Образование и культура
650

Svetlana Alexievich a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură 2015


Scriitoarea belarusă Svetlana Alexievich a câștigat, joi, Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru «scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastre», conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la Stockholm.

Născută în Ucraina dintr-un tată belarus și o mamă ucraineană, Svetlana Alexievich, 67 de ani, s-a stabilit în Belarus și era favorita cercurilor literare și a caselor de pariuri pentru acest premiu. Ea a fost jurnalist corespondent la Minsk, unde a colaborat cu cele mai importante ziare.

Stilul ei literar polifonic, care propune un colaj de voci umane compus cu atenție, este evidențiat de cărți de proză precum "Černobyl'skaja molitva" — 1997 (Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster), «Cinkovye mal'čiki» — 1990 (Zinky Boys — Soviet voices from a forgotten war), un portret al războiului susținut de URSS în Afganistan în 1979 și 1989, sau «Vremja second chend» — 2013 ('Second-hand Time: The Demise of the Red (Wo)man').

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, «pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie», a precizat la momentul respectiv Comitetul Nobel.

via | http://www.realitatea.net

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.