Мода и Стиль
986

Organizarea garderobei


        Deja e momentul în care suntem din nou expuşi unei adevărate avalanşe de produse noi. De obicei, după ce ne decidem asupra culorii (sau a culorilor) pentru accesoriile noului sezon şi facem primele achiziţii (fie că este vorba de o pereche de pantofi, o geantă sau un sacou nou), toată garderoba noastră se va organiza în jurul acestor piese. Înainte de a ataca magazinele, îţi propun însă să arunci o privire la ceea ce deţii deja şi să-ţi planifici o organizare a dulapului. Asta presupune de fapt o reevaluare a garderobei tale, haină cu haină.

      Metoda aceasta îţi va oferi o perspectivă asupra a ceea ce ai şi te va ajuta să te eliberezi de piesele vestimentare pe care le porţi din obişnuinţă, dar care nu te pun în valoare. Mai mult, vei descoperi care sunt hainele pe care nu le-ai mai purtat de mult timp şi care nu fac decât să-ţi ocupe spaţiul din dulap, sporind dezordinea. Un dulap plin cu haine, pe care nu ajungi să le porţi, va produce mai mult haos în momentul în care încerci să te îmbraci, iar asta înseamnă o sursă suplimentară de stres.
           

         După ce ai eliberat dulapul de piesele în care nu te mai regăseşti, fie pentru că a trecut vremea lor sau au depăşit un anumit grad de uzură, de hainele a căror croială şi proporţii nu ţi se mai potrivesc, în culori sau imprimeuri greşite, sau de cele pe care nu le-ai purtat niciodată pentru că, după ce le-ai luat, ţi-ai dat seama că nu se potrivesc cu nimic altceva din dulap, este timpul să te gândeşti la piesele rămase şi să le grupezi în capsule.


Ce este capsula?
 
           Un grup de 5 până la 10 haine care se potrivesc unele cu altele şi cu ajutorul cărora poţi realiza mai multe ţinute. Cu cât numărul de combinaţii posibile este mai mare, cu atât mai valoroasă este capsula.
          Principalul criteriu în alcătuirea unei capsule este culoarea. Hainele din acelaşi grup trebuie să facă parte dintr-o schemă de culori, să se potrivească ca stil, iar ţesăturile din care sunt realizate să fie compatibile ca grosime şi asemănătoare ca nivel de luciu. Şi nu în ultimul rând, trebuie ţinut cont de calitatea şi stilul accesoriilor tale. Un accesoriu de calitate, purtat într-un mod neaşteptat, va reprezenta factorul surpriză şi va ridica instantaneu nivelul întregii ţinute.
      

      Piesa centrală în cadrul unei capsule o reprezintă sacoul (blazerul sau cardiganul pentru un stil mai relaxat)= CEO-ul capsulei. Indiferent de anotimp, construirea ţinutelor se face în jurul sacoului. Acesta asigură efectul final pentru orice ţinută şi de aceea trebuie să fii foarte pretenţioasă când îl alegi. Un sacou bine croit şi dintr-un material de calitate va ridica întotdeauna nivelul ţinutelor tale de birou.


          De obicei capsula de iarnă va conţine un sacou dintr-o ţesătură de lână, simplă sau cu o structură specială (tweed, picioruş de cocoş sau în dungi), în timp ce capsula de vară se va forma în jurul unui sacou din mătase şi viscoză sau a unui cardigan fin din bumbac. Sacourile din 100% in sau cele din amestecuri de in şi bumbac se regăsesc în capsulele cu haine pentru timpul liber.


        Un mic truc: când îţi alegi sacourile, orientează-te către cele realizate din ţesături fine de lână sau din amestecuri cu mătase, care pot fi purtate în orice anotimp, în culori neutre şi cu croieli simple care să se potrivească cu cât mai multe dintre hainele tale. Sacoul din stofă neagră, vişiniu sau verde închis reprezintă alegeri perfecte dacă tipul tău coloristic este intens sau contrastant. Dacă însă vrei să ai un aer mai relaxat şi faci parte din tipul coloristic deschis sau discret, poţi încerca bejul sau nuanţele de gri şi maron de intensitate medie. Dacă te avantajează culorile calde, poţi alege o ţesătură de culoare maron ciocolatiu, cărămiziu sau olive, iar dacă culorile reci sunt preferatele tale, atunci stofele în nuanţe de gri şi albastru sunt cele mai potrivite pentru tine. Un sacou din stofă bleumarin este o alegere bună pentru ţinuta de birou, indiferent de tipul coloristic din care faci parte.


         Următorul nivel în structura capsulei este ocupat de fustele, rochiile şi pantalonii care se pot combina cu sacoul respectiv = 1st line managers. De obicei, când îţi cauţi un sacou, acesta este însoţit în magazin de cel puţin alte două piese vestimentare cu care se potriveşte (situaţia ideală este aceea în care găseşti sacoul, pantalonul, fusta şi vesta din acelaşi material). Este bine să le cumperi împreună, deoarece mai târziu îţi va fi mult mai greu să găseşti culorile şi ţesăturile care să se potrivească aşa de bine.
       Al treilea nivel este ocupat de cămăşi, bluze cu sau fără mânecă şi tricouri = heads of departments. Acestea sunt practic piesele vestimentare care aduc ceva proaspăt ţinutelor tale, în fiecare sezon. Importanţa lor este cu atât mai mare, cu cât ele se vor potrivi cu haine din cât mai multe capsule.
       Iar ultimul nivel este ocupat de accesorii = workers. Pantofii şi genţile, eşarfele, ciorapii, curelele şi bijuteriile fac legătura între piesele din garderoba ta. Accesoriile dau nota de originalitate ţinutelor tale şi îţi oferă posibilitatea de a arăta şic, chiar şi într-o ţinută simplă pentru birou.


       După o astfel de organizare, imaginea-ză-ţi cum va arăta dulapul tău şi cât de uşor îţi va fi să-ţi alcătuieşti o ţinută ştiind că tot ceea ce ai se coordonează perfect. Orice se potriveşte cu orice! Mai departe nu-ţi rămâne decât să-ţi foloseşti creativitatea şi să faci cât mai multe combinaţii cu piesele componente. Sacoul purtat cu perechea de pantaloni şi cu o cămaşă albă sau crem va reprezenta întotdeauna o ţinută elegantă pentru birou. Sau pentru zilele în care îţi doreşti să ai o ţinută mai feminină, poţi alege varianta cu sacoul purtat la o fustă uşor conică, cu lungimea până la genunchi şi un top cu imprimeu de tip „animal print“. Dacă este vorba de o cină de afaceri, acelaşi sacou îl poţi purta la o rochie simplă, pe corp, la care să combini o pereche de pantofi cu toc, într-o culoare spectaculoasă. Iar pentru o întâlnire în oraş la sfârşit de săptămână, sacoul se va potrivi perfect cu o pereche de blugi simpli şi o cămaşă diafană din mătase sau cu un tricou din bumbac.


        Organizându-ţi ţinutele pe capsule, îţi va fi mult mai uşor să identifici locurile libere din garderobă şi îţi va simplifica mult procesul de cumpărare. Apoi ţine cont ca fiecare piesă care va intra în dulapul tău să-ţi genereze cel puţin alte două ţinute noi. Pentru a menţine un echilibru în garderoba ta şi pentru a evita rutina aceloraşi combinaţii, la fiecare intrare nouă renunţă la una dintre piesele mai vechi. Chiar dacă piesa ce trebuie înlocuită este CEO-ul unei capsule.
      „Indiferent de anotimp, construirea ţinutelor se face în jurul sacoului. Acesta asigură efectul final pentru orice ţinută şi de aceea trebuie să fii foarte pretenţioasă când îl alegi. Un sacou bine croit şi dintr-un material de calitate va ridica întotdeauna nivelul ţinutelor tale de birou.“
 

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.