Разное
1134

Șerpii

34 фото
Mamba neagra
image
          Șarpele, în mintea mea  această  reptilie  întruchipează  înfricoșarea  totală, o amorțire din creștet pînă-n talpă. „Fiind copil, păduri cutreeram”, așa că nu odată am avut ocazia să-i întîlnesc, să-i calc din  neatenție  sau  să fug de numai cob din urmă. Deși din primăvară pînă-n toamnă oamenii întîlneau foarte des șarpele, ani de-a rîndul nu am auzit   vre-un  caz  de mușcătură veninoasă. Și asta, pentru că cu vipera  erau  întîlniri mai  rare,  și  slava  Domnului. Mii greu să-mi închipui ce fac cei, ce șarpele este o reptilie de fiecare zi, ce te poți trezi cu el în casa, în așternut.  
             Șerpii urcă și coboară printre crengi, se cațără, înoată și se scufundă cu o agilitate extraordinară și asta face ca omul  să fie precaut. Și cel mai curios fapt este că ei au aspecte foarte diferite și s-au adaptat astfel încît trăiesc în aproape orice nișă ecologică, excepție făcînd doar regiunile polare. Majoritatea celor aproximativ 3 000 de specii de șerpi sunt neveninoase și  își  folosesc colții îndreptați către înapoi pentru a apuca și fixa prada.
        Deși mici la număr, șerpii veninoși sunt și ei răspîndiți în întreaga lume, cu precădere în regiunile tropicale, și sunt echipați cu colți special adaptați, pe care îi folosesc pentru a injecta veninul în pradă. Șerpii se găsesc în absolut orice tip de mediu, de la cele mai uscate și mai aride deșerturi pînă la cele mai umede păduri tropicale. Sunt în special răspîndiți  în regiunile tropicale și subtropicale din Africa, Asia, Australia și cele două Americi, pentru că aici temperaturile sunt mai ridicate și există o mare diversitate de specii cu care se pot hrăni. Multe specii de șerpi trăiesc în arbori, dar altele preferă să trăiască pe sol, în mlaștini sau în cîmp deschis.
          Există șerpi marini care își petrec aproape toată viața în largul oceanului. Cum reptilele au nevoie de căldura mediului, aria de răspîndire a acestora este limitată de temperatură și ele sunt din ce în ce mai puțin răspîndite pe măsură ce ne apropiem de poli. Chiar și în zonele cu ierni grele și perioade îndelungate de frig, există  multe specii de reptile, care rezistă datorită capacității de hibernare.
         Noile rapoarte arată faptul că s-au îmulţit atacurile speciilor de şerpi veninoşi asupra oamenilor. Iar cercetătorii susţin că exista mai multe legături între acestă  recrudescenţă fără precedent a atacurilor şi fenomenul de încălzire globală.
        Circa 5 milioane de oameni, majoritatea din zonele tropicale, sunt muşcaţi anual de şerpi, ceea ce rezultă în peste 400 000 de amputări de mmbre, şi un număr de 20-125 000 decese.
         În rândul ţărilor afectate, se evidenţiază India, unde cele mai multe victime umane sunt victimele cobrei indiene (Naja naja), viperei Russel (Daboia russelii). Viperei cu zimţi (Echis carinatus) şi kraitului (Bungarus caeruleus).

34 изображения

  • Mamba neagra
  • Vipera
  • Vipera
Показать ещё фото ↓

1 комментарий

avatar
awesomeClappingvreau un tatuaj cu sarpe pe jumatate de picior…
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.