Образование и культура
699

Ce este „logodna” şi „răspunsul”?

Logodna este un legămînt dintre doi tineri care urmează să se căsătorească. De obicei, evenimentul se desfăşoară într-un cerc restrîns şi culminează cu dăruirea unui inel viitoarei mirese. Însă, trebuie să precizăm că logodna nu prevede neapărat jucatul nunţii. Nu este exclus ca după aceea, El şi Ea să nu se mai înţeleagă şi să rupă legămîntul. Dar să vedem cum au stat lucrurile la acest capitol cîndva şi ce spune folclorul sau tradiţia populară în acest sens.
 
            Se spune că flăcăul lua înainte o legăturică cu bani, un inel şi pleca împreună cu starostele la fată. Fata ieşea înainte cu o farfurie cu grîu sau orez, în care flăcăul îşi punea inelul şi banii. Fata punea şi ea inelul său şi o băsmăluţă brodată de mîna ei. Starostele spunea: „Cucoane mire, treci şi-ţi ia ceea ce-ţi place!”

 
Flăcăul, dacă-i plăcea fata, îşi lua băsmăluţa şi inelul ei, iar ea le lua pe ale lui. Dacă nu se plăceau unul pe altul, atunci fiecare îşi lua lucrul său şi logodna nu avea loc. Însă logodna nu hotăra totul.
 
Apoi se căutau nuni. Mirele şi starostele, dar în unele sate tatăl mirelui cu mirele, se duceau pe la rudele care socoteau că ar dori să se prindă de nuni şi-i rugau aşa: Avem un hulubaş,/sprinten, drăgălaş/Şi vrea ca să zboare/Peste nouă izvoare/C-o zînă-zînişoară./Dacă puteţi şi doriţi a ne ajuta,/Să le fiţi nuni de cununie/Ei vă vor mulţumi,/Pînă-n pămînt s-or pocloni.
 
Cei veniţi, aduceau cu sine o sticlă cu vin, cinsteau nunii, urau de pace şi de petrecere cu început şi sfîrşit bun. Dacă se hotăra totul cu bine, rămîneau nuni aceşti gospodari. În caz contrar se căutau alţi nuni. Apoi se căutau conocari, lăutari ş.a.m.d.
 
Ulterior, aici acasă la viitorii nuni se adunau părinţii fetei, ai flăcăului şi mirele. Mireasa nu lua parte la răspuns. Ea aştepta acasă. În timpul răspunsului se hotăra cine şi cu ce va fi legat, ce zestre i se va da miresei. Tot aici părinţii juruiau copiilor dobitoace, casă şi alte daruri. Şi dacă totul se trecea cu bine, atunci mirele lua un ulcior cu vin, o pereche de ciorapi, nişte bomboane şi i le ducea miresei. După scurt timp veneau şi ceilalţi la mireasă. Tinerii se aşezau în capul mesei (mireasa în partea stîngă iar mirele în partea dreaptă) din părţi, lîngă mireasă – nuna, lîngă mire – nunul. Aici se şi hotăra ziua nunţii. În ajunul zilei preconizate pentru nuntă se făceau pregătirile de rigoare.  

2 комментария

avatar
Traditia este valoarea unui neam pe care trebuie de pastrat, merci pentru acest articol !!!! Thank you
0
avatar
Personal, tin foarte mult la traditii si in general la tot ceea ce inseamna folclor. Ma bucur foarte mult ca articolele publicate in acest sens trezesc interes. Multumesc si eu foarte mult pentru apreciereI am so happy 
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.