Персональный блог flowers
1049

TOP 10: cele mai lacome naţiuni consumatoare de alcoolPeste 250 de miliarde de litri de alcool a fost consumaţi în întreaga lume în 2012, în pofida încetinirii economice, care nu a avut un efect prea mare pe această piaţă elastică, potrivit companiei de cercetare Euromonitor. Cum oamenii continuă să apeleze la alcool atît în vremurile bune cît şi în cele rele, este important de văzut care sînt naţiunile care consumă mai multă bere şi care preferă vinul. 
 

 
10. Spania
Consum în 2012: 4,6 miliarde de litri
Spania a reuşit să rămînă pe ultimul loc în acest clasament, în pofida faptului că volumul de alcool consumat anul trecut în ţara iberică a înregistrat o scădere de pînă la 2% faţă de anul precedent. Poate şi din cauza faptului că, de exemplu, autorităţile din Mallorca, au început să amendeze consumatorii de alcool de pe străzi, în spcial turişti.
Chiar dacă măsurile de austeritate şi pierderea locurilor de muncă au afectat Spania în 2012, consumul de alcool se menţine totuşi la un nivel ridicat, comprativ cu alte state. Vînzările de bere au reprezentat o pondere de 70% din totalul băuturilor alcoolice comercializate, în ciuda faptului că Spania este un exportator de vin de top. Astfel, consumul de vin a cumulat doar 21% din ceea ce au băut spaniolii, în timp ce băuturile de tip whisky şi vodca au reprezentat aproximativ 5%.
9. Franţa
Consum în 2012: 4,8 miliarde litri
Alături de Spania, Franţa este parte a unei regiuni unde se înregistrează cel mai mare consum de alcool din lume. Faimos pentru regiunile viticole din Hexagon, cum ar fi Bordeaux şi Burgundia, vinul a reprezentat mai mult de 50% din consumul de băuturi alcoolice în 2012, urmat de bere — 38%. 
Franţa este cel mai mare producător şi exportator de vinuri, iar cei mai mari clienţi ai săi sunt China şi Statele Unite. În Hexagon au loc şi cele mai mari expoziţii de vinuri din lume, precum VinExpo, organizat din doi în doi ani şi care a atras anul trecut 2.400 de expozanţi din 45 de ţări şi a avut aproape 50.000 de vizitatori. Deşi este privită drept o ţară cu o atitudine sănătoasă faţă de alcool, Franţa a cunoscut o creştere bruscă a numărului de oameni care au fost spitalizaţi în consumului excesiv de alcool — cu 30% în 2012, comparativ cu acum trei ani.
 
8. Regatul Unit
Consum în 2012: 7,3 miliarde litri
Marea Britanie a cunoscut, de asemenea, o scădere de 2% a consumului de băuturi alcoolice în 2012 faţă de anul precedent. Pentru britanici, berea rămîne principala consumaţie, reprezentînd mai mult de 62% din totalul pieţei de alcool, urmată de vin cu numai 19% şi de cidru, care însumează aproximativ 12%. Marea Britanie este, de altfel, de departe cel mai mare consumator de cidru la nivel global.
Alcoolismul este însă de foarte multă vreme o problemă socială în Regatul Unit. Date recente, arată însă că britanicii beau ceva mai puţin. Proporţia bărbaţilor care consumă alcool cinci sau mai multe zile pe săptămînă a scăzut de la 23% în 1998 la 16% în 2011, în timp ce în rîndul femeilor s-a înregistrat o scădere de la 13% la 9% în aceeaşi perioadă.
 
7 Mexic
Consum în 2012: 7,4 miliarde litri
Mexic, una dintre cele patru ţări în curs de dezvoltare aflate în clasament, a cunoscut o creştere a consumului de alcool de 4% în 2012, comparativ cu anul precedent. Consumul de bere a însumat 93% din totalul băuturilor alcoolice consumate, iar cea mai vîndută marcă este “Corona”. Băuturile tari sau lichiorul abia dacă au depăşit 3%. Mexicanii consumă, de asemenea, mai multă Coca-Cola decît orice altă naţiune.
Staţiunile aflate pe litoral, unde consumul de băuturi alcoolice este nelimitat, reprezintă, de asemenea, o sursă de extracţie puternică şi pentru turiştii occidentali.
 
6 Japonia
Consum în 2012: 8,9 miliarde litri
Japonia este singura economie dezvoltată din Asia care a prins lista celor 10 cei mai mari consumatori de alcool din lume. Piaţa băuturilor alcoolice din ţara soarelui răsare a crescut în 2012 cu 2% faţă de anul anterior, unde consumul de bere a reprezentat 70%, în timp ce băuturile tari au însumat 12%, iar vinul cel mult 10%. Băuturile alcoolice instant au fost, de asemenea, la mare căutare în Japonia, niponii consumînd peste 760 de milioane de litri anul trecut, mai mult decît orice altă naţiune din Top 10.
Sake, însă, o băutură alcoolică japoneză făcută din orez fermentat, pare să-şi piardă popularitatea. Vînzările totale au însumat 600 de milioane de litri în anul fiscal care s-a încheiat în martie 2012 şi au reprezentant doar jumătate din nivelul consumat în 1996.
 
5 Germania
Consum în 2012: 12 miliarde litri
Germania, alături de Franţa şi Spania, păstrează tradiţia consumului de alcool din regiune. Berea conduce detaşat în topul preferinţelor consumatorilor nemţi cu 73% din vînzări, urmată de vin cu 18%. Germania găzduieşte, de asemenea, cel mai mare festival internaţional de bere - Oktoberfest, care atrage de altfel foarte mulţi turişti.
În pofida reputaţiei Germaniei, consumul de bere a scăzut însă în ultimii zece ani, în contextul în care tinerii sunt atraşi mai mult de băuturile non-alcoolice. Cu toate acestea, consumul anual de bere pe cap de locuitor în cea mai puternică econonmie a Europei rămîne la un nivel de 100 de litri.
 
4 Rusia
Consum în 2012: 13,4 miliarde litri
În pofida reputaţiei, ruşii nu consumă mai multă vodcă decît bere. Vînzările de bere au însumat aproximtativ 76% din consumul total de alcool, urmate de spirtoase, cu 13%, şi de vin cu numai 9% din totalul băuturilor consumate.
Guvernul rus a interzis de curînd orice formă de publicitate la alcool, dar şi comercializarea acestuia la chioşcuri stradale după ora 23:00. De asemenea, guvernul a anunţat că va ridica plafonul mini al preţurilor la vodcă în acest an, ca parte a acţiunilor de combatere a contrafacerii de spirtoase şi a reducerii alcoolismului.
3. Brazilia
Consum în 2012: 15,3 miliarde litri
Consumul de alcool în Brazilia a crescut la 4% în 2012 faţă de anul anterior, reflectînd o tendinţă în acest sens a populaţiei din America de Sud. În ţările mai mici, cum ar fi Columbia, s-a înregistrat chiar o dublare a consumului pe cap de locuitor. Brazilia se poziţionează pe locul trei în lume din punct de vedere al consumului de bere, ceea reprezintă 90% din consumul total de alcool în ţara sud-americană. Spirtoasele sunt pe locul doi, cu 7%, în timp ce consumul de vin revendică 3%. 
Carnavalul de la Rio, care atrage aproape un milion de turişti, a generat venituri din turism de 3,2 miliarde de dolari, ceea ce a reprezentant şi o creştere semnificativă a consumului total de alcool — 400 de milioane de litri de bere se consumă, de obicei, în timpul celor patru zile de festival. Producătorii de bere pariază, de asemenea, pe evenimente viitoare, cum ar fi Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016 pentru a impulsiona vînzările.

            2. SUA
Consum în 2012: 29,3 miliarde litri
Consumul de alcool în cea mai mare economie din lume în 2012 a fost aproape dublu faţă de Brazilia, cel mai apropiat concurent pentru locul 2. Piaţa din Statele Unite a cunoscut o creştere de 2% anul trecut, unde berea a reprezentat 81% din consumul total, urmată de vin cu 10%, în timp ce spirtoasele au însumat doar 6%.
Un studiu recent relevă faptul că americanii încă «beau prea mult»  - 18% dintre bărbaţi şi 11% dintre femei, peste media recomandată, adică doua pahare pe zi pentru bărbaţi si unul pentru femei. Consumul excesiv de alcool este de asemenea legat de nivelul ridicat de obezitate din Statele Unite. Un al studiu din această ţară a evidenţiat că una din opt femei şi una din cinci fete de la liceu, consumă peste patru băuturi alcoolice pe perioade scurte de timp.

1. China
Consum în 2012: 59,3 miliarde litri
De departe, China eclipsează restul lumii la consumul de alcool, cu mai mult decît dublul cantităţii consumate în Statele Unite ale Americii. 
Berea a fost cel mai vîndut sortiment de alcool în ţara cu cei mai mulţi locuitori de pe glob, reprezentînd mai mult de 84% din consum şi urmată de spirtoase cu 8,5%, în timp ce vînzările de vin au însumat 7%. China este acum piaţa numărul unu din lume pentru bere, băuturi spirtoase şi vinuri, potrivit Euromonitor.

via | www.wall-street.ro

2 комментария

avatar
Apare intrebarea, de ce se spune ca moldovenii sunt cei mai bautori? Din aceasta statistica se vede ca si alte popoare nu duc paharul la ureche.
+1
avatar
Intr-adevar Lady ai dreptate. Cita zarva s-a facut atunci cu stirea ceea ca moldovenii consuma cel mai mult.... 
+1
:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.