Образование и культура
470

Podul lui Traian

          Construit în doar doi ani, între 103 și 105, podul lui Traian, contruit de arhitectul Apolodor din Damasc, a fost o minune a arhitecturii și ingineriei romane. Locul ales pentru realizarea podului nu a fost întîmplător, în acea zona Dunărea își liniștea apele după drumul său prin defileul Cazanelor (Porțile de Fier). Mai mult, în acel loc fluviul depusese pe fundul său cantități mari de stînci și pietre aduse anterior de apă din amonte, tocmai bune pentru susținerea construcției.                Înălțimea podului deasupra apei era de 18 metri dar cea totală ajungea și pînă la 45 de metri în mijlocul fluviului din cauza adîncimii acestuia. Lățimea de 12 metri permitea trecerea în marș a legiunilor romane ca și cum s-ar fi aflat pe uscat iar lungimea podului era de nu mai puțin de 1.135 de metri. Aceasta l-a propulsat drept cel mai lung pod din lume la acea vreme și în ciuda distrugerii sale ulterioare, recordul avea să reziste mai bine de 1000 de ani.
            A servit drept cale de acces peste Dunăre pentru armatele romane conduse de împăratul Traian către Dacia pe care aveau să o cucerească în războiul din 105-106. Ulterior avea să fie folosit drept cale de comunicație cu provincia Dacia romană. Istoria sa nu a durat însă foarte mult pentru că împăratul Hadrianus a dispus distrugerea sa parțială pentru a proteja provinciile romane de la sud de Dunare de invazia triburilor roxolane din sud-estul României de astăzi, apoi a fost distrus total odată cu abandonarea Daciei de către împăratul Aurelian în anul 275.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.