Образование и культура
658

Astăzi creştin ortodocşii îl sărbătoresc pe sfîntul Nicolae de vară!


       În fiecare an, la 22 mai se sărbătoreşte Sfântul Nicolae de la Mira, care mai este numit în popor şi Sfîntul Nicolae de vară. Se cunoaşte că acesta s-a născut în portul mediteranean Patara / din Anatolia în 240 şi a trăit 102 ani, moaştele sale fiind din 1087 în catedrala din portul mediteranean Bari / Italia (ca să nu cadă în mâinile musulmanilor). Nicolae a strălucit mai înainte în viaţa pustnicească iar pentru nespusa lui bunătate a fost făcut arhiereu. În 325, când s-a strâns de către marele împărat Constantin întâiul Sinod de la Niceea, minunatul Nicolae a luat parte ca episcop al regiunii anatoliene Demre / pe care a salvat-o de la foamete. La adâncile sale bătrâneţi, s-a mutat către Domnul, neuitând de turma sa nici după moarte, ci în toate zilele dând cu îndestulare ale sale faceri de bine celor lipsiţi şi izbăvindu-i de tot felul de primejdii şi de nevoi.

Se mai spune că Sfîntul Nicolae de vară este protectorul copiilor, al celor nevoiaşi, al marinarilor şi al tuturor călătorilor. Ghidat de cuvintele lui Hristos, “Vinde tot ce ai şi împarte banii săracilor”, tânărul Nicolae şi-a folosit moştenirea rămasă de la părinţii lui înstăriţi pentru a-i ajuta pe copii, nevoiaşi, bolnavi şi suferinzi. Şi-a pus viaţa în slujba lui Dumnezeu şi a fost numit Episcop al Myrei, oraş situat pe coasta Mării Mediterane, în sudul Turciei de astăzi. 
 
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în Republica Moldova locuiesc peste 47 de mii de oameni care poartă numele Nicolae, aproape 35 de mii sunt înregistraţi ca Nicolai, iar 51 de mii — ca Neculai. Numele este popular şi în rândul femeilor. Astfel, aproximativ 8 mii de femei au numele Nicoleta, iar alte 200 sunt înregistrate ca Nicolina.
 

În multe localităţi din ţară astăzi este zi de hram! Aşa că cei care vor “hrămui” le urăm distracţie plăcută!  

via | www.allmoldova.com

1 комментарий

avatar
Sarbatoarea Sfântul Nicolae e foarte frumoasa. Felicitatari pentru toti ce poarta acest nume!
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.