Образование и культура
727

Deprinderi utile care îți învață copilul să fie independent de tehnologie


Într-o lume în care tehnologia a devenit un aspect indispensabil, părinții își doresc să stabilească niște limite sănătoase, în așa fel încât cei mici să devina practic independenți de ea. Veți afla aici sfaturi pentru a realiza acest lucru, alături de informații în detaliu.

Tehnologia din prezent

Copiii din zilele noastre par a fi constant atașați de un dispozitiv mobil de orice fel. Fie că este vorba despre smartphone, tabletă, consolă de jocuri, oricare dintre ele ajută la crearea unei conexiuni cu lumea într-un mod unic. Există însă o mulțime de pericole cu privire la folosirea excesivă a tehologiei, majoritatea părinților temându-se că cei mici ar putea întâmpina dificultăți în ceea ce privește socializarea deoarece nu interacționează cu alți copii de vârsta lor în afara locuinței. O altă problemă cauzată de utilizarea constantă a tehnologiei este reprezentată de o expunere în creștere la agresori; când un copil este agresat online, ei se simt ca și cum nu ar avea nicio șansă de scăpare (în consecință pot apărea probleme în ceea ce privește copilul și viitorul său). Pe lângă aceste motive, există și o mulțime de pericole pe care le prezintă în special mediul online, deseori trecute cu vederea (nuditate explicită, violență etc.).

Deoarece copiii noștri cresc într-o eră digitală, este important să îi ajutăm să învețe cum trebuie să utilizeza tehnologia în mod rațional; părinții joacă un rol esențial în dobândirea acestor abilități.

1. Creează activități pe care să le realizați în familie fără tehnologie

Este mult mai ușor să îți ajuți copilul să gestioneze modul în care folosește tehnologia când dispune de alternative. Uneori cele mai bune modalități constau chiar în activități desfășurate în sânul familiei care sunt distractive și relaxante pentru toți. Controlezi astfel utilizarea tehnologiei și te apropii de cei dragi. Nu uita să stabilești clar anumite perioade din zi când tehnologia nu este permisă (de exemplu la cină). În acest fel petreceți timp împreună și monitorizezi modul în care copilul reacționează la mediul înconjurător.

2. Tratează tehnologia ca pe oricare alt mediu din viața copilului

Stabilește limite: copiii au nevoie de ele și se așteaptă la ele, însă ai grijă să fie unele raționale. Cunoaște prietenii copilului, atât pe cei virtuali, cât și pe cei reali. Cunoaște platformele, softurile și aplicațiile pe care copilul le folosește, site-urile pe care le accesează și ce anume face când este în mediul online; educă-te singur cu privire la ultimele descoperiri deoarece copiii și adolescenții din prezent sunt mult mai pricepuți la tehnologie decât părinții (fiind expuși la dispozitive electronice de la o vârstă fragedă, deprind abilități tehnologice mult mai rapid decât restul persoanelor).

Există aplicații speciale pentru a monitoriza aceste aspecte, precum și pentru a restricționa accesul nedorit (cum ar fi la imagini cu conținut nepotrivit pentru vârsta copilului). În cazul în care copilul tău este mai mare, asigură-te că știe la ce pericole se poate expune în mediul online și că nu trebuie să își expună excesiv viața privată.

3. Jucați-vă în familie folosind tehnologia

Nu trebuie să privești tehnologia ca pe un lucru negativ. În final, constituie o necesitate în viața de zi cu zi. Este mai bine să te implici ca părinte în diverse jocuri online — încurajezi astfel interacțiunea socială, consolidarea relațiilor de familie și învățarea (de exemplu, jucând un joc video demonstrezi sportivitate și onoare. În timpul jocului îi poți povesti copilului o parte din propriile tale de experiențe de viață care îl pot îndruma.


4. Fii un exemplu

Învață și modelează bunătatea și bunele maniere. Copiii învață foarte mult prin imitație, prin urmare dacă dorești ca ei să nu folosească excesiv tehnologia, procedează și tu întocmai. De altfel, vei observa că vei deveni mai disponibil și te vei simți mai conectat cu cei mici dacă interacționați, vă îmbrățișați și vă jucați împreună în loc să vă uitați în gol la un ecran.

5. Învață valoarea comunicării față în față

În special copiii de vârstă mică învață cel mai bine prin intermediul unei conversații. Acordând zilnic timp pentru o astfel de interacțiune, vei contribui semnificativ la dezvoltarea limbajului (s-a demonstrat în urma unor cercetări științifice că prin dialog aptitudinile de comunicare sunt îmbunătățite comparativ cu ascultarea pasivă sau cu interacțiunea unidirecțională cu un ecran).

6. Creează zone fără tehnologie

Păstrează clipele petrecute în familie fără tehnologie, eventual creând o cutie specială unde să depozitați temporare telefoane mobile, console, tablete etc. Asigură-te că diferitele dispozitive sunt încarcate, însă nu în camera unde copilul doarme (există tentația de a le folosi în perioada în care ar trebui să doarmă). Aceste modificări par mici, însă încurajează un mediu familial echilibrat, obiceiuri alimentare sănătoase, un somn odihnitor, aspecte esențiale pentru bunăstarea copilului.

7. Nu folosi tehnologia pe post de alinare emoțională

Tehnologia poate fi extrem de eficace în menținerea copiilor liniștiți și calmi, însă nu ar trebui să constituie soluția. Cei mici trebuie învățați cum să identifice și să facă față emoțiilor puternice, să organizeze activități pentru a combate plictiseala sau să descopere modul potrivit pentru a se calma (inclusiv prin discutarea deschisă a problemei) și orice alte strategii pentru direcționarea pozitivă a emoțiilor.

8. Scopul final al tehnologiei este de a te ajuta să rezolvi diverse probleme

Nu în ultimul rând, din ce în ce mai mulți copii își pierd respectul de sine din cauze care țin de utilizarea tehnologiei. Învață-ți copilul că valoarea sa reală nu este calculată prin like-uri și share-uri, că nu trebuie să creadă tot ce vede pe internet (majoritatea lucrurilor sunt o fațadă de bucurie și succes, iar nu realitatea autentică) și că trebuie să privească tehnologia drept un instrument care îl va ajuta să aibă o viață mai ușoară și mai eficientă. În caz contrar, aceasta nu-si atinge scopul.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.