Персональный блог flowers
745

Cum să renunţi la ţigări. Cîteva idei simple!


Există zeci de motive pentru care fumătorii ar trebui să se oprească: începînd cu efectele negative pe care le au acestea asupra sănătăţii şi terminînd cu costurile. Multă lume vrea să se lase de ţigări, dar nu prea reuşeşte: e o pacoste rea pe capul omului! Renunțarea la fumat poate fi destul de dificilă. De aceea, iată cîteva tehnici utile care s-au dovedit a fi utile din experiența altora: 
Stabileşte-ţi clar motivele pentru care vrei să renunţi. Care e motivaţia ta? Dacă “încerci” doar să te laşi de fumat, vei avea o “încercare“. Pentru a rămîne pe poziţii atunci cînd va apărea tentaţia de a te reapuca, trebuie să ştii foarte clar de ce nu vrei să o mai faci. Scrie-ţi o listă cu aceste motive şi lipeşte-o pe birou, pe frigider sau în orice alt loc unde crezi că o vei vedea des. Mai încolo o să ai nevoie de aceste motive, aşa că e mai bine să începi cu ele.
Reflectă puţin asupra modului în care renunţarea la fumat îţi va afecta viaţa. Multă lume afirmă că fumează pentru a socializa. Dacă vei renunţa, probabil că vei avea mai puţine ocazii să stai de vorbă cu colegii, prietenii, etc la o ţigară. Îți va afecta asta relaţiile? În ce măsură? Cum poţi să scazi aceste efecte? Gîndeşte-te puţin la asta, ca să ştii mai încolo la ce reacţii te poţi aştepta. Prietenii adevăraţi te vor susţine oricum, însă e posibil ca unii dintre cei cu care ieşeai la o ţigară să te saboteze de acum încolo.
Caută sprijinul unei comunităţi. Poate ai prieteni care şi ei au renunţat de curînd. Discută cu ei şi vezi cum a fost. Caută un forum online unde poţi găsi sfaturi şi sprijinul unei întregi comunităţi care a trecut sau trece prin aceeaşi încercare. 
Fă mişcare, exersează. Apucă-te de un sport. Asta te va ajuta să-ţi scoţi din minte dorinţa de a fuma şi să te conectezi mai mult cu corpul, cu partea ta fizică. Plus că îţi creşte nivelul general de sănătate.
Fă-ţi un plan, înainte de a începe. Documenteză-te, caută idei şi fă un plan: ce vei face, cînd, cît de des şi cum. Scrie-l. Scrie ce vei face cînd o să fii tentat să te reapuci de fumat – concret, pe cine o să suni, ce acţiune vei face, cum o să te răsplăteşti dacă reuşeşti ş.a.m.d. Lipeşte hîrtia acasă undeva unde o poţi vedea cît mai des. Citeşte-l, cu voce tare, în fiecare dimineaţă. Orice vei face pentru a renunţa, ai grijă să fie întru-totul corelat cu motivele tale pentru care vrei să renunţi. 
Fii dedicat. Odată ce ai renunţat complet la ţigări, nu reveni orice ar fi. Cînd apare tentaţia, multă lume îşi spune “Măcar să trag o dată din ţigară şi atît” sau “Cafeaua nu merge altfel“. Nu ceda! Este doar o raţionalizare a tentaţiei. Dacă cedezi o dată, vei ceda apoi încă o dată şi încă o dată şi rapid, ajungi înapoi la 1-2 pachete pe zi. În astfel de momente e util să ai susţinerea cuiva, care să-ți fie alături şi să-ți spună “Nu te lăsa, o să treacă”. Dacă tentaţia e foarte mare, poți să amîni fumatul: “Nu o să trag un fum acum“. Respiră adînc, încearcă o meditaţie, bea ceva, mestecă gumă, ieşi la alergat. Inventează ceva ca să amîni gestul. E doar o chestiune de timp pînă cînd nevoia de a fuma va scădea din intensitate.
Când eşti pe punctul de a ceda, aminteşte-ţi din nou motivele pentru care vrei să renunţi la ţigări (de preferat cu voce tare sau în scris): ca să fii mai sănătos, ca să economiseşti bani, să nu mai miroşi a ţigări, să trăieşti mai mult, să-ţi depăşeşti dependenţa, etc., oricare ar fi ele, aminteşte-ţi-le.
Alege o perioadă mai uşoară. Începe “cura de ţigări” într-o perioadă în care ai mai puţine responsabilităţi şi griji, ca să te poţi concentra să o respecţi.
Treci de primele 10 zile. Primele zile sunt cele mai grele. Odată ce ai trecut de ele, va fi dificil, incomod, apoi treptat vei simţi tot mai puţin nevoia să fumezi. Găseşte-ţi ocupaţii şi fii concentrat pe primele zile, cînd vei duce cea mai grea bătălie.
Spală-te mai des pe dinţi. Multă lume simte nevoia de o ţigară, imediat după masă. Spălîndu-te pe dinţi scazi această nevoie. După ce te speli, conştientizează faptul că ai dinţii curaţi şi nu-ţi miroase gura a ţigări. Doar reţine sentimentul acesta în tine.
Nu lua exagerat de serios viaţa de nefumător. Inevitabil vei avea zile în care îţi va fi uşor şi zile în care îţi va fi greu. E normal să fie aşa, mai ales în prima perioadă. Nu te frustra dacă azi te simţi teribil fără ţigară, după ce ieri aproape nu i-ai simţit nevoia. E un proces şi e normal să mai ai şi coborîşuri. Important e să nu cedezi.
Există plante şi suplimente nutritive care te pot susţine în această perioadă. Spre exemplu, ceaiul de pedicuţă sau brădişor sunt cunoscute în acest sens.
Dacă metoda pe care ai încercat-o nu merge, încearcă alta. Există probabil sute de metode de a renunţa la fumat. Nu toate funcţionează la toată lumea. Unii au reuşit cu plasturi, alţii cu bomboane, alţii cu medicamente. Unele metode funcționează la unii oameni, nu şi la alţii. Depinde de stilul de viață, dedicarea ta, cît de atent şi concentrat eşti, etc. Dacă ai încercat o metodă şi nu a mers, treci la alta. Dacă nici aceasta nu a mers, alta. Mai devreme sau mai tîrziu o să găseşti ce ţi se potriveşte. Cu fiecare eşec, devii mai puternic şi înveţi lucruri noi.
Recompensează-te pentru reuşite. Dacă ai reuşit să nu fumezi 2 zile, sau să fumezi cu jumătate mai puţine ţigări, oferă-ţi o recompensă: mergi la un restaurant, la piscină, film, etc. Poţi să şi scrii într-un jurnal de succes aceste reuşite.
Penalizează-te pentru eşecuri:de exemplu pentru fiecare ţigară fumată donează 10 lei către o cauză dezinteresată.
Încearcă o gripă serioasă. Pare glumă, dar nu este: lasă-te să răceşti serios. Apoi treci la ceaiuri, nurofenuri şi alte chestii de genul. Bea ceaiuri cu gust cît mai scîrbos (desigur să fie utile pt răceală). E puţin probabil ca după un ceai de ceapă să mai ai chef de o ţigară. Din aceeaşi grupă, există picături sau plasturi care îţi provoacă greaţa cînd fumezi. 
Poţi asocia data la care renunţi cu un eveniment special.De exemplu “renunţ la fumat cel tîrziu de ziua copilului/ ziua ta de naştere / aniversarea căsătoriei, etc“. Asta îţi poate deveni un impuls suplimentar să rămîi dedicat intenţiilor tale.
Găseşte situaţiile din viaţa ta pe care le asociezi cu fumatul. Fiecare fumător are momente anume cînd simte nevoia să fumeze o ţigară (după masă, cînd are anumite sentimente, cînd e stresat sau diverse alte situaţii). Scrie pe o foaie de hîrtie care sunt aceste situaţii care îţi declanşează dorinţa de a fuma. Acum găseşte 1-2 alternative de comportament – ce altceva poţi face în acele momente, cînd vrei să fumezi o ţigară. Scrie-le pe hârtie. Ia-ţi apoi angajamentul în scris – să le faci în acele momente: “Nu o să mai fumez atunci când …“. Ideea este să conştientizezi ce anume îţi declanşează involuntar gestul de a aprinde o ţigară, să găseşti alternative de comportament şi apoi să urmăreşti ca în acele momente să nu fumezi, ci să te comporţi conform alternativelor.
Treci pe ţigări mai uşoare. Dacă fumezi ţigări fără filtru treci de urgenţă la cele cu filtru. Fă-o, iar mai încolo treci de la țigările cu filtru normale la cele lights. Apoi treci la cele ultra lights – după o vreme. Apoi treci la ţigările mai subţiri. Acum mai rămâne să decizi doar cînd faci saltul final şi le laşi la o parte. E mai uşor să renunţi la fumat atunci cînd fumezi doar ultralights.
Redu gradual numărul de ţigări fumate zilnic. De exemplu, dacă fumezi 20 de ţigări pe zi, fumează cu 1 ţigară mai puţin zilnic, sau la 2-3-4 zile. Găseşte ce perioadă e mai potrivită pentru tine. Oricum, defineşte ziua în care o să fumezi zero ţigări.
Dacă obişnuieşti să fumezi în timp ce conduci maşina, încearcă transportul în comun pentru o vreme sau dacă e posibil mergi pe jos. Mai există varianta bicicletei.
De fiecare dată când vrei să aprinzi ţigara, amînă cu 1 oră.Vezi peste o oră cît de mult simţi nevoia să fumezi din nou.
Încearcă metoda lui Allen Carr. El a fost fumător timp de 30 de ani. A reuşit să renunţe la ţigări şi a creat o metodă (“Easyway to stop smoking“). Foarte eficientă şi populară acum, metoda lui Allen Carr se bazează pe înlăturarea temerilor privind renunţarea la fumat.
Documentează-te bine înainte de a începe.Caută informaţii despre renunţarea la fumat, efectele imediate, dieta optimă, ţigările electronice etc.
Discută cu medicul tău despre renunţarea la ţigări. Cere-i sfatul, vezi ce idei îţi poate da. Susţinerea şi sfaturile unui medic în astfel de momente îţi pot fi extrem de folositoare.
Practică respiraţia profundă, timp de cîteva minute. Inspiră adînc, fără a te grăbi, reţine aerul în plămîni timp de cîteva clipe, apoi expiră lent şi rămîi fără aer în plămîni cîteva secunde. Repetă. La început e posibil să te simţi inconfortabil, mai ales dacă nu ai făcut mişcare de multă vreme şi eşti un fumător înrăit.
Bea apă şi cît mai multe lichide. Asta îţi va face bine oricum, suplimentar însă, apa ajută la eliminarea nicotinei din corp.
Evită raţionalizările care se opun renunţării la fumat. Cu toţii avem  obiceiul de ne crea singuri raţionalizări care să ne justifice faptele. Pe scurt însă atunci când nu ai chef să ieşi azi la alergat ţi-ai putea spune “Azi e mohorît şi sigur o să plouă”. Nu are importanţă conţinutul raţionalizării, e doar un argument menit să ne facă să ne simțim mai bine şi să justifice lenea de a ieşi din casă. Similar ai putea spune “Cunosc oameni care au trăit 90 de ani şi au fumat toată viaţa. Ei cum au fost sănătoşi?” sau “Mai fumez un pachet şi mă las”. Cred că ai prins ideea. Argumentul în sine nu are nici o valoare, ţi-l creezi doar pentru a-ţi susţine faptele şi a te face să te simţi bine. Conştientizează astfel de raţionalizări şi respinge-le cînd apar.
Dacă ai cedat tentaţiei şi te-ai reapucat de fumat, nu dispera. Fiecare dintre noi am eşuat uneori la prima încercare. Planifică-ţi din nou şi renunţă iar la ţigări. A doua oară vei avea experienţa primei încercări.
Fii pregătit pentru efectele colaterale: nervozitate, oboseală, frustrare, ş.a.m.d. Aşteaptă-te să apară, e normal.
Dacă ai copii, ţine mereu la tine o poză cu ei. În clipele în care îţi vine să iei o ţigară în mînă, priveşte poza copiilor tăi şi spune-ţi “O fac pentru mine şi pentru voi“. Orice părinte îşi doreşte să asigure copiilor săi un mediu cît mai sănătos.
Şi tot pentru părinţi: orice copil va avea tendinţa să-şi copieze părintele fumător şi să devină fumător la rîndul său cîndva. Ştii cum este: copii urmează exemplul părinţilor, nu sfatul lor. Chiar vrei ca şi el să devină fumător?
De ce nu reuşeşte toată lumea să renunţe la ţigări?
Mai există sute de alte tehnici şi idei bune. Adevărul este că aceleaşi idei au fost folositoare în cazul unora şi nu au mers la alții. Diferenţa este, cel mai probabil, în abordare: unii şi-au folosit voinţa, au stat pe poziţii şi au rezistat tentaţiei de a fuma, alţii mai puţin. În final, reuşesc să se lase de fumat cei care o vor şi o consideră ca fiind singura lor opţiune!
 

via | www.florinrosoga.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.