Здоровье и красота
843

STUDIU. Orientarea sexuală se citeşte în ochi

     Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, însă o echipă de cercetători de la Universitatea Cornell a descoperit că privirea dezvăluie chiar mai multe despre o persoană, inclusiv orientarea sexuală.
 
     Potrivit oamenilor de ştiinţă, dilatarea pupilei arată dacă unei persoane îi plac bărbaţii sau femeile. Mai exact, dacă unui om i se măresc pupilele atunci când se uită la o persoană de acelaşi sex, înseamnă că este homosexual.
 
     Acest studiu are la bază primul experiment amplu care demonstrează teoria atracţiei. «Dacă un bărbat spune că este heterosexual, iar pupilele i se măresc atunci când se uită la o femeie, atunci a spus adevărul», a explicat cercetătorul Ritch Savin-Williams, de la Universitatea Cornell.
 
     Legătura dintre dimensiunea pupilei şi nivelul de excitare a fost făcută în secolul al XVI-lea, în Italia, când femeile obişnuiau să folosească picături pentru ochi ca să nu li se micşoreze pupilele şi pentru a avea o privire seducătoare.
 
     Savin-Williams a spus că, de fapt, dilatarea pupilelor are loc ca răspuns la stimulii excitanţi, inclusiv atunci când unui om îi place o carte sau o pictură. Acesta este primul semn că activitatea sistemul nervos vegetativ se intensifică.
 
     Iniţial, experimentul s-a bazat pe un grup de voluntari, care au fost puşi să se uite la filme sau fotografii cu conţinut erotic, pentru a li se analiza circulaţia sângelui din zona genitală, prin măsurarea circumferinţei penisului — în cazul bărbaţilor, respectiv prin măsurarea nivelului de dilatare al vaselor de sânge din pereţii vaginali — în cazul femeilor.
 
     Dar cum analizarea acestor indicatori este subiectivă, întrucât subiecţii îşi pot controla reacţiile sau, dimpotrivă, se pot simţi incomod din cauză că sunt supuşi unui experiment, cercetătorii au apelat la examinarea pupilelor.
 
     Specialiştii au analizat reacţiile a 165 de bărbaţi şi 160 de femei, printre care heterosexuali, bisexuali şi homosexuali. Fiecare voluntar a urmărit filmuleţe de câte un minut în care apărea un bărbat masturbându-se, unul cu o femeie care se masturba şi unul cu scene cu conţinut neutru. Cu ajutorul unei mici camere de filmat, subiecţilor le-a fost măsurat gradul de dilatare a pupilelor în timpul vizionării fiecăruia dintre cele trei filmuleţe.
 
     Intensitatea luminii din încăpere a fost reglată astfel încât să se păstreze la acelaşi nivel pe parcursul derulării celor trei filmuleţe şi să nu influenţeze dilatarea pupilei. În plus, participanţii au fost puşi să precizeze cât de mult i-a excitat fiecare filmuleţ în parte.
 
     În cazul bărbaţilor, rezultatele au fost uşor de analizat, astfel că bărbaţilor li se dilată pupilele atunci când văd bărbaţi masturbându-se la fel de mult cum li se dilată bărbaţilor heterosexuali atunci când se uită la femei în ipostaze provocatoare. Bărbaţii bisexuali reacţionează la fel în faţa imaginilor cu femei ca şi în faţa imaginilor cu bărbaţi.
 
     În cazul femeilor, lucrurile sunt mai greu de analizat. Atunci când văd imagini sexy cu femei, lesbienelor li se dilată pupilele la fel de mult ca bărbaţilor heterosexuali în faţa imaginilor cu femei.
 
     În ceea ce le priveşte pe femeile heterosexuale, pupilele acestora se dilată la fel de mult indiferent dacă se uită la imagini cu femei sau la imagini cu bărbaţi masturbându-se. Specialiştii spun că asta nu înseamnă că femeile au o latură bisexuală ascunsă, cu toate că s-au declarat atrase de bărbaţi, dar au avut reacţii similare în imaginilor cu persoane de ambele sexe.
 
     Cercetătorii nu au explicaţie pentru care acest lucru se întâmplă, dar bănuiesc că de vină este caracterul vulnerabil al femeii, care a fost expusă, de-a lungului istoriei, pericolului de a fi abuzată sexual. Astfel, de teama traumelor fizice sau a bolilor, femeile ar prefera să fie rezervate în faţa stimulilor de orice fel, oricât de mare ar fi tentaţia în faţa căreia se află.

via| Huffington Post  

1 комментарий

avatar
hmm interesant… cred ca e adevarat. Marirea pupilelor cind priveste un barbat o femeie pentru a creste suprafata de perceptie a frumusetii feminine :) ca si in cazul lipsei de lumina. Prin aceasta metoda se poate observa simpatia fata de persoana cu care conversezi :)
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.