Персональный блог flowers
1027

Dispariţia albinelor ar putea genera o criză uriaşă: pagube de MILIARDE de dolariAlbinele nu produc doar miere, existenţa lor fiind crucială pentru industria alimentară globală. O treime din ce consumăm depinde de polenizarea realizată de albine, scrie Bussines Insider.


Valoarea insectelor care asigură polenizarea în sectorul agricol era estimată în anul 2005 la 208 miliarde de dolari la nivel mondial. Cifra nu include însă valoarea în retail – începînd de la mere şi cireşe pînă la broccoli şi dovlecei – sau valoarea mierii produse de albine. Spre exemplu, doar în Marea Britanie contribuţia albinelor la recoltele agricole este de 413 mil. dolari, în timp ce valoarea estimată în retail este de circa 1 miliard de dolari.
Numărul coloniilor de albine deţinute de crescători a început să scadă la nivel mondial pe fondul creşterii bolilor care afectează insectele, dezvoltarea paraziţilor sau dispariţia inexplicabilă a familiilor de albine din stupi. În plus, experţii vorbesc şi despre instalarea stresului în cazul albinelor transportate în fiecare an cateva sute de kilometri pentru a poleniza diferite zone.
Potrivit statisticilor, în ultimii şase ani apicultorii au pierdut în medie 30% din familiile de albine în fiecare iarnă. Mai exact, 10 milioane de stupi au fost pierduţi începînd cu anul 2006, costul unui stup fiind de circa 200 de dolari. Pierderile, evaluate la 2 mld. dolari, sunt suportate de apicultori.
Deşi există mai multe tipuri de insecte care pot asigura polenizarea, albinele sunt cele mai potrivite intrucît sunt uşor de administrat în număr mare şi polenizează cele mai multe tipuri de culturi. De exemplu, migdalul depinde integral de polenizarea albinelor. Fermierii americani folosesc peste jumătate din cele 2,4 milioane de colonii de albine pentru a poleniza în fiecare an aproximativ culturi de migdali în valoare de 3 mld. dolari.
Veniturile pe care apicultorii le realizează prin închirierea coloniilor de albine au crescut în importanţă pe fondul dezvoltării fermelor în ultimii ani.
“În perioada 2004-2006 preţul albinelor care polenizează culturile de migdali din California a sărit de la 54 de dolari pe colonie la 136 de dolari”, spune economistul Daniel Sumner din cadrul Universităţii din California.
Dacă această creştere a preţurilor va continua este o chestiune de timp pînă cînd consumatorii vor simţi presiunea preţurilor din magazine şi a rafturilor goale.
Marea Britanie pregăteşte o “strategie naţională de polenizare”
În Marea Britanie albinele sălbatice sunt pe cale de dispariţie. Condiţiile meteo severe din timpul iernii trecute au dus la decesul a unei treimi din numărul coloniilor de albine din Regatul Unit, scrie The Guardian.
În luna aprilie, Uniunea Europeana a interzis folosirea a trei tipuri de pesticide care pot afecta grav albinele.
 


via | www.wall-street.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.