Здоровье и красота
737

Cinnamomum zeylanicum

    Scorțișoara provine dintr-un arbore tropical numit Cinnamomum zeylanicum, de circa 10 metri înălțime, înclus în familiaLauraceae. Frunzele sunt ovale, lungi de 7-18 cm, iar  florile aranjate  în  panicule  au un miros specific. Fructul este o bacă de culoare purpurie ce conține o singură sămînță. Aroma puternică și gustul dulce, specific, se regăsesc atît în scoarță cît și în frunze.  

               Arborele de scorțișoară este originar din India, Sri Lanka, Bangladesh și Nepal.  în aceste zone, cultivatorii cresc arborii doar sub forma unor tufișuri, nu mai mari de 3 metri, tăind periodic lăstarii lemnificați pentru a stimula formarea rapidă a altora.
            Scoarța îndepărtată este lăsată la uscat pînă se răsucește și abia apoi este măcinată pentru obținerea uleiurilor ori este transformată în batoane sau pudră de scorțișoară.
           Cinnamomum  zeylanicum  preferă climatul tropical, umed din regiunile joase. Se spune că numele provine din termenul arabesc de «amomon», care înseamnă «puternic condimentat».
          Scorțișoara a fost prețuită și utilizată intensiv încă din vechile timpuri. Egiptenii o foloseau la ritualurile de înbalsamare. Romanii obișnuiau să ardă scorțișoara cu ocazia funeraliilor.  Se spune că împăratul Nero a ars rezerva de scorțișoară estimată unui an, la înmormîntarea soției sale Poppaea Sabina.
             Mai tîrziu, arabii dețineau  monopolul  în  comerțul cu scorțișoara, conform scrierilor lui Herodot.  Acesta povesteste despre ușurința cu care arabii puteau colecta bucățile de scoarță din cuibul păsărilor construit cu acestea.
Din Arabia, scorțișoara a pătruns în toată Africa și mai tîrziu, tot prin comerț, în Europa. Astăzi, sub forma de pudră sau batoane, scorțișoara este folosită pretutindeni în lume pentru condimentare. Este utilizată pentru aromatizarea deserturilor (ciocolată, placintă cu mere, diverse prăjituri, salate de fructe, budincă de lapte cu orez, etc), a ceaiurilor, lichiorurilor, precum și a lumînărilor și altor produse destinate aromoterapiei.
            Pe langă utilizarea ei în rețetele culinare, scorțișoare are și efecte terapeutice. Ceaiul de scorțișoară este eficient în cazul răcelilor și în unele probleme digestive precum diareea. Are un puternic efect antioxidant. Datorită proprietăților antimicrobiene este folosită ca și conservant al unor preparate alimentare.
            Unele lucrari se referă și la efectul pe care s-ar părea că scorțișoara îl are în unele cazuri de diabet nedependent de insulină, precum și la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din circuitul sangvin.
Cu toate acestea, studiile efectuate pînă în prezent nu recomandă utilizarea scorțișoarei regulat și în nici un caz excesiv.  În cazul excesului, ea poate cauza inflamații ale limbii, gingiilor, faringelui sau esofagului. Dacă este inhalată, pudra de scorțișoară inflamează mucoasa nazală. Scorțișoara nu se ingeră în formî sa concentratî,  ca atare, ci numai ca adaos, în concentrații reduse, în diverse preparate culinare, ceaiuri sau alte băuturi.
               Dar tot odată noi putem beneficia și  de efectele sale terapeutice, relaxandu-ne cu o budincă  de orez  cu scorțișoară, o plăcintă savuroasă sau un ceai călduț și aromat de scorțișoară.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.