Образование и культура
720

Trecutul ce ne privește din pozele lui Costică Acsinte

36 фото
image
     Sunt mii de poze realizate în ultimul secol care surprind viaţa de zi cu zi a românilor, dar prea puţine au ajuns cunoscute. Cezar Popescu este omul care se asigură că una dintre cele mai mari colecţii nu ajunge uitată într-un muzeu. El digitalizează miile de poze ale lui Costică Acsinte, salvând o parte din trecutul românilor online şi prezentându-l pe Flickr. Pe 4 februarie, „Time Lightbox“ scrie despre Cezar Popescu şi despre Costică Acsinte, unul dintre cei mai activi fotografi ai României. Cel dintâi se asigură că salvează opera celui din urmă, recreând-o în format digital şi publicând-o online. Costică Acsinte este un fotograf de război care a activat în Primul Război Mondial, apoi s-a retras în Slobozia, unde şi-a deschis studioul foto care avea să-l consacre drept unul dintre puţinii, dacă nu singurul, fotograf profesionist din România de la acea vreme.
       Arhiva lui Costică Acsinte are peste 5.000 de cadre surprinse pe plăci de sticlă sau printate pe hârtie fotografică. Proprietarul acestei colecţii este Muzeul Judeţean Ialomiţa. A obţinut arhiva de la urmaşii lui Acsinte la câţiva ani după moarte acestuia, dar foarte multe fotografii au fost uitate, până când Cezar Popescu, un fost avocat acum devenit fotograf, a convins muzeul să îl lase să scaneze negativele şi să digitalizeze fotografiile. Între Popescu şi Acsinte există şi o altă legătură, nu doar pasiunea pentru fotografie.
      „Time“ notează că tatăl lui Popescu a lucrat la un moment dat cu fiul lui Acsinte, iar el a recunoscut fotografiile după ce a văzut câteva cărţi poştale cu cadre din arhivă. „Bucată cu bucată, sper să recreez cât de mult se poate, dar acum mă preocup de digitalizarea plăcilor. Acestea se degradează foarte repede. De la zi la zi observ altă crăpătură [pe negativul din emulsie]“, a afirmat Popescu.
    Multe dintre fotografii nu prezintă niciun detaliu care să le fixeze la un anumit moment în timp. Altele au o descriere sau o dată înscrise pe ele, ori poate ilustrează un corp de armată sau o medalie care pot fi uşor recunoscute. În fapt, unele dintre cele mai valoroase cadre sunt cu imagini din timpul Primului Război Mondial, în unele sunt surprinse şi momentele ale Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I.

via | www.punctulpestiri.ro

36 изображений

Показать ещё фото ↓

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.