Образование и культура
700

Cititul creşte speranţa de viaţă


Se știe că cine dorește să își prelungească speranța de viață trebuie să mănânce bine și sănătos, să facă mișcare. Însă un surprinzător obicei, la îndemână, ar putea prelungi viața cu câțiva ani. Este vorba despre lectură.

Doi ani de viață pot fi câștigați citind — este incredibila descoperire a unor cercetători de la Universitatea Yale, al căror studiu a apărut în Social Science and Medicine, citat de Agerpres.

Cititul prelungeşte viaţa cu 2 ani

Oamenii de știință au analizat datele a 3.635 de persoane de peste 50 de ani, observându-le starea sănătății. Printre altele li s-au pus și întrebări despre obiceiurile de lectură.

Datorită acestui studiu, cercetătorii au putut stabili că o persoană amatoare de citit trăiește în medie cu 23 de luni mai mult decât una care nu citește niciodată. O jumătate de oră de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces pe o perioadă de 12 ani.

„Persoanele care citesc o jumătate de oră pe zi au o șansă semnificativă să își crească speranța de viață...Acest avantaj se menține și când se adaugă criterii de stare financiară, educație, inteligență și alte variabile“, arată profesor Becca Levy, autor al studiului.

Celor cărora nu le plac romanele li se recomandă reviste și alte publicații, care au și ele o influență pozitivă asupra speranței de viață, dar mai scăzută decât cărțile.

Cercetătorii nu au putut deocamdată explica motivele acestei descoperiri.

Cum mai poţi creşte speranţa de viaţă

Speranţa de viaţă creşte şi în cazul în care nu faci exces de alcool şi nu ai vicii precum fumatul. Fumatul poate fi de vină pentru apariţia unor afecţiuni precum cancerul de plămâni, cancer bucal, poae afecta fertilitatea. Studiile arată că bolile aparatului respirator sunt de două ori mai frecvente la fumători, spre deosebire de persoanele care nu fumează. Se spune că o ţigară îţi scurtează viaţa cu 7 minute.

Pentru o mai bună speranţă de viaţă este important să fii o persoană optimistă, să zâmbeşti mult, să consumi în fiecare zi fructe şi legume, să nu faci exces de alimente grase şi de alimente procesate.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.