Образование и культура
443

Un nou mister descoperit în miezul Pământului


      Enigmele din centrul Pământului au fascinat de multă vreme oamenii de știință. Iată că acum cercetătorii au scos la iveală în premieră caracteristici nebănuite ale sferei din miezul Pământului. Aceasta se rotește cu o varietate de viteze față de mantaua care o înconjoară.

     Un alt rezultat interesant arata ca centrul Pământului ar putea fi mai moale decât se credea până acum, potrivit Live Science.

     Unele secrete ale miezului interior al Terrei au fost dezvăluite de undele acustice care trec prin inima planetei noastre. Sub stratul exterior de metal lichid din centrul Pământului se găsește o minge solidă din fier și aliaj de nichel, care are un diametru de aproximativ 1.220 de kilometri.

     Oamenii de știință au descoperit recent că miezul are o temperatura de 6.000 de grade Celsius, fiind la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui.

     Geologii cred că interacțiunile dintre miezul interior și cel exterior ar putea explica faptul că planeta noastră are caracteristicile unui dinam.

«Miezul interior al Pământului este partea aflată la cea mai mare distanță de suprafața și există deci o mulțime de lucruri pe care nu le știm despre el, deoarece nu putem preleva mostre din acea zonă», a declarat Arianna Gleason, geolog la Universitatea Stanford din California, Statele Unite.

     O modalitate de a afla mai multe despre miezul interior a fost prin analiza undelor acustice generate de cutremure, deoarece ele străbat planeta.

«Aceasta este prima dovadă că miezul interior se rotește cu o varietate de viteze față de manta», a spus Hrvoje Tkalcic, geofizician la Universitatea din Canberra, Australia. Miezul interior se rotește spre est. La vitezele cu care se deplasează, acesta ar putea finaliza o rotație de revoluție la fiecare 750 până la 1.440 de ani.

     Aceste viteze apar a fi instabile, însă nu se știe exact cauză acestor fluctuații de viteză. Forțele gravitaționale și magnetice joacă probabil un rol important.
 via | www.ziare.com

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.