Разное
1874

11 feluri de brânză pe care trebuie să le guști o dată în viață


        Brânzeturile sunt parte esențială a dietei persoanelor din întreaga lume. Versatile, volubile și gustoase, ele pot juca rolul unui excelent aperitiv și totodată, pot ține locul unei gustări pe care o poți servi după masă.
      Obținută prin închegarea laptelui de vacă, oaie, capră, iac sau bivol, brânza aduce un aport semnificativ de calciu și grăsimi necesare bunei funcționări a organismului. Cu toate că, de cele mai multe ori, ea se realizează cu ajutorul unui cheag regăsit în stomacul vițeilor, există și anumite tipuri de brânză obținute prin aportul oțetului, lămâii sau cynarei, o plantă erbacee de proveniență mediteraneană.
      Pentru un plus de savoare, brânzeturilor li se adaugă bacterii, plante sau mirodenii, iar diferitele soiuri existente pe piață sunt rezultatul combinării unor astfel de organisme unicelulare de natură vegetală sau mucegaiuri, precum și ale unor modalități de procesare distincte.
 

Clasificarea brânzeturilor     Brânzeturile pot fi clasificate în funcție de laptele folosit în obținerea lor, a consistentei, procesului de fabricație, conținutului de grăsime sau întrebuințării în bucătărie.
     În funcție de laptele folosit avem brânză din lapte de vacă (Mozzarella, Parmezan, Provolone, Mascarpone, Brie, Leerammer, Gouda), brânză din lapte de oaie (Roquefort, Pecorino, Nasal), brânză din lapte de capră (Feta, Montrachet, Chevre, Caprino), brânză din lapte de bivoliță, iapă, cămila sau iac.
     În funcție de consistență, brânzeturile pot fi moi (Mascarpone, Urda), semi-tari (Brie, Roquefort, Emmenthaler) și tari (Parmezan, Pecorino Romano).
       După procesul de obținere, întâlnim brânzeturi cu mucegai în exterior (Brie), brânzeturi cu mucegai în interior (Roquefort), brânzeturi frământate (Brânza în burduf), opărite (Mozzarella) și în saramura (Feta).
     În funcție de conținutul de grăsime, brânza este slabă (Ricotta, Cottage), semigroasă (Mozzarella, Halloumi), grasă (Feta, Brie) și foarte grasă (Mascarpone).
      Nu în ultimul rând, după modul în care te poți folosi în bucătărie de ele, brânzeturile pot fi de tip cheddar, adica ușor de topit si folosite, cu precadere, la gratinat. De cealalta parte, cele de tip elvetian sunt caracterizate de un gust puternic și sunt ușor de feliat, pe când cele de tip parmezan sunt tari și numai bune de dat prin răzătoare. Brânză cu mucegai albastru este sfărâmicioasa, poate fi folosită în prepararea sosurilor și are o aromă puternică, iar cea de tip ricotta este ideală pentru deserturi, textura ei moale și gustul fin permițându-i să fie preparată în rețetele dulci.
        Cu un grad ridicat de popularitate în rândul gurmanzilor, cremele de brânză sunt tartinabile și ușor de inclus în orice preparat, iar brânzeturile de tip mozzarella ocupă locul fruntaș în topul preferințelor și sunt folosite pentru pregătirea rețetelor de pizza.
      Cu o asemenea varietate largă însă, decizia de a gusta cel puțin o dată un anumit soi de brânza se poate transforma într-o adevărata provocare. Tocmai de aceea, ne-am gândit să întocmim un top al celor mai interesante tipuri de brânzeturi și să te lăsăm să-ți alegi preferata.
 
                                                               

1. Asiago
       Este o brânză semi-tare, din lapte de vacă, apărută pe platoul provinciei Vicenza. Preparată inițial din lapte de oaie, localnicii îi păstrează încă numele vechi, pegorin, termen asociat cu italienescul pecora (oaie).
      Există două varietăți ale acestui tip: brânza proaspătă sau Asiago Presato, și brânza veche (maturată) sau Asiago d’Allevo. Cea dintâi are o coajă albă, multe găuri la interior și amintește, la gust, de laptele de vacă. Cea de-a doua are o culoare aurie, multe găuri mici, un gust ușor picant, care aduce a drojdie și fructe uscate.
 
                                                              

2. Brie
     Este o brânză moale acoperită cu mucegai alb, a cărei denumire provine de la provincia franceza Brie. Cu o aromă fină de fructe, este numai bună pentru sosuri și fondue și merge extrem de bine cu legume și carne. Mare atenție în momentul achiziționării unui astfel de soi, deoarece dacă la atingere crusta de mucegai se crapă, înseamnă că aceasta este învechită. Mai mult, dacă are o coaja maronie și lipicioasă, ea a expirat.
 
                                                                              
                                                                                    
3. Camembert
   Brânză fermentată, moale, grasă, preparată din lapte de vacă, Camembert conține multe substanțe nutritive și este bogată în proteine și vitamine. Ea se servește întotdeauna tăiată felii sau în triunghiuri și poate fi consumată în orice perioadă a anului alături de un Merlot, Pinot Noir sau Feteasca Neagră.
 
                                                                 

4. Cheddar
     De proveniență englezească, acest soi se prepară cu ajutorul laptelui de vacă și are o textură uscată. Aroma ei amintește de gustul nucilor, iar culorile variază de la sidefiu și până la un galben intens, în funcție de sezon și de hrană asimilată de animale.
 
                                                               

5. Emmenthaler
      Asociată cu brânzeturile tipic elvețiene, Emmenthaler este recunoscută pentru găurile de mărime semnificativă întâlnite pe suprafața sa. Cu un gust dulceag și o aromă ușor picantă, sesizabilă abia la finalul degustării, ea este adesea gratinată sau folosită în prepararea fondue.
 
                                                              

6. Feta
        Se prepară din lapte de capră sau oaie și este unul dintre alimentele ale căror reglementari europene sunt extrem de importante. Pe teritoriul țărilor Uniunii se numește feta doar acea brânza care provine din centrul Greciei sau din zona Lesbosului și care conține cel puțin 70% lapte. Are un gust cremos și poate fi combinată cu fructe.
 
                                                                

7. Gouda
        Brânza Gouda se produce în Olanda, iar aroma ei variază în funcție de o mulțime de aspecte. De la un gust blând și cremos și până la unul puternic, extrem de intens, acest soi poate fi gratinat dacă este proaspăt sau utilizat pentru asezonarea salatelor dacă e puțin mai vechi.
 
                                                                  

8. Mascarpone
      Este o brânză italiană extrem de grasă și cremoasă, cunoscută, mai ales, ca ingredient principal în prepararea prăjiturii Tiramisu. Are o culoare asemănătoare cu cea a fildeșului și o textură fină, ca de budincă. Gustul ușor parfumat și dulceag îl transformă într-un adevărat regal.
 
                                                                       

9. Mozzarella
      Este brânză care se prepară, inițial, din lapte de bivoliță. Albă, apoasă și elastică, Mozzarella se întinde în fire și este cel mai comun utilizată în rețetele de pizza. Alte alimente care pot fi servite cu brânza italiană sunt prosciutto crudo, salatele de paste, sau roșiile stropite cu ulei de măsline și presărate cu busuioc.
 
                                                              

10. Parmezan
       Este o brânză tare, cu o consistență granuloasă, a cărei suprafață lucioasă are o culoare auriu-maronie. Parmiggiano Reggiano este marca înregistrată și reprezintă baza celor mai multe mâncăruri din paste.
 
                                                                             
11. Roquefort
      Obținută din lapte de oaie și având în componență mucegai albastru, Roquefort se maturează încet în peșterile ventilate natural, cu temperaturi constante atât iarna, cât și vara. Pentru tăierea ei a fost inventat un cuțit special numit la roquefortaise. Se servește ca atare, sau alături de nuci și miere.


 
 
 

via | foodstory.ro on Facebook

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.