Здоровье и красота
558

Vanilia- aromă plăcută și apetisantă

              Vanilia este unul dintre cele mai prețioase condimente din întreaga lume. Vanilla fragrans este o plantă nativă din Mexic unde este cultivată intensiv și în prezent, în scop comercial.  În antichitate vanilia era folosită la fel de mult în special de popoarele de azteci care aromatizau cu vanilie «xocolatla»- o băutură regală din cacao,  miere și vanilie.
            Pe lîngă utilizările sale culinare vanilia este folosită și în industria parfumurilor, în aromoterapie, precum și la aromatizarea  lichiorurilor  și a unor sortimente de țigări.

            Vanilla fragrans este o orhidee tropicală ce se agață cu rădacinile sale de trunchiul copacilor, hrănindu-se cu seva acestora. Prezintă inflorescențe lungi, în care florile galbene sau portocalii se deschid pe rînd, cîte una în fiecare zi, întreaga perioadă de înflorire fiind de circa 2 luni. Această plantă nu poate fi crescută în regiuni cu climat temperat decît în sere care reproduc cît mai bine mediul tropical. În aceste sere nu se cultivă în ghivece ci pe arbori exact ca  în habitatul său natural.
În mod natural,  polenizarea se realizează  numai cu ajutorul albinelor  mexicane  și a păsărilor colibri care, hranindu-se cu nectar sparg învelișul dur care separă pistilul de stamine.
              Oamenii de știință din Europa au încercat extinderea arealului acestei plante și în alte zone tropicale, incusiv în medii artificiale, create special pentru cultura lor. Aceștia au reușit oarecum să realizeze adaptarea plantelor, însă polenizarea nu s-a putut realiza pînă în anul 1841 cînd un fost sclav francez de pe insula Reunion, pe nume Edmond  Albins  a perforat învelisul separator, cu un bețișor subțire de bambus. Acest procedeu, care imită modul natural în care păsările colibri și albinele mexicane împrăștie polenul orhideei Vanilla, s-a păstrat pînă astăzi. Floarea de vanilie produce în circa nouă luni așa-numita «păstaie de vanilie» care conține semințele și care la început este colorată în verde. Aceasta se recoltează în momentul în care capetele ei se îngălbenesc. După recoltă păstaile sunt spălate cu apă caldă  și uscate la soare, două săptămîni. După evaporarea completă a apei și deshidratarea lor, păstaile sunt uscate în continuare încă două luni, la întuneric. După acest proces devin brun-închis, ușor uleioase și extrem de parfumate.
               Vanilia ca și condiment  provine din aceste păstai, lungi de circa 20 cm ce conțin semințele mici de culoare neagră. Pereții interni ai acestor păstai secretă o substanță galbenă și vîscoasă cu miros dulce, plăcut, destul de puternic. Vanilia originară din Madagascar și Mexic este cea mai calitativă, fiind considerată net superioară celei produse în Indonezia sau Tahiti.
              Industrial, prin filtrarea alcoolului prin pastaile tocate se obține esența de vanilie. Aceasta este destul de puternică fiind necesar utilizarea a doar cîteva picături pentru aromatizarea deserturilor.
                   Considerandu-se că prin acest flux tehnologic, aroma vaniliei nu este chiar identică cu cea originala a păstailor, în Mexic, localnicii achiziționează  și folosesc și astăzi păstaile de vanilie. Ele sunt păstrate ca atare și înainte de utilizare sunt infuzate în jumăte litru apă, timp de o oră. Acest extract proaspăt este folosit, iar păstaia scoasă este uscată bine, apoi întrodusă în zahăr, la întuneric și refolosită. Zahărul în care se conservă vanilia, devine intens parfumat fiind folosit de asemeni la prepararea deserturilor sau băuturilor dulci.
               Tot din timpuri străvechi s-a descoperit că vanilia are și un puternic efect afrodisiac. Acest lucru a fost  confirmat în anul 1962, cînd, conform unui studiu experimental desfășurat în Germania, un număr de 342 de subiecți au fost vindecați de impotență în urma administrării unor medicamente ce conțineau extract de vanilie.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.