Образование и культура
999

Astăzi îl sărbătorim pe Sfîntul Apostol Andrei

Despre Sf. Apostol Andrei (13 decembrie) se spune că era primul dintre ucenicii lui Hristos, frate cu sf. Apostol Petru, ucenic al Sfîntului Ioan Botezătorul. Era originar din Betsaida. După ce se hotărăşte sa-l urmeze pe Iisus Hristos, devine „cel dintîi chemat”, după cum spun scripturile bisericeşti. După Învierea lui Iisus şi coborîrea Spiritului Sfînt (la Rusalii), apostolii s-au întîlnit şi au tras la sorţi cine şi unde se va duce pentru propovăduirea credinţei creştine. Ţinutul Sciţiei şi Traciei i-a revenit cică Sfîntului Andrei. După multe peregrinări, el se stabileşte în Peloponezul grecesc, în oraşul Patras, lînga Corint, Grecia unde este executat din ordinul guvernatorului roman Aegeas pe timpul domniei Împăratului Nero. Surse bisericeşti mărturisesc că Sfîntul Andrei condamnat la moarte, a rugat să fie răstignit pe altfel de cruce decît Iisus, aşa el a fost răstignit pe o cruce în forma de X cu capul în jos, căreia i s-a spus „Crucea Sfîntului Andrei”. Astăzi această formă a crucii se regăseşte pe steagul Scoţiei, Irlandei, cel al Flotei militare ruse etc.

În cultura populară, sârbătoarea Sfântului Andrei este însoţită de tradiţii şi obiceiuri interesante. De exemplu, se spune că în noaptea care precedă ziua de Sfântul Andrei (12 spre 13 decembrie) apar strigoii (strigoi — sufletul unui om (mort sau viu) care s-ar transforma în timpul nopții într-un animal sau într-o apariție fantomatică, pricinuind neajunsuri celor pe care îi întâlnește), se fac farmece de dragoste şi se face ghicirea ursitului. Tot în această noapte se poate afla, spun bătrânii, dacă anul viitor va fi unul roditor sau nu. 

În spaţiul ţării noastre, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, la 13 decembrie (stil vechi). Este considerat creştinătorul neamului românesc, el fiind numit şi “Cel dintâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolate.
 
În noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de prospectare a viitorului.“Andrei cap de iarnă” (aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, dispărând hotarul dintre ele. Astfel, în noaptea Sfântului Andrei, “umblă strigoii” să fure “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”. Strigoii sunt spirite ale celor morţi, care, din diverse motive, n-au mai ajuns pe tărâmul de dincolo. În această noapte, aceste spirite devin periculoase, distrugătoare, aducând calamităţi, boli şi nefericire.

În aceste condiţii, usturoiul este folosit întru apărarea gospodăriei – uşile şi ferestrele casei, grajdurile, coteţele erau unse cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele sau se atârnau cununi împletite de usturoi.
 
În noaptea Sfântului Andrei se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.
 
Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul acestuia să le apară în vis, apelează la “făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă “neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
Tot în noaptea Sfântului Andrei se crede că lupii încep să vorbească, îşi pot mişca gâtul, devin mai sprinteni, iar oamenii care îi aud află secrete groaznice. Plata este însă una teribilă, pentru că aceşti oameni vor fi atacaţi de lupi şi se vor transforma în vârcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie – omul nu face nimic în gospodărie, pentru ca animalele de pradă să nu-i atace vitele. Acestea pot fi însă protejate şi cu ajutorul unor cruci confecţionate din ceară de albine.


Condiţiile meteorologice din noaptea Sfântului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, dacă afară este senin şi cald. În schimb, un cer întunecat, cu lună plină, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarnă cu troiene mari.
 
Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 19 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 19 ianuarie. Până la Crăciun, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului.
 

via | www.crestinortodox.ro

3 комментария

avatar
Aceasta sarbatoare s-a intiparit in minte de mic copil. Foarte mult m-a impresionant ca vecinii bunicii s-au trezit  in dimineata fara poarta. De aceasta sarbatoare se furau portile  la acele familii unde erau fete de maritat. In plus tin minte ghicitul, care se facea in mizul noptii, bunica multe mi-a aratat. Tin minte sezatorile, torsul linii si cintecele ce se cantau. Eram mica de tot, dar mi-au lasat o amprenta emotionala placuta. Pacat ca s-au pierdut din aceste traditii frumoase. Tot in acesta sarbatoare se ungeau ferestrele cu usturoi ca paza de strigoi si alte duhuri rele.
0
avatar
Intr-adevar ai dreptate. De fapt, furatul portilor se face in ajun de sfintul Andrei si traditia mai persista, atita doar ca nu se respecta intocmai. Asa se intimpla ca acuma furatul portilor nu se mai face la casele unde gospodarii au fete de maritat, ci se cam ia tot de la o lalta: batrinele, batrinei, etc. Probabil din considerentul ca tineretul de astazi nu cunoaste specificul acestei traditii. Intr-adevar sf. Andrei e o sarbatoare foarte frumoasa si pentru mine, cel putin, de indata cu ea se incep sarbatorile de iarna. Frumos!!! Anul acesta in genere Sf. Andrei a fost deosbit din considerentul ca a venit cu zapada sau cu «barba alba» cum se mai zice in popor. De foarte multi ani (10 ani sint la sigur) nu a mai nins de aceasta sarbatoare.
0
avatar
Intra-adevar anul acesta Sf. Andrei a venit cu zapada mult asteptata.  Vreau sa-ti multumesc de articol,{#emotions_dlg.hi}a fost binevenit. Fiica mea s-a bucurat de ghicitul pe care l-am invatat de la bunica, a fost destul de amuzant. Desigur nu am putut sa le arta pe toate, gaini la oras nu tinem{#emotions_dlg.biggrin}
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.