Разное
787

Este adevărat că o băutura caldă te răcorește mai bine decât una rece?Când este insuportabil de cald afară şi vrei să cumperi o băutură care să te răcorească, firesc ar fi să alegi una rece şi nu una fierbinte, corect? În mod surprinzător, doar în cazul în care nu eşti deja lac de sudoare, o băutură fierbinte te poate răcori mai repede decât una rece.

Dr. Peter McNaughton, un neurolog de la Universitatea din Cambridge, a vorbit la Postul de Radio National Public (NPR) despre acest fenomen, care poate părea lipsit de orice logică. El explică, “o băutură fierbinte are un anumit efect asupra mecanismelor noastre de răcire, depăşindu-l pe cel evident, de încălzire a corpului.”

Modul în care băutura caldă creează acest efect de răcire este prin producerea transpiraţiei. Transpiraţia este o metoda vitală prin care corpul eliberează căldură. Atât procesul transpirării, cât şi evaporarea transpiraţiei din piele acţionează în sensul răcoririi.

In 2012, Dr. Ollie Jay şi prietenii săi cercetători de la Laboratorul Termal de Ergonomie al Universitatii din Ottawa au făcut un test pentru a vedea dacă transpiraţia declanşată de băutura fierbinte ar compensa căldura băuturii, răcorind astfel corpul mai repede decât o băutură rece.

Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat nouă voluntari care au efectuat reprize de 75 de minute de mers moderat pe bicicletă, timp în care au băut intermitent băuturi cu patru temperaturi diferite, variind între 1.5 grade Celsius până la 50 grade Celsius. Temperatura corpului participanţilor a fost monitorizată prin intermediul a opt termometre, fiecare citind o zonă diferită a corpului.

Rezultatele au arătat că transpiraţia declanşată de apă fierbinte a fost mai eficientă pentru răcirea corpului decât apa rece, care a avut că rezultat reducerea transpiraţiei anihilând efectul rece al băuturii.

Dr. Jay declara că, “părerea generală este că băuturile fierbinţi măresc temperatura corpului, dar am descoperit că nu este aşa. Noi credem ca este vorba de termosenzorii existenti pe traiectoria gurii si a gatului care provoacă o transpiraţia suplimentară.”

Dr. McNaughton, întră în detalii despre aceşti “termosenzori,” explicând că sunt molecule aflate pe nervii limbii şi ai gurii, funcţionând ca nişte receptori. Receptorul care emite un răspuns la căldură este supranumit receptorul TRPV1. Când ceva fierbinte întră în contact cu aceşti receptori, ei trimit un mesaj către creier declanşând o reacţie de răcire.

Totuşi, există situaţii în care o băutură rece funcţionează mai bine decât una fierbinte pentru răcorire. Dacă eşti deja lac de sudoare, nu ajută cu nimic să produci şi mai multă transpiraţie. În opinia dr. Jay, “daca deja picăturile de sudoare se scurg pe podea, atunci e mai bine să te răcoreşti cu o băutură rece.”

Pe voi ce vă răcoreşte mai bine? Am dori să aflăm părerile voastre în comentariile de mai jos!

via | http://viataverdeviu.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.