Образование и культура
1013

Stiinta secolului XX

Acum cateva zeci de mii de ani, cunostintele se transmiteau de la o generatie la alta pe cale orala. De exemplu, porumbul se cultiva acum 9000 de ani in sudul Mexicului, inainte de inventarea scrisului. Intr-un mod similar, dovezile arheologice indica dezvoltarea unei bune cunostinte astronomice in societatile preliterate. Dezvoltarea scrisului a dus la posibilitatea ca aceste cunostinte sa fie pastrate si transmise mai departe cu o mai mare fidelitate.
 
Dezvoltarea agriculturii a dus la un surplus de mancare, permitand evolutia societatii pe mai multe planuri. Oamenii nu-si mai pierdeau timpul incercand doar sa supravietuiasca, ci isi permiteau sa fie devotati anumitor domenii ale cunoasterii.
Образование и культура
803

Viitorul evolutiei umane

Oare specia umana se va desparti in mai multe specii? Raspunsul pare a fi negativ, deoarece omul a ocupat toate nisele ecologice posibile, din Antarctica pana la tropice si in plus, nu exista izolare geografica intre populatiile umane. Populatiile umane, oriunde s-au dezvoltat ele in ultimii 100 000 de ani, s-au imperecheat imediat cu alte populatii o data ce contactul a fost restabilit. Insa asta nu inseamna ca evolutia a incetat.
 
Dar cum vor arata oamenii in viitor? Stim cum am aratat in trecut, observam cum aratam astazi, dar tot ce putem face este sa ne imaginam… Din punct de vedere fizic, tehnologia si stiinta vor schimba cursul evolutiei. Cel putin logica “brutala” a selectiei naturale nu-si mai are locul in societatea moderna. Oamenii bolnavi sunt tratati in spitale, iar boli ce erau incurabile in trecut, astazi se pot vindeca, si indivizii isi pot transmite genele mai departe.
Образование и культура
650

60 - Ora Pămantului! Sîmbata 31 martie, in Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost stinse luminile şi aprinse 60 de lumînări in decurs de 60 de minute. Tot asta a fost organizat cu scopul de a salva planeta de la excesul de energie electrica care consuma omenirea, si desigur pentru economie.  
   
 Organizatorii au pregatit şi un concert cu muzică live unde nu s-a folosit nici o priză. Chiar daca a fost bezdnă, publicul s-a distrat de minune si prin întuneric si admirînd un show cu foc in stil Hippie.
Образование и культура
694

Seară stilizată cu genericul "Pădure Fermecată"

În momentul când se întrunesc Ziua si Noaptea, pentru a face un schimb de «zâmbete». Sărbătoarea mijlocului primăverii, Ostara Irlandeza, Zeiţa se întâlnește cu tânărul Zeu. 
Ziua irlandeza si slavona de reuniune a pasărilor.
Echinocțiul de primăvara, triumful final al Luminii asupra Întunericului.
 
În această zi noi am simțit legătură pierduta cu Prezentul, am întrat într-un ritm cu  armonia Naturii, am simțit spiritul miturilor antice si nordice şi ne-am amintit despre  realitatea noastră in care nu te vei simți niciodată ca o fecioara irlandeza sau un elf, ca un scandinav războinic sau eroul Mare Edda,  sau chiar ca un druid …. 
Образование и культура
911

Cum va arăta lumea peste 50 de ani?

Cum va arăta lumea peste 50 de ani? Vom trăi mai bine sau mai rău? Oamenii de ştiinţă au făcut o listă cu 10 posibile descoperiri / cuceriri care ne-ar putea schimba viaţa. Vă prezentăm în continuare această listă, şi vă invităm să o… completaţi.
 
 Astrofizicianul italian, Giovanni Bignami, un nume bine cunoscut la nivel mondial, director al Institutului Naţional de Astrofizica din Italia, împins de curiozitate, a colecţionat o listă de zece descoperiri sau cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii care ar putea fi realizate în următorii 50 de ani.
Образование и культура
715

Sfinții 40 Mucenici din Sevastia

            Cei 40 de mucenici erau soldați creștini, aflați în slujba împaratului roman pagan Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid şi Domnos erau foarte pricepuţi în studiul Scripturilor. Aflînd despre credința lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzînd, au fost întemnițați timp de 8 zile, bătuți cu pietre şi ademeniți cu daruri. Prin semne divine au fost însa întariți în dreapta credință. În cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat şi a ieşit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însa locul un soldat. În aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare au pogorît asupra mucenicilor. În zori, au fost scoși vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor şi au fost lăsați să-şi dea sufletele. Rămășițele lor au fost arse, iar cenușa aruncată în lac. Moaștele lor au fost răspîndite la diverse biserici din spațiul ortodox.
Образование и культура
903

Misterioasele descîntece de sănătate


            Descîntecul e folosit de mult timp ca armă împotriva bolilor, îndeosebi de femei, mai ales cele în vărstă. Oricine poate rosti un descîntec, spun bătrînii, însă important este ca acesta să aibă leac.
         La țară, după mijlocul secolului al XX-lea, anii ”70-80”, oamenii preferau descîntecele în locul medicamentelor, fiindu-le deseori de folos. Pe lîngă efectul placebo, dacă bolnavul e convins că ceva îi face bine, chiar se întîmplă acest lucru. Descîntecul presupune o bună cunoaștere a plantelor de leac, a anatomiei umane, a tehnicii masajului. În descîntece, există informații valoroase despre manifestarea și vindecarea unor boli.
Образование и культура
835

Cele mai importante cărţi din lume

   Scriitori bine-cunoscuti americani şi britanici au selectat cele mai bune opere artistice din ultimele două secole. La sondaj au participat , în total 125 de autori, inclusiv Stephen King, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Joyce Carol Oates, şi multi alti scriitori moderni. Fiecare din experţi a avut la dispoziţia 544 lucrări din care au fost selectate doar zece. În cazul în care cartea a fost apreciată pe primă poziţie, ea primea 10 puncte evident dacă nimerea pe ultima primea doar 1 punct. Va prezentam in continuare topul cartilor.
 
Образование и культура
678

Atinge măiestria în LEADERSHIP cu călugărul care și-a vîndur ferrari-ul

         Această carte te ajută  să descifrezi tainele destinului și să te inspiri  cu idei strălucite pentru o viață strălucită. Viata ta este pe cale să se transforme radical pe măsură ce citești această carte.  Îți dai seama că ai ajuns pînă aici și ai făcut  primul pas — ai deschis ușa unei lumi magice unde tot ce îți dorești se împlinește, o lume a desăvîrșirii personale și a trezirii forței tale interioare.

          Secretul succesului personal este să înveți de la cei mai buni.  Îți alegi ca model un om care a înteles cum functionează viața,  a descoperit calea cea mai scurtă către împlinirea oricarui vis și reușește în tot ce iși propune.

            Robin  S. Sharma este unul dintre cei mai renumiți experți în domeniul dezvoltării și transformării personale, totodata un lider iluminat atît în propria viața cît și pentru milioane de oameni pe care i-a ajutat să-și descopere destinul și să-și împlinească visurile.
Образование и культура
666

Călugarul care și-a vîndut Ferrari de Robin S. Sharma


Călugarul care și-a vîndut Ferrari-ul este povestea lui Julian Mantle, un avocat strălucit care, din cauza stilului de viață dezechilibrat, ajunge la un pas de moarte suferind un atac de cord într-o sala de tribunal aglomerată.
Colapșul fizic îi generează o criză spirituală obligîndu-l să-și înfrunte condiția și să caute răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieții. Sperănd să-și găsească fericirea și împlinirea, el pornește într-o odisee extraordinara a unei culturi vechi în care descoperă un remarcabil sistem de eliberare a potențialului minții, trupului și sufletului, învață să traiască cu și mai mare pasiune, cu un țel mai bine conturat și într-o pace deplină.
Îmbinînd în mod strălucit înțelepciunea spirituală atemporală a Estului cu principiile de succes extrem de agere ale Vestului, aceasta povește, arată pas cu pas calea ca să poți trăi cu mai mult curaj și echilibru, în mai multă abundență și bucurie.
Образование и культура
679

Aleph - Paulo Coelho


În cel mai personal roman al său de pînă acum, Paulo Coelho ne invită    într-o curajoasă şi neobișnuită, călătorie către descoperirea de sine. La fel ca protagonistul celebrului său roman Alchimistul, Paulo Coelho trece printr-o profundă criză sufletească. Pentru a găsi o cale spre renaştere şi îmbogăţire spirituală, hotărăşte să aleagă un nou început, călătorind, cunoscând oameni şi descoperind locuri.
Образование и культура
811

O mie nouă sute optzeci şi patru de George Orwell

«12 mai 1984, sau cel putin asa cred...»- iată primele cuvinte pe care Winston Smith le scria în jurnalul său. Winston este un cetăţean oarecare al Oceaniei, una dintre cele trei puteri care se luptă perpetuu într-un război fără cauză: Oceania Eurasia şi Estasia. Războiul este alimentat artificial pentru a menţine vie frica oamenilor, pentru a le concentra ura către un inamic definit şi în definitiv pentru a îi controla. Trecutul este mistificat (oricând se poate rectifica o greşeală: dacă pâna ieri ne luptam cu Estasia, astăzi ne luptăm cu Eurasia- ea este duşmanul nostru dintotdeauna şi automat adevărul acesta atât de «evident» este unul general valabil pentru oricine), limbajul este şi el ajustat şi acordat cu noile valori ale societăţii, Ministerul Păcii se ocupă cu problemele de război, ministerul Adevărului cu modificarea trecutului, iar Ministerul Dragostei cu anihilarea celor care nu vor să se conformeze şi au inconştienţa de a gândi singuri şi de a îşi păstra memoria individuală — cu alte cuvinte comit crimă de gândire. Toate acestea sunt realităţile utopiei lui George Orwell 1984 — o sumbră viziune a autorului englez asupra viitorului pe care îl întrevedea în 1948 când a scris romanul; practic un cumul a toate resorturile şi mecanismele unei societăţi de tip totalitar hiperbolizate şi potenţate artistic, între copertele unei cărţi care va face istorie.
Образование и культура
1011

Cum se face o recenzie literară?

Ca si recenzent, trebuie sa imprimati prezentarii dvs. parerea critica si analitica dar si impresia personala pe care v-a lasat-o o carte. Persoanele care scriu recenzii ar trebui sa raspunda la doua intrebari: CE? si DE CE? Astfel, in scrierea unui text de acest gen, combinati abilitatea de a scrie despre ce ati citit, analiza scopului atins sau neatins de catre autor si exprimarea propriilor pareri.

In timp ce cititi un roman, puneti-va urmatoarele intrebari:

1. Care este punctul de vedere/scopul autorului?
Punctul de vedere si scopul pot fi mai degraba sugerate decat exprimate clar. De cele mai multe ori puteti gasi aceasta informatie in prefata sau introducere.

2. Care sunt motivele principale ale autorului?
Si aceste raspunsuri le gasiti tot in introducere.

3. In ce fel se leaga cartea de alte carti cu acelasi subiect?
Subiectul cartii este unul inedit, nemaiintalnit pana la ea? Daca nu e inedit, adauga informatii noi?

Desi, in general, recenziile inseamna inserarea impresiilor personale, exista unele aspecte pe care, de obicei, unii le iau drept instructiuni in scrierea textelor.