Персональный блог flowers
674

Sărbători de iarnă în lume

Dacă privim istoria omenirii în urmă cu 5000 de ani, poate chiar mai mult, observăm că sărbătorile erau încărcate cu tradiţii, folclor şi diverse obiceiuri.
Luna decembrie, sau mai degrabă sezonul de iarnă este remarcată de către oameni în multe părţi ale lumii în diferite zile de sărbătoare. Cele mai multe dintre ele sînt legate de solstiţiul de iarnă într-un anume fel, mai ales în emisfera nordică. Acest lucru se datorează faptului că în acea zi, din cauza înclinării axei Pămîntului, orele din timpul zilei sînt cele mai puţine în emisfera nordică, iar orele de noapte sînt cele mai multe (în emisfera sudică, este invers). Acesta este motivul pentru care cele mai multe tradiţii ale sărbătorilor de iarnă îşi au rădăcinile în emisfera nordică.
Dar sărbătorile de iarnă sunt, de asemenea, asociate şi cu zile religioase. De fapt, cuvîntul «holyday/sărbătoare», a fost derivat de la «holy/sfînt» şi «day/zi», pentru că iniţial sărbătorile delimitau zilele religioase.
Iată cîteva dintre sărbătorile de iarnă celebrate în întreaga lume:

 

Crăciunul
 Creştinii din întreaga lume sărbătoresc această sărbătoare de iarnă pe 25 decembrie (stil nou) şi 7 ianuarie (stil vechi). Ei merg la biserică, decorează pomul de Crăciun, îşi dăruiesc cadouri, iau o cină tradiţională în familie, cu friptură şi mămăligă cu brînză de oi, familiile petrecîndu-şi întreaga zi împreună. În anumite părţi ale Europei, se cîntă colinde de Crăciun, steaua aşezată în vîrful unei prăjini fiind un simbol extrem de valoros.

Sf. Lucia
Aceasta este o sărbătoare de iarnă celebrată pe 13 decembrie în Suedia, în cinstea Sf. Lucia, care a trăit în secolul al III-lea şi este considerată sfînta protectoare a luminii. Fetele tinere îmbracă rochii lungi, albe, cu eşarfe roşii legate la brîu şi poartă o coroană cu lumînări aprinse pe cap. Ele cîntă colinde în scopul de a-şi trezi familiile şi a le aduce chifle răsucite, cunoscute sub numele de «pisicile Lucia» şi cafea.Channukkah

Cunoscută şi sub numele de Hannukah, aceasta este una dintre cele mai importante sărbători evreieşti, în special datorită conotaţiilor semnificative proximităţii sale spre Crăciun. Istoria acestui festival ne arată că poporul evreu sărbătoreşte revoluţia împotriva suprimării şi asimilării religiei iudaice. Este o sărbătoare ce durează o săptămînă, din 26 decembrie pînă în 1 ianuarie, păstrînd aprins menorahul, candelabrul evreiesc cu şapte braţe.
                                                         Kwanzaa
Literalmente inseamnînd «primele roade», această sărbătoare îşi are baza într-un vechi festival al recoltei din Africa, celebrînd idealuri precum responsabilitatea colectivă şi locul de muncă, autodeterminarea, cooperarea, scopul, creativitatea, credinţa şi unitatea. Sărbătoarea începe în 26 decembrie şi culminează pe 1 ianuarie, timp în care afroamericanii îşi umplu casele cu legume şi fructe, haine cusute speciale şi aprind «kinara», un sfeşnic special.


Mardi Gras
Care este de fapt «Fat Tuesday» în Franţa, are loc cu o zi înainte de Miercurea Cenuşie şi este, de asemenea, cunoscută sub numele de «Ziua clătitelor» sau «Marţea lăsatului sec de brînză». Mardi Gras este ultima zi a Carnavalului care durează 12 zile după Crăciun, prin urmare, este menţionată ca A Douăsprezecea Noapte, care pică în 6 ianuarie, cu exact 46 de zile înainte de Paşti. Cîteva dintre oraşele cele mai renumite pentru celebrarea zilei Mardi Gras sunt: Rio de Janeiro în Brazilia, New Orleans, în Louisiana şi Veneţia (Italia).


  

Hogmanay
Acesta este un cuvant originar din Scoţia, care înseamnă ultima zi a anului, sărbătorind practic Anul Nou, în conformitate cu calendarul gregorian, în maniera scoţiană. Această sărbătoare începe în noaptea de 31 decembrie şi durează pînă pe 1 ianuarie şi uneori chiar pînă pe 2 ianuarie, care este sărbătoare bancară în Scoţia.

 
 


Sfîntul Nicolae
Această sărbătoare de iarnă este celebrată în Europa de Nord pe 6 decembrie. Sfîntul Nicolae a fost un protector al săracilor împotriva celor bogaţi şi puternici. Acesta este tratat ca şi Moş Crăciun, considerîndu-se a fi numele original al lui Moş Crăciun. Copiii îşi aşează cizmele pe pervaz sau lîngă şemineu pentru ca Moş Nicolae să le umple cu dulciuri. Sfîntul Nicolae este serbat mai ales în România.
            Ziua Bodhi

Aceasta este celebrată de către budişti pe 8 decembrie în scopul comemorării lui Buddha. Este considerată cea mai importantă sărbătoare pentru budişti.

 
 

Anul Nou Lunar

Aceasta este o sărbătoare de iarnă de două săptămîni celebrată în a doua parte a lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie de către coreeni, vietnamezi şi chinezi. Oamenii poartă hainele cele mai bune şi fac schimb de cadouri şi mîncare.
Eid-al-Adha
Aceasta este o sărbătoare celebrată de către musulmani prin pelerinajul la Mecca, care durează timp de trei zile, începînd din 10 ianuarie. Este o comemorare a dorinţei lui Ibrahim de a-şi sacrifica fiul, Ismael, la porunca lui Dumnezeu. Musulmanii îl considera pe Ismael strămoşul arăbilor.


Las Posadas
Aceasta este o sărbătoare de iarnă tradiţională celebrată în Mexic între 16 decembrie şi 24 decembrie. În limba engleză, termenul „Las Posadas" se traduce «hanul» şi este, prin urmare, o reconstituire a căutarii lui Joseph a unei camere la han. Prin urmare, la fiecare Crăciun, există o procesiune care transportă o păpuşă, care îl reprezintă pe copilul Hristos şi imaginea Mariei şi a lui Iosif călare pe un măgar mic.Anul Nou Japonez

Celebrarea Anului Nou este unul dintre evenimentele cele mai importante din Japonia. Ajunul Anului Nou este cunoscut ca Omisoka în Japonia. Japonezii petrec mult timp la cumpărături şi îşi curăţă casele pentru pregătirea noului an. Acest lucru simbolizează lăsarea în urmă a trecutului şi un nou început. Sărbătoarea Anului Nou în sine este cunoscută sub numele de Shogatsu. Japonezii îşi decorează casele şi dăruiesc copiilor jucării, bani şi felicitări prietenilor şi familiei.
 
 
 

via | www.totul.md

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.