Мода и Стиль
1616

Cum asortam culorile


       Vrei să afli cum asortăm culorile în ținutele pe care le alegem, indiferent de ocazie? Ei bine, atunci când vine vorba despre alegerea ținutei, multe femei au probleme în a-și găsi culorile care le avantajează.
         Deci am  pregătit câteva recomandări despre cum să porți culorile care îți plac sau cele care se potrivesc personalității ori stării tale de spirit, totul în funcție de cercul cromatic. Acum combinarea culorilor vestimentare ți se va părea o simplă joacă de copii și cât de curând vei ști aproape instinctual cum să îți alegi hainele, fără să ai neapărat o paletă de culori în față.
    

     Există câteva reguli de bază în modă referitoare la asortarea culorilor pe care nu ar trebui să le încalci. Iată cum asortam culorile atunci când ne alegem ținutele. Pentru a cunoaște cum este necesar să învățăm tipurile de culori.
     În primul rând, înainte de a-ți alege piesele vestimentare, trebuie să știi care sunt tipurile de culori.


Culori neutre: negru, alb, gri.  
Culori reci: albastru, verde, nuanțele violet-albăstrui, de exemplu lavanda.
Culori calde: roșu, portocaliu, galben, roz, nuanțele de prună.
Culori neutre calde: crem, bej, maro, cafeniu.
 
Ghidează-te după paleta de culori
         Mulți designeri de interior și designeri de modă se bazează pe așa-numita «paletă de culori», un sistem care le facilitează viața profesională. În 1966 a fost realizată prima diagramă circulara de culori de către Isaac Newton, iar din acel moment au apărut numeroase variante ale acestui concept. Există mai multe utilizări ale acestei palete de culori:
 
Triada clasică
        Triada clasică se realizează atunci când trei culori se află la distanță egală pe cercul culorilor. Tot ce trebuie să faci este să alegi o culoare de bază și apoi să desenezi din acest punct un triunghi echilateral. Dacă respecți această regulă de bază, culorile se vor completa reciproc în mod corespunzător.

 


Cum asortezi culorile din triada clasică
        Pentru a atinge armonia în triada, alege o culoare pentru nuanța dominantă a ținutei tale și alte două pentru accentuarea ei. De exemplu, culorile primare — roșu, galben și albastru — formează o triadă, la fel și cele secundare — verde, violet și portocaliu. Această compoziție din urmă pare destul de plină de viață, chiar și cu culori pale și saturate. 
 

Culori complementare
       Culorile complementare se găsesc pe paleta de culori în poziții diametral opuse. Asortate una cu cealaltă, aceste culori se pun în evidență reciproc și creează un contrast maxim, părând mai intense.
 

Cum asortezi culorile complementare
        Poți alege haine în culori complementare dacă vrei să creezi o ținută îndrăzneață, care să-ți scoată în evidență personalitatea nonconformistă — nu este potrivită dacă vrei să pari sofisticată. Altfel, poți obține o ținută prea stridentă și țipătoare, care nu se potrivește stilului tău în ansamblu. Încearcă să porți o singură culoare cu o nuanță pală a opusului său, cum ar fi verde cu roz pastel sau albastru cu galben pai.
 

Culori analoage
      Culorile analoage sunt situate una lângă cealaltă în spectrul de culori. Deoarece sunt similare și niciuna dintre ele nu o umbrește pe cealaltă, acestea creează combinații plăcute pentru o ținută.
 

Cum să asortezi culorile analoage
      Încearcă să nu asociezi mai mult de trei culori analoage în aceeași ținută. Vei obține un look corect dacă te limitezi la două culori analoage și una neutră, cum ar fi combinația cromatică de verde cu albastru și bej.
 

Triada de contrast
      Triada de contrast se realizează atunci când alegi culori situate pe părți opuse ale cercului cromatic. Doar în acest caz poți folosi culorile care se află în vecinătatea culorii opuse.
 

Cum asortezi culorile contrastante
         De exemplu, dacă ai o ținută formată din culorile complementare roșu-verde, poți să înlocuiești verdele cu verde lime sau cu albastru-verzui. Vei obține un contrast moderat, mult mai «blând» ochiului față de combinația de culori complementare. Apelează la triada de contrast dacă nu ești sigură că poți folosi în mod corespunzător culorile complementare.
 
   
Patru culori armonioase
      Aceasta schema este formată din patru culori echilibrate, dintre care una singură este culoarea dominantă a ținutei, iar restul vin ca o completare.
 


Cum să porți culorile armonioase
        De exemplu, poți să alegi rosul pe post de culoare de bază a ținutei, pe care să o asortezi cu câteva nuanțe de galben, verde și albastru-violet.Combinații clasice de culori pentru o ținută corectă
      Specialiștii recomandă câteva combinații de culori sigure dacă vrei să obții o ținută corectă și plăcută ochiului.


— două culori și una neutră: de exemplu, verde, galben și alb.
— o culoare și una neutră: de exemplu, roșu și negru.
— o culoare și două neutre: de exemplu, violet, negru și gri.
— două sau trei culori neutre: de exemplu, negru și alb.
— două sau trei culori neutre calde: de exemplu, maro și crem.
— un model și una ori două culori neutre, simple.
— un model și o culoare simplă care se găsește pe model.
— un model, o culoare neutră și una simplă din model.
 
Sfaturi de modă despre cum asortăm culorile
     Dacă porți mai mult de o piesă vestimentară de aceeași culoare, asigură-te că sunt exact la fel ori nuanțe complet diferite. Aproape la fel, dar nu prea, este o greșeală vestimentară, deoarece este ca și cum ai fi încercat să potrivești culorile dar nu ți-a ieșit.
     Dacă alegi o ținută complet neagră, nu purta încălțăminte maronie. Ți se pare că negru și maro sunt două culori ușor de asortat? Ei bine, rezultatul poate fi o ținută lipsită de farmec și de stil. Totuși, poți să asociezi cele doua culori dacă completezi look-ul cu accesorii în aceeași culoare ca încălțămintea.
      Culoarea maro asortată cu cele neutre calde sunt o alegere excelentă și potrivită pentru toamnă. Totuși, acestea nu trebuie combinate cu tonuri calde precum roșu, roz sau violet (care merg mai bine cu nuanțele reci precum albastru ori verde). Poți opta și pentru combinația maro-negru însă dacă o asortezi cu imprimeul leopard.
       O pată de culoare caldă într-o paletă de culori reci adaugă ținutei o notă de eleganță, fără să exagerezi. De exemplu, poți asorta o cravată roșie la o cămașă albastră ori câteva accesorii galbene la o rochie verde.
      Evită să te îmbraci cu prea multe culori pastelate, deoarece poți obține un look prea copilăros. Alege să combini o culoare pastel cu una neutră, de exemplu roz pal cu gri, sau o culoare pastel cu o nuanță mai închisă ale aceleiași culori, de exemplu un albastru pal cu un albastru închis.
     Limitează-te la o singură piesă vestimentară cu imprimeu sau model, chiar dacă culorile se potrivesc.
      Alcătuiește o ținută din maximum trei culori (cu tot cu cele neutre), în afară de cazurile în care celelalte culori alcătuiesc un model sau un imprimeu.


     Nu purta combinații de negru-albastru închis ori negru-bleumarin, alb-crem sau maro-gri. De asemenea, evită să asortezi violetul cu galben, rozul cu roșu sau verdele cu albastru.
    Acum, că ai aflat cele mai bune recomandări ale specialiștilor, despre cum asortăm culorile, încearcă să le respecți data viitoare când alegi o ținută.
 

via | www.divahair.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.