Образование и культура
1484

Biserica Sfânta Teodora din Peloponez - biserica din care au crescut copaci

10 фото
image
         Una dintre cele mai minunate bisericuțe din lume este  Biserica Sfânta Teodora din Peloponez  fiind  localizată  în  Vasta. Biserica este zidită pe un loc unde mai apoi au crescut copaci. Copacii parcă  au îmbratisat-o și au strâns-o la piept, dar  fară a o deteriora. Vasta este o localitate din municipalitatea  Megalopolis,  în prefectura de Arcadia,  Peloponez, Grecia. Această  așezare  este cunoscută  întregii lumi prin faima «miraculoasa bisericuță» a Sfintei Teodora de Peloponez. Această sfântă a viețuit în secolul al XI-lea, în vremea mărețului Bizant. Când regiunea a fost asaltată de bandiți, Sfânta Teodora a fost nevoită să-și apere, dupa puteri, satul, însă, ca femeie, nu putea face prea multe. Pentru a nu fi respinsă din oaste, Teodora s-a deghizat în soldat și a intrat în rândurile luptătorilor.
 
Din rânduiala lui Dumnezeu , Teodora nu a supraviețuit luptei. Se zice astfel că, pe când zăcea întinsă la pământ, ea ar fi șoptit cuvintele: «Fie ca trupul meu să devină biserică, sângele meu să devină râu de apa, iar părul meu să devină pădure de copaci.»
        Locuitorii din Vasta, mișcati de eroismul acesteia și îndurerați pentru pierderea ei, au construit o biseric ă  pe locul unde a avut loc bătălia și unde a și adormit în Domnul sfânta. Bisericuța din piatră a fost construită de localnici undeva între secolele X-XII.  Legendele locului mărturisesc cum că un râu al zonei și-a schimbat traseul, ajungând astfel să treacă chiar pe sub temelia bisericii construite de ei. Mai apoi, au început să crească din acoperișul bisericii copaci, ale căror rădăcini nu se vad nici în interiorul bisericii, nici sub tăvan și nici pe lateralul clădirii. Sute de ani au trecut, însă rădăcinile tot nu se văd.
 
Astăzi, pe acoperisul bisericuței ridicate în cinstea Sfintei Teodora de Peloponez , se află un numar de 17 copaci uriași. Cea mai mare parte dintre ei sunt înalți de peste 30 de metri, unii dintre ei având o grosime de peste un metru. Mulți dintre copaci au o greutate de peste o tonă. Totuși, deși acoperișul bisericuței este subțire, fără nici o întăritură specială, rezistă ca prin minune. Oamenii de știință care au cercetat cazul își mărturisesc neputința de a explica cum cresc copacii pe un acoperiș subțire fără să se prăbușească biserica.
         Sfânta Teodora din Vasta a ajuns, în foarte scurt timp, mult iubită de creștinii din zonă. Minunile nu au încetat să apară, mulți gasindu-și alinare la mormântul sfintei. Biserica Ortodoxa a Greciei a canonizat-o, iar pelerinajele în Vasta nu încetează niciodată.
 
    Se întâmplă adesea că Sfânta Teodora de Peloponez să fie confundată cu Sfânta Teodora din Alexandria, care îmbrăcându-se în haine de bărbat a intrat și s-a nevoit într-o mănăstire de călugări. Și-a luat numele de Teodor. O femeia  l-a acuzat pe «Teodor» că a lăsat-o însărcinată, iar sfânta a tăcut, pentru a nu crea sminteală.
     În anul 2003, la cel de-al patrulea simpozion de «Archaeometrie» din Grecia s-a prezentat un raport geofizic asupra bisericuței din Vasta. Cercetători de la Universitatea din Patras au venit special în Grecia pentru «a studia» minunea. Bisericuța se află atât în purtarea de grijă a Arhiepiscopiei locului, cât și sub ocrotirea Ministerului Culturii, ca monument bizantin de valoare națională.
Minunea este evidentă: rădăcinile celor 17 copaci imenși nu se văd pe nici o parte. Acoperișul are o grosime de doar câțiva centimetri, pereții sunt și ei din piatră, fără crăpături sau găuri. Radacinile nu se vad nici în interior, nici în afară. Datorită acestora, micuta clădire se afla sub o imensa presiune, în timp fiind necesare unele restaurări, dar minore, și mai ales din cauza curiozitătii unora lipsiți de experiență, care au încercat «să înțeleagă» misterul. Intervențiile neprofesioniste au afectat arhitectura bisericii, însă mult prea puțin.
        S-a hotarat să se facă un test cu ultrasunete, pereții urmând a fi analizați bucpțicp cu bucățică. Rezultatul cercetarilor au oferit cercetătorilor răspunsurile necesare pentru a primi abrobările necesare restaurării în întregime a monumentului. S-a văzut cum rădăcinile se scurg prin firișoarele de spațiu rămas liber între pietrele zidurilor, până în pământ. Zidurile se află într-o permanentă tensiune, iar clădirea a devenit «un corp viu».
         
    Marturiile arheologilor rămân însă și ele la aceeași concluzie: aceasta este o minune, unică și încă inexplicabilă, cum rădăcinile au putut urma această cale și cum bisericuța și acoperișul sunt neatinse. Loukas Constantin, geolog: «Nu există explicație din partea geologiei. Este vorba de o minune continuă» (1987). Gheorghe Raptis, silvicultor: «Intregul fenomen depășește orice explicație logică, firească și științifică a omului» (1992).  Elefterie Beligiannis, inginer: «De vreme ce vânturile care suflă acolo au puterea să dezrădăcineze arbori, se înțelege clar cu ce mare putere apasă cei 17 copaci asupra acoperișului» (1986). Elena Stavrogiannis, arhitectă: «Fenomen inexplicabil științific. Puterea greutății și a vânturilor ar fi trebuit ca, datorită poziției bisericuței, dar și datorită construcției provizorii a acesteia, și ținând seama și de vechimea ei, să ducă la distrugerea sa. Însă ea a rămas în picioare de atâtea secole, fără  stricăciuni serioase» (1993).
         
      Anastasie Tinka, teolog, arheolog, istoric: "Întreaga creștere, existentă și viață a copacilor de pe acoperisul bisericuței Sfintei Cuvioase Mucenice Teodora uimește, depășește orice rațiune și explicare fireascș a omului. Aceasta arată o însușire rară: intervenția lui Dumnezeu pentru făptura Lui, săvârșirea minunii."
             Makrigiannis, geolog: "Șaptesprezece uriași sprijiniți pe nimic. Toți acești arbori imenși sunt înrădăcinați pe nimic, sau mai bine-zis pe acoperișul gros de câțiva centimetri! Cea mai mare surpriză ne așteaptă înăuntru. Nicio rădacină cât de mică nu iese dintre zidurile vechi. Nicio crăpătură care să se datoreze lor! Atunci când vântul bate printr-un copac uriaș al bisericuței, rădăcinile lui formează niște pârghii atât de puternice, încât micul asezământ ar trebui să se dărâme imediat. Ca geolog, sunt în măsură să știu foarte bine că zidurile s-ar fi crăpat și s-ar fi spart chiar numai din cauza unui singur copac, cu atat mai mult că sunt șaptesprezece" (1993). 

10 изображений

1 комментарий

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.