud, astfel încît aromele soiurilor de pește se pot diferenția între ele;

Tekkamaki este un fel de hosomaki umplut cu ton. Tekka înfățisează fierul înroșit care are o culoare asemanatoare cărnii de ton roșu;

Oshinko maki este un hosomaki umplut cu daikon murat (ridiche japoneză);

Sashimi, sashimi este unul din cele mai vechi feluri de mîncare din Japonia și are propria sa istorie. Poate fi de neînțeles pentru unii, dar japonezii cred că în majoritatea cazurilor cu cît se gătește mai puțin mîncarea, cu atît mai bine, iar cel mai bun mod de a găti un pește este de a nu-l găti deloc.

              Explicația succesului este simplă: sushi este pregătit cu ingrediente sănătoase și în același timp savuroase. Combinația de orez, asezonat cu oțet japonez și pește proaspăt, fructe de mare, alge marine sau legumeface din sushi o mîncare echilibrată și hrănitoare.

1 комментарий

avatar
Le ador, sunt super indeosebi cele cu peste tipar
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.