Образование и культура
7809

Ce este lectură pentru tine?


        Cartea reprezintă cel mai complet depozit al inteligenței omenești, înmagazinând în filele ei cunoștințe, sensibilitate, fapte pe care le păstrează intacte un timp nedefinit. Uitate între file de sute de ani, par moarte, dar noi le putem învia dezvăluind o lume nebănuită. O carte o citești când vrei, cum vrei și de câte ori vrei. Acest prieten tăcut îți oferă ori de câte ori ai nevoie același răspuns fidel la fiecare întrebare și-l repetă cu nesfârșită răbdare până ce l-ai înțeles. Cartea este atât de înțelegătoare, încât atunci când n-ai înțeles-o nu se supară, nu jignește, te așteaptă sa revii. Cartea este învățătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, sa râzi și să plângi. O carte te trimite la alte cărți și toate împreună formează baza trainică a culturii noastre. Toate celelalte mijloace de răspândire a cunoștințelor rămân subordonate cărții și subordonate vor rămâne oricât de mult se vor înmulți și perfecționa procedeele tehnice.
 
Iată câteva fapte interesante despre oamenii care au iubit lectura în viața lor:

1. M. Gorki citea cu o viteză de  patru mii de cuvinte pe minut.
2. Stalin citea pe zi  400 de pagini, asta fiind  standardul  minim al său.
3. T. Edison citea câte  2-3 rânduri odată, memorând texul întregii pagini datorită  concentrație maxime.
4. Citind  rapid ochii obosesc mai puțin decât atunci când citim mai lent .
5. 95% dintre oameni citesc foarte încet — 180-220 de cuvinte pe minut (o singură pagină în 1.5-2 minute).
6. Nivelul de înțelegere prin  citirea tradițională este de  60%, citirea rapidă — 80%.
7. Timp de o  oră, ochiul care citește este fixat 57  minute   asupra textului, adică se găsește într-o stare relativă de relaxare.
8. Honore de Balzac citea un roman de  două sute de pagini într-o jumătate de oră.
9. În timpul citirii ochii cititorului, se uită la diferite litere, transmițând  imagini diferite spre crier,  iar creierul  le combină într-o singură imagine.
10. E. Gaon ținea minte  literalmente  2500  de cărți pe care le citise.
11.Ochii celui ce citește încet face 12-16  opriri pe o linie, iar cel ce citește rapid numai  2- 4 opriri.
12. N.A.  Rubakin a citit în viața sa 250000 de cărți.
13. Napoleon citea cu o viteză de  două mii de cuvinte pe minut.
 

5 комментариев

avatar
Lectura este lucrul pe care-l iubesc probabil cel mai tare in viata Улыбаюсь si cu adevarat am descoperit daca nu toate, atunci o buna parte din raspunsuri adecvare, elocvente la intrebarile care persista permanent in gind fie la cele care apar de moment. Cartea este o intreaga lume, o lume diversa pentru fiecare cititor, ne permite sa regizam scenariul redat dupa propriile aspiratii si viziuni. Ea ne descopera o lume preluata din realitate sau o lume imaginara, insa intotdeauna e ceva special, ce comporta o particica din sufletul autorului.
Dar cu toata pasiunea fata de citit, sunt departe  de Napoleon (nemaivorbind de Gorki{#emotions_dlg.rolleyes}), il admir si undeva il invidiez pe Balzac si sper ca  cindva Улыбаюсь, asemnea lui Gaon, voi putea nominaliza cel putin 2 500 de carti citite.
0
avatar

Mă bucur sa aflu ca î-ți place lectura, și mie la fel.Улыбаюсь Am o deosebită pasiune față de literatura clasică, multe cărți au fost recitite. Țin minte cum la 17 ani am stat toată noaptea ca să citesc romanul «Поющие в терновнике», dimineața trebuia să-l înapoiez. A doua zi aveam orele de pediatrie și mi se închideau ochii, dar eram foarte mulțumită că reușisem să o fac. Fiica mea la fel are pasiune față de cărți, numai că preferă cele scrise în engleză, mai puțin română, ceea ce mă întristează.
0
avatar
Si ce parere aveti de roman?.. Personal consider suiectul cartii "Поющие в терновнике" unul intr-adevar uluitor, ne invata ca sunt dogme ce trebuiesc totusi respectate si orice in viata isi are un pret… dar, in opinia mea, autoarea a exagerat cu descrierea peisajului Australian, aceste pasaje, cam lungi de altfel, au fost obositoare pentru mine. Iar romanul «Мэгги и Джастина» de Джуди Кэролайн, care pretinde a fi o continuare a «Поющих в терновнике»,  are un continut foarte vag… parca sters si fara culoare si finalul cu ideea  "обе остались у разбитого корыта" in genere mi-a ceat o repulsie fata de ciclul romanelor din aceasta categorie.
Pai e apreciabil ca fiica Dvs citeste si inca in engleza! E cazul sa o incurajati! Astfel isi dezvolta abiltati de comunicare si gindire mai specifice, care la sigur ii vor fi de mare ajutor in perspectiva! {#emotions_dlg.yes} 
0
avatar

Auzisem multe despre roman si așteptam să-l citesc cu nerăbdare, dar… finalul m-a lăsat tristă. Când eram mică practicam citirea finalului ca să văd dacă va fi bine. Fiind mai matură citeam fără să mă mai uit. Eu nici de cum nu înțelegeam la acel moment de ce nu s-a putut ca ei să fie împreună. Nu am crezut niciodată că slujirea lui Dumnezeu  cere astfel de jertfe. De asta pot spune că acest roman nu mi-a plăcut în măsura în care colegele mele erau încântate. Am rămas foarte fascinată de romanului lui Victor Hugo ”Mizerabilii”. Deși am plâns  la foarte multe momente, dar acest roman mi-a dat mult mai multe.
0
avatar
De acord, autoarea a expus intr-un mod drastic motivul respectarii regulilor impuse pentru slujitorii bisericesti, poate e conditionata de aversiune fata de religie… dar lectia romanului se refera la faptul ca de vreme ce ai ales o cale in viata, in mod automat se impun careva restrictii si reguli, ce urmeaza a fi respectate, in caz contrar exista riscul de plata a unui pret exagerat de mare...
Cu toata rusinea — dar la romanul "Les Misérables" inca nu am ajuns, insa am citit recenzii pozitive la acesta si cu certitudine in viitorul apropiat il includ in colectia de carti citite. {#emotions_dlg.mail1}
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.