Образование и культура
481

Stiloul a fost inventat de românul Petrache Poenaru

            Mai precis, tocul cu rezervor, cum i se spunea atunci. Invenţia sa a fost brevetată în 1827 la Viena şi Paris. Înainte de invenţia tocului cu rezervor, tocurile de scris se înmuiau în cerneală după doar cîteva cuvinte scrise. Ulterior, tocul cu rezervor inventat de el va fi îmbunătăţit pentru a se ajunge la varianta stiloului modern.
  

                 Pe lîngă invenţia sa, însăşi viaţa lui Petrache Poenaru a fost una interesantă. În tinereţe, el a fost haiduc şi apoi pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu timp de cîteva luni. Absolvent de şcoală, el este imediat remarcat de Vladimirescu pentru inteligenţa de care dă dovadă şi devine rapid omul de încredere al acestuia. La îndemnul lui Vladimirescu, el pleacă să studieze ingineria la Paris.
       Poenaru este şi primul român care a călătorit cu trenul, în 1830 în Anglia, la inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, cea care lega oraşele Liverpool şi Manchester.
       În domeniul educaţiei, Poenaru a fost implicat în numeroase proiecte pedagogice şi a devenit membru al Academiei Române. Primele măsurări meteorologice din Bucureşti s-au făcut sub coordonarea sa iar ca pedagog s-a făcut remarcat ca director de şcoală şi profesor de fizică şi matematică.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.