Образование и культура
760

Ciudatele obiceiuri ale europenilor

            Finlandezii fac politică în saună, elvețienii au prohibiție la duș după ora 10 noaptea, spaniolii nu văd cu ochi buni oamenii care umblă desculți prin casă.
Ziarul bulgar „Dnevnik“ și-a întrebat cititorii plimbați prin străinătate care sînt obiceiurile ciudate pe care le-au întîlnit în tările din Uniunea Europeană. „Cotidianul“ s-a interesat și răspunde, deci:

  
         In Austria, domnișoarele de onoare au obligația de a fi îmbrăcate cît mai asemănător cu mireasa. Nu pentru a o eclipsa, ci pentru a distrage spiritele rele care ar putea-o ataca. Aceeași țară, dar și Olanda au pus piciorul în prag în ceea ce privește nevoile fiziologice ale pietonilor. Cele două țări au instalate pe trotuare pisoare în formă de spirală, pentru a ușura în acest fel viața cetățenilor. În plus, nemții au împărțit și trotuarul. Astfel, pietonii grăbiți au la dispoziție partea stîngă a drumului pentru maraton. Tot aici, rîgăitul nu e motiv de jenă, ci demonstrează satisfacția indusă de hrana consumată. În dieta suedezilor, locuri de cinste ocupă strming-ul (hering de baltă putrezit) și renii. Pe de altă  parte, pe masa elvețienilor o prezență uzuală o constituia carnea de Saint-Bernard, crescuți special în ferme pentru consum alimentar, dar pînp la începutul anilor ’80, cînd această practică a fost prohibită. Disciplina extravagantă este de asemenea obligatorie în anumite cantoane din părțile germane ale Elvetiei, unde e interzis să faci duș și să tragi apa la toaletă după ora zece seara.

            Exprimarea afecțiunii constituie un alt pretext de diferențiere. Astfel, francezii și olandezii se sărută de trei ori cînd se văd, ca formă de salut obișnuit. Dacă însă te trezești invitat de către „hexagoni“ la o cină la ei acasă, adu un cadou doar dacă nu ai de gînd să returnezi invitația. În Cehia, covoarele și pardoseala au o importanță atît de mare încît musafirii trebuie să ăși aducă papuci de acasă pentru a intra în casa gazdei. Același obicei, dar cu nuanțe diferite, se întîlnește în Suedia, unde este considerat elegant să îți scoți încălțările, rămînînd în ciorapi, de cum ai trecut pragul omului. Aceiași nordici văd drept o impolitețe  răspunsul la telefon cu „alo“.  Regula general acceptată este să te prezinți de cum ridici receptorul. Că se simt patrioți sau nu, maghiarii au o datorie de Revelion: se reculeg ascultînd imnul național. Tot ei se tutuiesc indiferent de diferențele de vîrstă și de statut, păstrează muțenia la masă  și  bronzul la reprezentantele sexului frumos, tot timpul anului.
                Mediteraneenii păstrează cu sfințenie tradiția prînzului și siesta de după aceasta, iar ora două a devenit tabu în aceste țări.  Magazinele din Spania, Grecia și Italia sunt închise la ora după-amiezii, pentru că toți se bucură de a doua masă a zilei. Tot la iberici consumul de supă și pîine se asociază din cînd în cînd. La bar sau la restaurant cazurile în care se plătește individual sînt rarisime. Ori se face de la început  un „fond“  la care  toți  contribuie  și din care se achită  nota, sau dă fiecare cîte un rînd. Spaniolii se uită urît la cei care umblă desculți prin casă. În partea opusă a continentului, finlandezii fac copci în gheață și se duc să înoate și se mai mîndresc cu un concurs faimos, „fuga cu mireasa în spate“, pe care l-au inventat, dar nu îl cîștigă niciodată. Sauna e atît de răspîndită în această țară încît și-a  făcut loc și în apartamente, fiind folosită chiar la petreceri sau la întîlniri politice.

            În Marea Britanie găsești la orice cadă sau chiuvetă două robinete: cel de apă rece și cel de apă caldă. Cel mai frecvent, electricitatea ți-o cumperi și o stochezi pe o cartelă, pe care apoi o întroduci într-un aparat. E necesar să nu uiți să reîncarci cartela, altfel rămii pe întuneric. Polițistul britanic este tradițional nepurtător de arme de foc, bizuindu-se pentru aparare pe un baston de cauciuc. Englezii sînt faimoși totodată pentru micul lor dejun,  mai „greu“ decît al oricărei alte nații, conținînd frecvent cîrnați și fasole. Sint totodata singurul popor de pe vechiul continent care te atenționează asupra existenței unui spatiu liber între metrou și peron, faimosul „Mind the Gap“. Și stadioanele britanice au o particu-laritate: cu toate că violența suporterilor e bine cunoscută, doar un rînd de reclame care nu depășesc jumătate de metru în înălțime îi separă de jucători, spre deosebire de restul continentului, unde separația se face cu garduri consistente.

           La începutul secolului 16, în Anglia, singura baie din an se făcea în luna mai, de aceea nunțile aveau loc în luna iunie, cînd mirii miroseau acceptabil. O familie din acele vremuri folosea nu numai același butoi pentru spălat, dar și aceeași apă. Capul familiei se îmbăia primul, iar după el urmau fiii, restul persoanelor de sex masculin din familie, iar la final femeile și copiii, de unde și expresia „nu arunca pruncul o dată cu apa în care te-ai spălat“.

                 O curiozitate prezintă modul în care se vinde alcoolul în Stockholm: un singur magazin, de stat, deschis numai luni-miercuri de la 10 la 18 și sîmbătă pînă la 15.  Vineri pînă la 19, pentru că se pregătește „zapoiul de weekend”.  În plus la toate cozi enorme.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.