Разное
795

Unele păsări „vara nu dorm”, dar fac sex

Conform unui studiu de teren realizat în Alaska asupra unei specii de pasăre numită fugaci pătat, masculii „nedormiţi” au un succes reproductiv mult mai mare, comparativ cu păsările care s-au odihnit optim.
 
Prin analizarea tiparelor de somn şi testarea paternităţii puilor, o echipă de cercetători din Germania şi Elveţia a descoperit că masculii care dorm cel mai puţin sunt taţii celor mai mulţi pui din coloniile acestor păsări migratoare. Fugacii pătaţi (Calidris melanotos) întreprind migraţii record din tundrele din America de Nord şi Asia, până în locurile de iernat din America de Sud şi chiar Australia şi Noua Zeelandă. În perioada lunilor mai şi iunie, aceste păsări, care trăiesc pe ţărmuri, se împerechează şi îşi cresc puii în Alaska, unde în acea perioadă de timp există aproape 24 ore de lumină solară continuă.

 
În tipul studilor de teren din prejma Capului Barrow, profesorul Bart Kempenaers, director al Avian Sleep Group din cadrul Institutului de Ornitologie Max Plank, şi conducătorul studiului, prof. Niels Rattenborg, au observat un tip de comportament aparte la aceste păsări.
 
«Am descoperit că masculii de fugaci pătat sunt incredibil de activi în perioada în care soarele străluceşte pe cer 24 de ore din 24. Am folosit mai mutle metode pentru a studia viaţa şi comportamentul acestor păsări. Unor exemplare le-am ataşat transmiţătoare pe spate, pentru a le monitoriza mişcările. Astfel, am obţinut date 24 ore pe zi, timp de câteva săptămâni», declară dr. Rattenborg. Prin analizarea ulterioară a datelor, alături de studierea înregistrărilor activităţii creierului, echipa de ornitologi a descoperit că unii dintre masculii de fugaci erau extrem de activi din punct de vedere sexual pe parcursul întregii zile, în ciuda faptului că aproape că nu dormeau, stând treji 95% din timp. Alţi masculi se împerecheau cu mult mai puţine femele, preferând somnul în loc de sex.
 
«Am colectat fiecare ou din zona studiată, le-am incubat până la eclozare şi am recoltat ADN de la fiecare pui, după care am pus puii înapoi în cuiburi pentru a fi hrăniţi şi îngrijiţi de părinţi. Astfel am putut determina câţi pui avea fiecare mascul», afirmă în continuare dr. Rattenborg.
 
Neobişnuitul comportament poate fi legat de o strategie de împerechere adoptată de unele specii de păsări din neamul fugacilor care sunt poligine, adică masculii se împerechează cu cât mai multe femele în urma unei competiţii intense, în timp ce, în cadrul altor specii de fugaci, masculul îşi concentrează atenţia asupra unei singure femele.
 
«Am observat de asemenea că speciile monogame de fugaci care cuibăresc exact în aceeaşi zonă au perioade de inactivitate atunci când ziua are 24 ore de lumină solară în Alaska. Deci fugacii monogami dorm, în timp ce unii masculi de fugaci pătat se împerechează non-stop», continuă dr. Rattenborg.
 
Descoperirea a fost cu adevărat surprinzătoare pentru echipa de ornitologi, deoarece masculii «nedormiţi» par să nu sufere deloc de efectele asociate de obicei cu privarea de somn şi se întorc în fiecare an, plini de energie, în aceeaşi zonă de cuibărit.
 
Sursa: BBC News

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.