Здоровье и красота
2347

Ce știți despre cardamom?

              Cardamomul este unul dintre cele  mai  vechi  condimente  descoperite  și utilizat din timpurile străvechi. Este originar din sudul Indiei unde crește  în regiunile împădurite, ca planta sălbatică. Astăzi aria lui s-a extins fiind întîlnit și în: Sri Lanka, Guatemala, China și Tanzania.
             Este o plantă perenă, cu aspect de tufă, înrudit cu ghimbirul. Atinge circa 2-5 metri înălțime. Rădăcina este reprezentată de un rizom puternic. Frunzele, de culoare verde-închis au 30-50 cm lungime și 5-15 cm lățime. Lăstarii cu frunze cresc de la baza plantei, de la nivelul solului. Florile sunt albe cu vinișoare purpurii. Semințele colorate în verde sau brun-negricios sunt cuprinse într-o capsulă, a cărei lungime variază între 5-20mm în funcție de varietate, cea verde fiind mai scurtă și cea neagră mai lungă.

             În zonele cu climat tropical, există adevarate plantații de cardamom unde rizomii sunt plantați la distanțe de 3 metri unii de alții pentru a se evita sufocarea plantelor cînd ajung la maturitate.  Între octombrie și decembrie plantele sunt culese pentru a se evita crăparea și scuturarea capsulelor care conțin semințele. Ulterior aceste capsule se usucă natural, la soare. Condimentul cardamom se obține din aceste semințe inchise în fiecare  capsulă. Întrucît semințele își pierd relativ repede  puterea aromei  este recomandată  achizițonarea capsulelor care se desfac în momentul utilizării semințelor.  Nu se recomandă păstrarea semințelor mai mult de 6 luni de la scoaterea lor din capsule întrucît acestea își pierd aproape în totalitate  proprietățile organoleptice. Aroma cardamomului este una extrem de puternică, amintind de un amestec de eucalipt, camphor și lămîie.  Egiptenii mestecau semințele  pentru  a-și curate  dinții  iar  vechii  greci  și romani  îl utilizau ca parfum.
            În timpurile noastre cardamomul este inclus în categoria condimentelor scumpe, fiind depășit probabil doar de șofran.  Din acest motiv uneori adevăratul cardamom care provine din  planta  Elettaria  cardamomum  este înlocuit cu diferite surogate precum: cardamomul de Siam, cardamomul de Nepal, cardamomul de Java, etc.
             Elettaria cardamomum provenit din India se întîlnește în două varietăți și anume: Elettaria cardamomum var.  Malabar  și  Elettaria  cardamomum var. Mysore.  Dintre acestea se pare că varietatea  Mysore  conține o cantitate  mult  mai mare de cineol  și  limonen  și  este  mult  mai  aromată.
             Cardamomul este utilizat  preponderant  în bucătăria  indiană  și ocazional în cea arăbească, în diverse sortimente de deserturi și băuturi. Arabii  îl  utilizau  și pentru  aromatizarea  cafelei  iar  rușii  îl  folosesc  la  obținerea unui  lichior  mai special.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.