Разное
5522

Vinuri medicinale, tonice naturale


Din licorile extrase din struguri, potențate cu adaos de plante medicinale, fructe și miere, se obțin vinuri folosite în tratarea multor afecțiuni. De exemplu, aduc beneficii în caz de anemie și reumatism, întăresc sistemul imunitar și, băute cu moderație, îmbunătățesc starea generală de sănătate.

Rețetele pentru prepararea vinurilor medicinale datează încă din Antichitate. Băuturile din struguri albi sau roșii, la care li se adaugă decocturi din plante, preparate în vase emailate sau de sticlă, fără conservanți și ustensile metalice, au efect benefic asupra sănătății.


Tonic de măceşe

Din măceșe se poate prepara un vin excelent când vine vorba de remedii împotriva oboselii și a organismului slăbit. Bun tonic, această băutură are un conținut ridicat de vitamine și minerale, fiind recomandată în probleme digestive, în boli de inimă, tulburări de metabolism.

Pentru prepararea lui, se umple un recipient de sticlă de 5 litri cu măceșe proaspete și spălate, care se acoperă cu apă caldă. La final, se pune puțină drojdie de bere dizolvată în apă.

Lasă un spațiu liber de o palmă până la dop, ca să fermenteze. Timp de 2 luni, ține vinul la temperatura de 20 °C și agită-l zilnic. Când s-a limpezit, filtrează-l printr-un tifon și trage-l în sticle. Se beau aproximativ 50-75 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.


Pentru dureri de cap, vin de salvie

Insomniile, durerile de cap și de fertilitate se pot trata cu vin de salvie. Administrat după indicațiile medicului fitoterapeut, protejează sistemul nervos și are efect antiinflamator, putând fi consumat și în caz de bronșite. Pentru prepararea acestui vin sunt necesare 100 g de planta uscată și pisată și 1 l de vin alb.

În compoziție poate fi adăugat și cimbru, busuioc sau rozmarin, dacă se dorește ca vinul să aibă o aromă deosebită. Vinul alb se toarnă peste salvie într-un vas de sticlă, se acoperă cu un capac ermetic și se lasă la loc ferit de lumină 20 de zile, apoi se strecoară printr-un tifon și se trece în recipiente mai mici.

Se păstreză la frigider și se consumă în decursul a 6 luni, termen care reprezintă valabilitatea produsului. Se administrează la nevoie, fără a se depăși 30 de ml pe zi.


Cel de păpădie detoxifiază

Tonic excelent, vinul de păpădie ajută metabolismul să funcționeze normal, elimină toxinele din corp, crește apetitul și este recomandat și în prevenirea aterosclerozei. De asemenea, acest vin poate trata bolile de ficat și pe cele digestive și este un bun remediu diuretic și antipiretic (combate febra).

La prepararea lui ai nevoie doar de florile de păpădie (5-6 pumni), 4 l de apă, 100 g de zahăr, o lămâie și o linguriță de drojdie. Florile se spală și se pun într-un vas emailat, lămâia se curăță de coajă și se stoarce, iar sucul se pune peste păpădie, după care se acoperă cu 3 l și jumătate de apă.

Amestecul se fierbe câteva minute, apoi se lasă la infuzat o zi. Zahărul se dizolvă în jumătate de litru de apă, se fierbe până se face sirop, apoi se omogenizează cu infuzia. La final, se pune și drojdia dizolvată în puțină apă caldă și se lasă totul la fermentat, acoperit, într-un loc întunecos.

După 2 zile se strecoară, apoi, după o săptămână, licoarea se pune în recipiente mici, închise la culoare și închise ermetic. Se beau câte 50 ml de vin de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, dar nu mai mult de 2 săptămâni.


Băuturi din fructe tratează anemia
Pentru o imunitate mai bună şi un organism revitalizat se poate consuma vin din fructe. Coacăzele, afinele și murele au numeroși antioxidanți, care combat astenia, anemia și previn îmbătrânirea prematură.

• Vinul de coacăze se prepară din 1,5 kg de coacăze, 1 l de vin roşu şi 250 g de zahăr. Fructele și vinul se lasă la macerat 24 de ore, apoi se presează şi se filtrează. Peste lichidul obținut se adaugă zahărul, apoi se fierbe totul 5 minute şi se lasă la răcit.

Lichidul-tratament se păstrează în sticle închise la culoare, închise etanș, la loc răcoros și întunecos. De 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, se beau câte 50 ml, pentru a beneficia de efectele sale tonice și de protecție a sănătății inimii.

• Vinul de afine, care poate fi pregătit și consumat în același mod, are proprietăți bactericide și se recomandă în caz de gută, pentru că ajută la dizolvarea acidului uric.

• Vinul de mure, cu rețetă și instrucțiuni de consum asemănătoare cu vinul de coacăze, fortifică imunitatea, reface corpul după anemie și este sursă de vitamina C.


Vinul de miere, remediu antiviral

Această băutură are calități antivirale, antibacteriene și poate calma căile respiratorii inflamate. În plus, vinul de miere se recomandă în caz de anemie, când pofta de mâncare este scăzută și are efecte pozitive și în covalescență.

Se prepară din 3 l de vin roșu și 3 kg de miere, care se lasă la macerat într-un borcan o zi, apoi se amestecă totul de 2 ori pe zi, în primele 3 zile. Cu o jumătate de oră înainte de masele principale ale zilei, se administează câte o ceșcuță cu vin.

Vinurile medicinale sunt tonice generale, stimulează digestia şi pofta de mâncare, cresc diureza, îmbunătăţesc imunitatea, circulaţia sângelui, sunt antiseptice, bactericide, antiinflamatoare, calmante, sedative, în functie de planta din care se prepară.

Aceste preparate se obţin prin adăugarea în vin a unor plante medicinale care, în acest fel, vor avea un efect benefic sporit asupra sănătăţii.

Vinurile medicinale nu se recomandă pentru administrare persoanelor care au afecţiuni hepatice, cardiace şi renale grave şi nici celor care au ulcer gastroduodenal. De asemenea, sunt contraindicate copiilor.

1 комментарий

avatar
Neaparat voi incerca sa pregatesc si eu unul
0
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.