Искусство и фотография
1037

O lume pierdută - Muntele Roraima

9 фото
image
       Muntele care a inspirat până și filmul Avatar, cartea  lui sir Arthur Conan Doyle  și  a aprins imaginația a sute de exploratori și temerari.

De la căutatori de aur la savanți și de la împătimiți ai mitologiei până la experți în paleontologie, acesta a fost muntele creației.

            Dominând granița dintre Venezuela, Brazilia și Guyana cu o înălțime de 2810 metri, acest gigant a fost prima oară îmblânzit în 1884 când prima ascensiune a fost condusa de Everard și Harry Perkins.
Muntele Roraima(de asemenea cunoscut ca Roraima Tepui sau Roraima Cerro în spaniolă, și Monte Roraima în portugheză), este cea mai mare formațiune de acest gen de pe platoul din America de Sud, făcând parte din lanțul muntos Pakaraima descris pentru prima dată de către exploratorul englez Sir Walter Raleigh în 1596, cu o suprafață netedă ca un platou în varf de 31 de km pătrați și apărat de stânci de peste 400 metri înălțime pe toate laturile.

          Muntele Roraima face parte dintr-o rezervație de 30 000 km pătrați numită Canaima National Park, formând cel mai înalt vârf din Guyana. Munții masivi ai parcului sunt considerați unele dintre cele mai vechi formațiuni geologice de pe Pământ, datând de aproximativ două miliarde de ani din precambrian.

Cel mai înalt punct din Guyana și punctul cel mai înalt din statul brazilian, Roraima veghează de milenii acest platou.

          Tocmai acest aer de mister care îl înconjoară, cunună de nori în care este mereu învăluit, i-au facut pe oameni să creadă că poate adăposti o întreagă Lume pierdutî.

          Și… au avut dreptate.
          Multe dintre speciile găsite pe Roraima sunt unice pe platou și în lume – plante rare, cascade nemaipomenite alimentate de torente din ceruri, cea mai mică broscuță preistorică întâlnită vreodată.
 
        Deasemenea, formațiuni foarte ciudate erodate de ploi și vânt, priveliști de basm, câmpuri de cuarț si fenomene meteo extraordinare.

Cu mult timp înainte de sosirea exploratorilor europeni, muntele a avut o semnificație deosebită pentru indigenii din regiune, și este esențială pentru multe mituri și legende. Indienii din tribul Pemon din Gran Sabana credeau că Roroima este partea de sus a unui copac puternic care a dăruit toate fructele și legumele din lume – copacul creației. Doborât de unul dintre strămoșii lor, copacul s-a prăbușit la pământ și a dezlănțuit un potop teribil.

        În 2006, Muntele Roraima a fost destinația unui celebru documentar despre lumea pierdută. Această călătorie modernă a fost inspirată de explorarea și aventurile celor de exploratori care l-au inspirat și pe sir Arthur Conan Doyle în cartea sa despre oameni și dinozauri, The Lost World, publicată în 1912. În 2006, echipa documentarului Real Lost World au fost primii oameni de știință care au explorat peșterile din și de pe Roraima, recent descoperite. Au gasit în interior adevărate cratere ca spre o altă lume. Dr. Hazel Barton, unul dintre participanți a revenit în 2007, finanțat de o expediție NASA pentru a investiga caracteristicile preistorice ale microbilor pe bază de siliciu, probabil printre primele forme de viață de pe planetă și modul de supraviețuire pe alte planete.

         În 2009, Muntele Roraima a servit ca sursă de inspirație pentru o locație în filmul Disney- Up.
 
          Desi lanțurile abrupte ale platoului fac ascensiune foarte dificilă, acesta a fost primul mare țepui urcat: Sir Everard a urcat o rampă împădurită în decembrie 1884. Aceasta este aceeași rută folosită de excursioniști astăzi.

Astăzi, Muntele Roraima este o adevărată destinație pentru excursioniști. Aproape toți cei care merg în această parte a Venezuelei nu ratează asta. Cu un ghid local, cu provizii și echipament adecvat, deși calea pentru a ajunge pe platou este bine marcată, este ușor să te pierzi pe vârful muntelui, după cum există și câteva trasee distincte constant acoperite de nori. Formațiunile misterioase nu te încurajează deloc.

          Din Paraitepui, celor mai mulți excursioniști le ia o zi pentru a ajunge la baza muntelui, și apoi urmează o altă zi “La Rampa” o scară, cale naturală, până la partea de sus. Încă două zile sunt de obicei necesare pentru întoarcere, și mulți oameni petrec o zi și o noapte pe vârful muntelui, făcând cinci zile în total. Călătoriile mai lungi pot ajunge în partea de nord a Tepui-ului, mai ales în Guyana, cu explorări și mai interesante a unor locuri foarte puțin vizitate, cum ar fi Lacul Gladys, locație îndepărtată și periculoasă, dar de o frumusețe aparte.

Aventurierii mai pot ajunge, de asemenea, la munte – dacă vremea permite – prin excursii cu elicopterul sau avionul disponibile din Venezuela.

          Deși o zona de conflict între fermieri și oficialități, muntele Tepui rămâne o atracție pentru lumea întreagă.
 

9 изображений

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.