Разное
242

Coq au vin - Cocoş în vin


Coq au vin — Cocoş în vin — un preparat tipic franţuzesc. Dacă ai vizitat Franţa şi nu ai mîncat «coq au vin» înseamnă că nu ai fost în Franţa! Acest fel de mîncare are originea în regiunea Bresse din Burgundia.

Ingrediente (pentru 8 portii):

– cocos cca 2 kg (portionat)
– vin rosu 1 l
– unt 60 g
– ulei de arahide 120 ml
– morcov 2 buc. (200 g)
– ceapa 2 buc. (200 g)
– usturoi 4 catei mari (15 g)
– dafin 2-3 foi
– cimbru proaspat 1 lingura
– piper boabe 20 buc.
– cognac 100 ml
– pasta tomate 20 g
– piept porc afumat 250 g
– ciuperci 500 g
– ceapa esalota / arpagic 250 g
– zahar brun 1 lingura (25 g)
– supa de pasare 1 l
– patrunjel verde 1/2 legatura
– sare

Prepararea:


Portionati cocosul (doua pulpe inferioare, doua pulpe superioare, doua aripi, patru bucati de piept) si puneti-l intr-o tava mai mare si adanca. Repet, din spate pregatiti supa (impreuna cu ceapa, telina si morcov)! Pe langa cocos, puneti morcovul rondele, ceapa bucati, usturoiul trecut prin presa, piperul boabe, vinul rosu, 50 ml cognac, 50 ml ulei de arahide, foile de dafin si cimbrul proaspat. Acoperiti tava cu folie si dati la rece. Lasati 12 ore, avand grija sa intoarceti de vreo doua-trei ori bucatile de cocos. Scoateti apoi carnea si stergeti-o prin tamponare cu servete de hartie. Treceti marinada prin strecuratoare, pastrati legumele intr-un bol si puneti lichidul la fiert. Intr-un vas mare de fonta, incingeti 40 g unt si 40 ml ulei de arahide. In transe, rumeniti bucatile de cocos. Pe masura ce le rumeniti, scoateti-le pe un platou. Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius.

In acelasi vas, puneti la calit legumele din marinada. Turnati restul de cognac. Lasati sa se evapore alcoolul sau, daca vreti sa faceti spectacol, flambati! Cu grija, bineinteles. Turnati marinada ajunsa la punctul de fierbere. Lasati vreo 10 minute sa fiarba incet, dupa care adaugati supa de pasare fierbinte si pasta de tomate. Asezati cu grija in vas, printre legume, bucatile rumenite de cocos. Acoperiti vasul si bagati-l in cuptorul incins. Lasati 1 h 30 min – 2 h 30 min, in functie de varsta cocosului (cand il intepati cu o furculita, aceasta trebuie sa intre usor).

Intr-o tigaie mare, fara grasime suplimentara, rumeniti un pic pieptul de porc afumat, taiat bastonase. Adaugati ciupercile si mai lasati vreo 5 minute, amestecand des. Scoateti cocosul din cuptor si, daca este necesar, degresati sosul. Puneti peste cocos melanjul de afumatura si ciuperci, precum si zaharul brun. Amestecati usor si mai lasati in cuptor vreo 10 minute, dupa care opriti focul. Intre timp, intr-o tigaie, incingeti restul de unt (20 g) si de ulei (30 ml) si caliti ceapa esalota (taiata in jumatati) sau, dupa caz, arpagicul.

Serviti imediat cocosul cu garnitura aleasa, presarand patrunjel verde deasupra si acompaniindu-l cu ceapa calita.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.