Здоровье и красота
3141

Napul sursă de vitamine


       Trecînd prin piață am văzut o bătrînică blajină care vindea napi. Din păcate nimeni nu se apropia  măcar să întrebe cît costă și ce sunt. Și desigur îmi dau seama că nu se îmbulzesc după napi din motivul că nu-i cunosc benificiile și nici cum necesită a fi preparat. Deși familiei mele îi place să-l mănînce  chear și crud. Apropo după părerea mea ei mai mult se aseamănă cu ghimbul după formă, numai că sunt mai dulci.

         Napul este o rădăcină leguminoasă, din familia Cruciferae, originară din Europa de Nord și folosită ca hrană înca din epoca primitivă.
Are un conținut foarte bogat și divers de principii nutritive:
— Vitamine – A, B6, C, K
— Minerale – calciu, magneziu, fier
— Oligoelemente – cupru, iod
— Fibre insolubile, luteina, proteine, grăsimi, carbohidrați.

Acest conținut complex îi recomandă a fi prezenți în alimentația noastră ca un sprijin important în stabilizarea sistemului nervos și întărirea imunității naturale. Contribuie la dezvoltarea organismului în orice etapă a sa și constituie un excelent purificator al sangelui.
           Ca sursă de vitamina C, sunt recomandați în prevenirea simptomelor de astm, problemelor pielii, tulburărilor de vedere și chiar în prevenirea cancerului.
Fibrele conținute au un rol important în metabolismul grăsimilor, reducînd riscul la ateroscleroză, dar și la obezitate, hipertensiune arterială, diabet zaharat. Napii constituie un tonic hepatic și biliar, protejează pancreasul și previn bolile pulmonare. Persoanele care au afecțiuni tiroidiene, trebuie să limiteze consumul de napi.
             Îi putem consuma cruzi, simpli sau în salate, dar și gtiți (mai cu seama în cazul celor care manifestă disconfort digestiv). Sunt foarte potriviți în supe sau ciorbe, avand și o aromă deosebită. În cazul preparîrii lor, se recomandă să îi tăiați cubulețe și să îi fierbeți cîteva minute (6-10 minute). Pentru ameliorarea unor afecțiuni respiratorii se recomandă urmatoarea băutura: 100g de napi cruzi curățiți se fierb într-un litru de apă sau lapte 15 minute, dupa care se strecoară și lichidul se indulcește cu miere; se consumă 4 cesti pe zi.
 
            Sucul proaspăt de napi este puternic remineralizant. Cînd cumpărați napi, alegeți-i pe cei mai mici pentru că sunt mai dulci și mai fragezi, cu coaja netedă și fără pete.
            Avînd puține calorii îi puteți integra în dietele dumneavoastră alimentare cu mare ușurință.
         Vă propun să încercați să folosiți această legumă pe nedrept data uitării.
 
Succese.
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.