Персональный блог flowers
685

Concepţii legate de bani


Este mai uşor să fii victimă decît să schimbi comportamentul cuiva. De exemplu, dacă eşti abordat de cineva care promovează o idee de îmbogăţire rapidă, o concepţie de genul «să nu ai încredere în nimeni» va preveni o greşeală financiară, pentru că persoana care îţi propune afacerea poate fi un escroc. O concepţie legată de bani care funcţionează într-o situaţie poate la fel de bine să nu funcţioneze în alta. 
Este foarte greu să schimbi concepţiile legate de bani ale unei persoane. Sînt persoane care cred că dacă ai datorii este ca şi cum ai fi la închisoare. Este important să înţelegem că datoriile reprezintă o obligaţie semnificativă. Însă, dacă acest principiu este adînc intipărit în mintea unui om, el nu va reuşi niciodată să cumpere o casă sau o maşină, pentru că nu va putea strînge suma necesară de bani. Iar dacă va considera că un credit îi provoacă o stare de discomfort, nu se va împrumuta niciodată la o bancă. 
Puteţi crede că aceleaşi concepţii legate de bani la două persoane diferite, ar conduce la acelaşi tip de comportament. Interseant este că nu e chiar aşa. Comportamentele pot varia foarte mult în fucnţie de modul de manifestare al concepţiei. De exemplu, gîndiţi-vă la prejudecata: “Dacă aş avea mai mulţi bani, aş fi mai fericit.” Pentru a obţine cît mai mulţi bani, unii oameni pot devein dependenţi de muncă. Alţii pot fi excesiv de risipitori, sau, dimpotrivă, de economi. Unii se pot îndrepta spre jocurile de noroc. Alţii îşi pot asuma riscuri financiare, dorind să se îmbogăţească rapid. Alţii, ştiind că niciodată nu vor putea să aibă suficienţi bani, pot ajunge şomeri, fără nici o speranţă şi depresivi. Indifferent ce doresc – împlinire, fericire sau siguranţă – nu vor putea avea niciodată.
Pe de altă parte, averea poate deschide mai multe oportunităţi, aducînd mai multă împlinire şi fericire în viaţa unei persoane, dar pînă la un anumit moment. Un sondaj realizat la comanda revistei “Time” a arătat că există o legătură între venituri şi fericire la persoanele cu venituri de pînă la 50 000 dolari pe an. Dincolo de acest prag nu mai există o legătură proporţională între venituri şi gradual de fericire. Concepţiile legate de bani şi comportamentul afferent sabotează scopurile şi visele multor persoane. De exemplu, mergi într-un magazine şi vezi persoane cumpărînd diferite lucruri de care au nevoie, dar şi lucruri de care nu au nevoie. Sînt oameni care rămîn la locurile de muncă pe care le urăsc, dar sînt convinşi că nu vor găsi altele mai bune.
Oamenii nu înţeleg oportunităţile pe care le au. Această rezistenţă se manifestă la nivel de subconştient. Nici măcar averea nu este o soluţie împotriva concepţiilor distructive legate de bani. Vedem adesea oameni înstăriţi care sînt prinşi în capcana propriilor concepţii financiare. O greşeală comună este aceea că încearcă să cumpere cu bani sentimental de împlinire, fie că îşi achiziţionează cea mai nouă maşină de lux, îmbrăcăminte, ori oferă prea mult prietenilor, rudelor sau copiilor.
O altă concepţie distructivă legată de bani implică sentimental de vină că unii au bani mai mulţi iar alţii deloc. În general, oamenii se simt confortabil în preajma celor care au cam aceleaşi venituri ca şi ei. Persoanele care acţionează în funcţie de concepţiile lor subconştiente legate de bani, pot fi găsite pretutindeni.
De ce continuă oamenii să se comporte în aşa fel, încît sînt afectaţi ei înşişi sau cei pe care îi iubesc? De ce nu-şi dau seama de propriile greşeli? De ce se comport atît de iraţional? Ce anume determină acest comportament atît de distructiv? De ce sînt aceste principii financiare atît de puternice? Ce nu ar face oamenii pentru bani?
Întrebări retorice la care fiecare persoană poate oferi răspuns în dependenţă de felul său de gîndire şi comportament.

via | articole.famouswhy.ro

0 комментариев

:) :( ;) :o O:-) (muscle) (bee) :-D :-P :-$ (bye) (clap) (crazy) (curtsey) (dance) ]:-> 8-) (drink) (friend) (blum) :`( (hide) (rose) (y) <3 (help) :* (zzz) (music) (no) (party) (popcorn) (preved) (punish) (rofl) (rtfm) (tease) (thanks) :o

Оставить комментарий

Комментировать при помощи:
Только зарегистрированные и авторизованные пользователи могут оставлять комментарии.