Разное
285

Cum se fierbe corect lintea


Este gustoasa si poate fi integrata in multe preparate, insa lintea are un alt mare avantaj: este foarte bogata in proteine.

Chiar daca nu este o proteina completa — ii lipsesc doi aminoacizi, lintea este una dintre sursele bogate de proteine, alaturi de fasole, soia sau mazare. Interesant este ca lastarii de linte sunt o proteina completa, avand in compozitie toti cei noua aminoacizi esentiali consumului zilnic uman. De asemenea, daca combini lintea cu cereale, vei obtine un fel de mancare complet pentru ca vei avea toti aminoacizii.

In afara de proteine, lintea mai este bogata si in fier, fibre, acid folic, magneziu (important pentru muschi si oase) si vitamina B6 (descompune zaharurile din sange).


Cum se gateste corect lintea

Lintea fiarta poate fi folosita in supe, salate, preparate cu orez ori legume. Iata cum poti proceda:

1. Intinde lintea pe un prosop de bucatarie curat si alege eventualele bobite mai negre si deformate sau alte urme de mizerie. Pune-o apoi intr-o strecuratoare si clateste-o cu apa rece.

2. Lintea nu are nevoie sa stea la inmuiat. Pentru a gati o ceasca de linte uscata, foloseste o ceasca si jumatate de apa sau de supa de legume.

3. Pune apa intr-o oala si adauga diverse condimente: ierburi, usturoi, ghimbir, tumeric sau ceapa, in functie de dorinte. Poti fierbe insa lintea si simpla. Nu adauga insa sare la inceput pentru ca inmoaie lintea prea tare, ci asteapta pana aceasta fierbe.

4. Dupa ce apa a fiert, adauga lintea. Las-o pe foc doua-trei minute si apoi redu intensitatea focului. Gateste-o pana cand se inmoaie. Lintea verde si cea maro are nevoie cam de 45 de minute ca sa fiarba, iar cea rosie, de vreo 25 de minute.

5. Este indicat sa gusti lintea pe parcurs ce o gatesti, astfel incat sa nu o inmoi prea tare pentru ca se poate transforma intr-o pasta si nu mai poate fi folosita la salate sau alte preparate cu orez, quinoa sau cu alte legume etc.

6. Lintea fiarta poate fi consumata si ca atare, atata timp cat o asezonezi cu diverse condimente: ulei de masline, suc de lamaie, ierburi proaspete. Poate fi pastrata in frigider in jur de o saptamana dupa ce a fost fiarta.

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.