Здоровье и красота
669

Expoziția „Body Word”

9 фото
image
           Sună morbid să mergi la o expoziție de cadavre. De ce ai vrea să vezi oameni morți, frumos conservați de un doctor pe care îl bănuiești ca are ceva din sadismul fimelor de groază?  Vorbim despre expozitia doctorului Von Hagens, Body Worlds fiind o expoziție călătoare. După aproape 20 de ani de studii anatomice despre plastinare (metoda de conservare), von Hagens a adunat cele mai impresionante lucrări într-o expoziție itinerantă care se numeste Body Worlds(Körperwelten), prima oară prezentată în 1995 în Japonia și care de atunci se tot plimbă.
            Body Worlds te pune față în față în același timp cu moartea, umanitatea și biologia. Te face să întelegi, dintr-o privire în prima sală de expoziții, ce fragilă și complexă este viața. Suna patetic, dar asa e.
            Gunther von Hagens a mers în mai multe direcții. Pe de-o parte, expoziția e o lecție de anatomie unde te trece prin componentele corpului uman (mușchi, piele, oase, sistem vascular, organe) dar și o lecție de… viață, cu sfaturi pentru un organism sănătos și o minte liniștită. Poate fi privită ca avînd scop educativ, să vedem care e inima, cum arată un plămîn de fumător, care e structura musculara a corpului. Este interesant să vezi pe viu ceea ce doar priveai  în pozele din manualul de anatomie. Începi să înțelegi truisemele de genul «ființa umana este complexă».
Pe de altă parte, poate fi privită, oricît de surprinzător ar părea, estetic. Gunther von Hagens a pus accent pe vizual, pe modul în care arată lucrările sale și da, sunt spectaculoase. Este incredibil cum tehnica folosită, plastinarea, poate păstra cadavrele intacte. În plus, nu sunt prezentate ca la morgă, arătînd ca niște cadavre, ci le vedem în ipostaze expresive, vii, în mișcare. Nu înțelegi tehnic cum a putut reconstitui rețeaua infernal de complicată de capilare sau cum a putut transforma niște corpuri inerte în corpuri care par să spună o istorie.
              Gunther von Hagens a fost acuzat în multe rînduri de imoralitate, blasfemie pentru ceea ce face. Lucrările lui sunt undeva la limita dintre medicină și artă. Folosește știința pentru a ajunge, în final, la contemplație artistică.

9 изображений

1 комментарий

avatar
Ce parere aveti despre o astfel de expozitie, ati merge sa o vedeti?
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.