Образование и культура
359

Aditivii si alimentele toxice


Astazi, alimentele pe care le consumam sunt in cea mai mare masura pregatite industrial. Industria alimentara doreste sa tina cont de gustul populatiei, care se descopera prin sondaje si teste de piata. Dar ceea ce se intampla la un astfel de sondaj este acentul pus pe gust, culoare, miros, 818d321i aspect general placut. Tocmai pentru a satisface aceste dorinte ale consumatorilor s-au produs aditivii. Simturile omului se invioreaza in prezenta unui astfel de produs alimentar, dar…oare contribuie si la imbunatatirea sanatatii? Aditivii alimentari produc in cele din urma alimente «bune», dar nesanatoase.

Materialul de fata abordeaza problema aditivilor din trei puncte de vedere:

1. aditivii si crestinul;
2. aditivii si provenienta lor;
3. aditivii si toxicitatea lor.

Pentru crestin, principiile fundamentale despre sanatate se intemeiaza pe conceptul ca trupul este templul Duhului Sfant (1 Cor. 3:16; 6:19,20; 2 Cor. 6:16,17) si pe distinctia care se face in Sfanta Scriptura intre alimentele curate si necurate (Lev. 11; Deut.14; Fapte 10:14).

Majoritatea aditivilor provin din surse indoielnice, greu de verificat, iar in general aditivii au ca origine combinatii de resturi animale. Doar in tarile cu religie predominant musulmana, aditivii sunt mai siguri decat in tarile crestine. Totusi nici acesta nu poate fi un criteriu final. Toate alimentele, chiar si painea, au in componenta conservanti, coloranti, afanatori, stabilizatori, indulcitori, sau alti aditivi.

Aditivii au intrat in atentia organizatiilor pentru apararea sanatatii pentru ca s-a constatat ca exista diferite grade de toxicitate, pana la gradul cel mai ridicat de potential cancerigen. In materialul de fata va fi o lista de aditivi, de la gradul cel mai mic, pana la gradul cel mai mare de toxicitate.

Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, ocupa locul al III-lea dupa consumul de droguri si accidentele de circulatie.

Consumul indelungat al produselor alimentare aditivate sintetic produce asupra organismului uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp " boala mileniului III ", impotriva careia nu exista inca premisele ca se va descoperi un antidot. Deocamdata se banuieste doar ca motivele care-l provoaca sunt poluarea, chimicalele din alimente si stress-ul. Interventiile chirurgicale, folosite astazi intens pentru inlaturarea celulelor canceroase, nu fac altceva decat sa mutileze organismul. Chiar si asa, acesta are mici sorti de izbanda in lupta cu cancerul.


CONCLUZII:



«Chestiunea aditivilor este considerata o problema mai putin importanta in comparatie cu alte aspecte esentiale ale dietei. Nu va lasati antrenati in controverse si polemici sterile pe marginea necuratiei aditivilor alimentari. A cheltui o multime de energie si efort pentru a inlatura orice urma de reziduu animal, cu greu ar putea fi numita o abordare echilibrata si transmite ideea preocuparii de amanunte neinsemnate. Hristos a avertizat fata de pericolul strecurarii tantarului si inghitirii camilei (Mat. 23:24).» (fragmente din comunicat).

Intr-o societate industrializata, este aproape imposibil sa consumi alimente care sa nu aiba aditivi. Trebuie totusi evitate alimentele care au o lista mare de aditivi in compozitie: bauturile racoritoare, dulciurile rafinate, etc. In materialul de fata, va fi un capitol in care se va prezenta o lista cu alimentele care ar trebui evitate.

La aditivi, ceea ce conteaza, este DOZA. In general, doza de aditivi la un produs, este mica si nu are un potential toxic foarte mare. Totusi, consumarea frecventa a unor alimente puternic aditivate, poate produce efecte foarte grave.

Pentru adventisti, materialul de fata este o confirmare, ca ceea ce a spus EG White in secolul al 19-lea despre alimentatie, este de origine divina. Studiile stiintifice si Facultatile de Medicina recunosc astazi valabilitatea acelor declaratii despre simplitatea si caracterul cat mai natural al alimentelor.

LISTA ADITIVILOR CODIFICATI CU LITERA «E» si considerati de specialistii oncologi drept nocivi:

Adaosuri suspecte:

— E 125
— E 141
— E 150
— E 171
— E 172
— E 173
— E 240
— E 241
— E 477


Adaosuri periculoase:

— E 102 ( extrem de nociv )
— E 110
— E 120
— E 124 (colorant alimentar roz care produce tumori pe glanda tiroida)

Adaosuri toxice:

— produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
— afecteaza tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
— produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
— suprima din organism vitamina B12: E 200
— cresc colesterolul: E 320, E 321( antioxidanti din margarina )
— ataca sistemul nervos: E 311, E 312
— produc boli ale aparatului bucal: E 330 ( acid citric, sau sarea de lamaie – cel mai periculos adaos cancerigen )


Adaosuri cancerigene:

>- E 123
>- E 131
>- E 142
>- E 211 ( foarte nociv )
>- E 213
>- E 214
>- E 215
>- E 217
>- E 239
>- E 621 ( glutamatul de sodiu, foarte cancerigen )

Nota: Aditivii cancerigeni au fost deja interzisi in SUA, Comunitatea Europeana si in statele fostei URSS.

ALIMENTE CARE NU TREBUIE CONSUMATE IN EXCES:

Conform studiilor de specialitate, se recomanda consumatorilor sa evite produsele care contin aditivii sus mentionati si care sunt prezenti cu preponderenta, in anumite alimente pe care le folosim, cu ignoranta, zi de zi. Precizam inca o data ca folosirea intamplatoare a produselor pe care le vom enumera, nu afecteaza organismul. Numai consumul indelungat produce efectele amintite.

MARGARINA: produs aparut in al doilea razboi mondial,in urma rationalizarii untului. Cercetatorii americani au descoperit, accidental, ca daca se incalzeste la 150 grade Celsius un amestec de uleiuri vegetale, in prezenta hidrogenului si folosind catalizatori de nichel, se obtine un produs alb, asemanator untului, cu o structura moleculara identica cu cea a plasticului, pe care l-au botezat " margarina ", dupa numele sotiei (Margot ) unuia dintre savanti. Din acel moment si pana in prezent, margarina a fost imbunatatita cu tot soiul de coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata. Mirosul de lapte al margarinei este obtinut pe cale chimica. Grasimile vegetale din margarina devin, dupa fierbere, aproape imposibil de transformat in energie de catre organism; de aceea consumatorii inraiti de margarina par persoane lipsite de vlaga. Iata algoritmul prin care margarina destabilizeaza organismul: grasimile sintetice nu pot fi «arse» de organism, ele acopera membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l prin depozitarea in tesuturi. Iau locul substantelor naturale ce au rolul de a curata peretii vaselor de sange, conducand la sclerozarea lor, evident, cu rezultate dezastruoase pentru inima, creier si sistemul circulator. De asemenea, obosesc excesiv ficatul, favorizand hepatita.

ZAHARUL: este unul dintre alimentele cele mai controversate. Fiind deosebit de concentrat, el lezeaza organele digestive, pe care le obliga sa prelucreze o cantitate ce nu o pot suporta. Astfel, el trece imediat in sange – prin intestinul subtire, provoaca hiperglicemie, ceea ce obliga pancreasul sa produca in exces insulina, organismul fiind dereglat, iar efectul fizic fiind invers celui asteptat, in sensul ca omul devine obosit sau agitat din pricina luptelor din interiorul organismului. Consumul in exces de zahar expune la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale. Evident, ne referim la zaharul obtinut din sfecla sau trestia de zahar.Culmea este ca producatorii au inventat si substituenti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este


ASPARTAMUL ( E 950 si E 951 ) care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale. Acest indulcitor artificial, se foloseste in special la bauturile racoritoare fara zahar (Pepsi Cola, Coca Cola, etc). Acesti indulcitori nu au obtinut niciodata aprobare in SUA, dar marile companii l-au folosit in mod subversiv. De curand, in SUA, nu se mai foloseste. Dar cantitati uriase se folosesc in fostele tari comuniste. Pentru a evita efectele nocive ale zaharului, specialistii recomanda consumul de fructe si miere, pe care organismul le asimileaza usor.

GEMURI, DULCETURI si alte dulciuri: nici aici nu va lasati inselati de pretentia unora dintre producatori care aplica eticheta " produs natural ". Minciuna este dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente apare mentionat " acid citric ", nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceata. De asemenea evitati bomboanele intens colorate si in general tot ce contine coloranti.

SUPELE CONCENTRATE: contin in exces glutamatul de sodiu E 621, considerat de specialisti ca fiind una dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin dezhidratarea supelor si ciorbelor preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf care este ulterior amestecat cu chimicale ( coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu ), dupa care se ambaleaza in vid, sau sub forma de cubulete. Nu va lasati inselati de reclamele de tip " ca la mama acasa", sau de ambalajele atragatoare. Gustul va poate insela, caci unele chimicale dau arome mai intense decat cele naturale.

Glutamatul de sodiu ( o neuro-toxina ), provoaca migrene insuportabile care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust si se combina totdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti. Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu. US Food & Drug Administration a informat opinia publica din SUA ca glutamatul de sodiu este unul din principalii factori care produc boala Alzheimer. Injectiile cu glutamat, efectuate pe animale, in laborator, au distrus celulele nervoase din creierul cobailor, cainilor si maimutelor.


MEZELURI: nu este nici un secret ca in toate mezelurile de pe piata interna, circa 40 % din compozitie este constituita din produsi obtinuti artificial. Pe eticheta fiecarui sortiment de mezel veti gasi nenumarati aditivi alimentari inclusi pe lista de mai sus. Grasimile cu care sunt " imbogatite " mezelurile sunt obtinute prin aceleasi metode ca margarina. Toate aceste produse se conserva cu acelasi glutamat de sodiu. Totodata se adauga si alte substante suspecte: nitrati si nitriti. De ce nu se mai prepara mezelurile dupa retetele traditionale, de casa? Pentru ca se urmareste castigul, prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale.

MUSTARUL: fabricat in general prin amestecarea boabelor de mustar cu uleiul de mustar. Daca boabele nu prezinta pericol, uleiul de mustar este devastator, el fiind deja interzis in Canada, unde s-a stabilit ca in timp, produce orbirea. In India, tara mirodeniilor, uleiul de mustar este folosit de vraci ca medicament, fiind numeroase cazurile in care persoanele tratate cu acest ulei au murit.

GUMA DE MESTECAT: este aproape de neinteles cum fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, gasesc necesar sa introduca in ingrediente nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice, multe fiind pe lista celor suspecte, sau nocive. Intr-o pastiluta de guma cat unghia gasim: E 171, E 320, E 330, E 420, E 421, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Mestecand regulat guma va expuneti urmatoarelor afectiuni: colesterol ( E 320 ), boli ale aparatului bucal ( E 330 ) si cancer ( E 950 si E 951).

BAUTURI: chiar daca producatorii se lauda, care mai de care, ca produsul lor este natural, in realitate, bauturile lor racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric ( E 330 ), sau sarea de lamaie. Aditivii E 123 si E 110, precum si inlocuitorii de zahar, produc efectele aminitite. Evitatati sa beti bauturile cu arome de citrice, acestea fiind cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E 102 si E 110 sunt declarati periculosi.

Bauturile alcoolice cum ar fi berea si vinul sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, in procesul de pasteurizare sunt folosite substsnte chimice care provoaca migrene. La lichioruri se adauga coloranti: E 102, E 110 etc. Sunt foarte periculoase.

Acest material a fost realizat prin coroborarea mai multor informatii publicate pe Internet. S-a folosit ca sursa si comunicatul Departamentului sanatate si temperanta al Bisericii Adventiste.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.