Образование и культура
1446

Louise L. Hay – Poţi să-ţi vindeci viaţa


      Louise Hay este o autoare foarte cunoscută în întreaga lume care a devenit celebră prin cartea în care sunt prezentate bolile şi cauzele  spirituale ce au adus la îmbolnăvire. Legătura care există între minte, spirit şi corp este indisolubilă, iar atunci când avem o boală, chiar şi incurabilă,cauza ei trebuie căutată mult mai adânc decât în corp. Potrivit autoarei, odată ce ai identificat cauza spirituală a bolii tale, şansele tale de vindecare cresc enorm. Adevărata vindecare stă în schimbarea felului de a gândi, altfel vindecarea prin medicamente este doar temporară sau chiar ineficientă. Cartea  sa  „Poţi să-ţi vindeci viaţa” abordează un nou mod de a privi viaţa şi anume  prin ochii iubirii şi ai iertării. Aceasta conţine printre numeroasele vorbe de înţelepciune şi o listă cu bolile cele mai cunoscute, cu posibilele cauze şi cu vindecarea lor cu ajutorul afirmaţiilor pozitive.Louise L. Hay este adepta schimbării prin puterea afirmaţiilor, motiv pentru care prezintă şi în carte o serie de afirmaţii pozitive menite să te ajute să înlături tiparele gândurilor negative cu care e obişnuită mintea ta. Ea a conceput această carte ca o şedinţă de vindecare, cu o recomandare de exerciţii, iar fiecare capitol al cărţii se încheie cu un „tratament” format din afirmaţii pentru vindecare. Autoarea a înţeles foarte bine viziunea medicinii holistice, astfel termenul de „vindecare” înseamnă mult mai mult decât acela de a vindeca un corp, dat fiind faptul că trupul nu este decât suprafaţa,carcasa spiritului. Dacă spiritul tău e intoxicat cu o gândire negativă sau egoistă, mai devreme sau mai târziu se va vedea la suprafaţă,adică în corp.
 

Iată câteva dintre ideile relevante ale cărţii:


„Viaţa se schimbă în permanenţă. Nu există început şi sfârşit, ci doar ore ciclare constantă a substanţei şi a experienţelor. Viaţa nu este niciodată statică sau stagnantă, întrucât fiecare moment este mereu nou.”


Viaţa este extrem de simplă: noi primim întotdeauna ceea ce dăruim.


Suntem responsabili pentru tot ceea ce se petrece în viaţa noastră,indiferent că e bun sau rău.


Gândurile pe care le emitem şi cuvintele pe care le rostim dau naştere experienţelor cu care ne confruntăm.


Dacă afirmaţia următoare ţi se pare cunoscută, nu ezita să începi să o înlocuieşti: „Ceilalţi oameni încearcă să îmi controleze viaţa” cu „Ceilalţi oameni mă ajută întotdeauna să progresez”. Majoritatea oamenilor au idei naive legate de ei înşişi şi prea multe reguli rigide despre felul în care ar trebui  să îşi trăiască viaţa.


Încă din primii ani de viaţă, începem să ne comportăm prin a imita viaţa adulţilor din jurul nostru.


Din păcate mulţi oameni se tratează singuri aşa cum au fost trataţi la rândul lor de către părinţi şi se acuză în interior aşa cum făceau părinţii cu ei.


Dacă îţi examinezi retroactiv propria viaţă, vei observa de câte ori ai repetat aceleaşi experienţe precum părinţii tăi.


Dacă ai ajuns în această situaţie pentru ideile inoculate de părinţi, nu e cazul să-i acuzi: „Noi suntem victimele unor victime, iar ei nu ar fi putut să ne înveţe altceva decât au învăţat ei înşişi de la părinţii lor. De fapt, ei au fost nişte oameni la fel de speriaţi ca şi tine”.


Noi ne alegem părinţii înainte de a ne naşte, am căutat acei părinţi care să reflecte cel mai bine tiparul mental asupra căruia trebuie să lucrăm în această viaţă.


„Convingerile noastre nu sunt altceva decât gânduri susţinute o vreme foarte îndelungată. Oricare ar fi ele, noi nu avem niciun motiv să rămânem ancoraţi în durerea noastră. Trecutul nu mai are nicio putere asupra noastră.”


Îţi vine să crezi sau nu, noi ne alegem singuri gândurile.


Un gând nu ajunge să ne domine decât dacă noi l-am ales şi i-am dat acces. Multe din gânduri le refuzăm: „Gândeşte-te cât de des ai refuzat să emiţi gânduri pozitive legate de tine însuţi!”. De ce refuzăm gândurile pozitive?


Încetează să te mai critici pe tine şi pe ceilalţi, pentru că indiferent ce ai face, întotdeauna se poate găsi ceva de criticat.


Resentimentele, (auto)critica excesivă, vinovăţia şi teama generează cele mai multe probleme din viaţa oamenilor şi cele mai multe boli.


Acestea sunt cauza majorităţii bolilor din viaţa oamenilor, ele se nasc din condamnarea celor din jur şi din lipsa asumării responsabilităţii pentru propriile fapte.


Astfel, resentimentele susţinute îndelung duc la cancer, critica şi autocritica duce la artrită, vinovăţia duce la dureri, teama şi tensiunea duce la ulcer şi dureri de picioare, etc.


Îţi poţi schimba oricând atitudinea faţă de trecut, întrucât e o prostie să te pedepseşti singur pentru rană pe care ţi-a produs-o cineva cu mult timp în urmă; dacă nu-l poţi ierta, tot ţie îţi faci rău în primul rând.


Pentru a te elibera de trecut e nevoie să înveţi să ierţi. „Nu aştepta să ajungi în spital, pe mâna unui chirurg sau chiar pe patul de moarte pentru a ierta, când pe lângă aceste resentimente va trebui să faci faţă şi panicii care te va cuprinde”. „Orice boală se naşte din incapacitatea de ierta pe cineva” (pe alţii sau pe tine).


Una dintre afirmaţiile de iertare pe care Louise Hay le propune este aceasta: „Te iert că nu eşti aşa cum mi-aş dori. Te iert şi te eliberez.”


Iertarea nu are nimic de-a face cu acceptarea unui comportament negativ, ci cu transcenderea unui ataşament (inevitabil ne ataşăm cu gândul de persoana sau situaţia pe care n-o putem ierta).


Dacă ţie ţi-e uşor de regulă să-ţi înţelegi propria durere, fă un efort în a înţelege şi durerea celui care te-a rănit.


„Oamenii care se iubesc pe ei înşişi şi propriul lor corp nu comit niciodată abuzuri împotriva fiinţei lor, dar nici împotriva altora.”

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.