Образование и культура
686

Sărbătoarea Sfîntului Nicolae

            Sfîntul Nicolae este sărbătorit, an de an, pe 19 decembrie, ziua fiind însemnată cu cruce roșie în calendar și cu dezlegare la pește. Acesta este pentru creștinii ortodocși de pe toate meridianele, unul din cei mai îndrăgiți sfinți pentru facerile sale de minuni, ziua pomenirii sale deschizînd șirul sărbătorilor de iarnă, cînd copiii îl așteaptă, cu emoție, să le aducă daruri. 
          
        Tradiția Bisericii ne spune că Sfîntul Nicolae s-a născut în orașul Parara din Asia Mică, într-o familie bogată și a trăit pe vremea împăraților tirani Diocletian și Maximian, în a doua jumătate a secolului III și primii ani a secolului IV. 
          După moartea părinților săi, Nicolae a devenit preot și, dăruind toată averea moștenită săracilor, s-a preoțit și a plecat în pelerinaj în Palestina și Egipt. La întoarcerea acasă, poporul l-a ales episcop de Myra.
 
        Fiind cu frică de Dumnezeu și cinstind creștinătatea, preotul Nicolae propovăduia cu îndrăzneală  și cu glas slobod dreapta credință. De aceea, a fost prins de mai marii cetății Lichiei, care l-au închis în temnită împreună cu alți creștini. 

        A fost slobozit din închisoare de împăratul Constantin care, după puțin timp, a organizat și primul Sinod de la Niceea, unde se crede că a participat și Sfîntul Nicolae. Istoria vieții sale ne arată că era de mare ajutor tuturor celor năpăstuiți. El s-a arătat în vis și împăratului Constantin, precum și eparhului Avlavie, pe care i-a mustrat pentru o nedreptate făcută unor oameni condamnați la moarte. Prin acel vis, oamenii osîndiți pe nedrept au scăpat de primejdie. 

        
       Sfîntul Nicolae s-a mutat la Domnul la adînci bătrîneți, pe 19 decembrie, în anul 340. Moaștele sale au fost mutate, mai tîrziu, din Myra și duse la Bari, în sudul Italiei, unde au fost adăpostite într-o biserică ce i-a fost dedicată. 

        El este ocrotitorul copiilor, dar, totodată, este și apărătorul marinarilor, brutarilor, fetelor fără zestre, al celor osîndiți fără vină. Țări ca Rusia și Grecia, precum și multe orase din Apus sînt patronate de Sfîntul Nicolae.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.